Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2021, 15:21
Čas čítania 1:25
Viktor Kniš TASR

Texas schválil najprísnejší potratový zákon v civilizovanom svete. Kritizujú ho Bella Hadid, Pink, Dua Lipa aj Joe Biden

NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA
Uložiť Uložené

Pod hashtagom #BansOffOurBodies zverejňujú známe osobnosti stanoviská ku kontroverznému zákonu. Pridalo sa viac ako 100 známych osobností, ktoré apelujú na jeho zrušenie.

Viacero populárnych hudobníčok, modeliek a herečiek otvorene kritizuje nový zákon amerického štátu Texas o takmer úplnom zákaze interrupcií.


Pink, Bella Hadid, Dua Lipa, Reese Witherspoon, Eva Longoria a mnoho ďalších reaguje na verdikt amerického najvyššieho súdu, ktorý v noci na štvrtok odmietol zákaz interrupcií po šiestom týždni tehotenstva, ktorý v Texase nadobudol platnosť v stredu.

Toto rozhodnutie súdu kritizoval aj americký prezident Joe Biden.


Predmetný zákon zakazuje interrupcie od fázy tehotenstva, keď je možné odhaliť zvuky srdca plodu, čo je zvyčajne možné v šiestom týždni gravidity – teda skôr, než mnohé ženy vôbec vedia, že sú tehotné. Zákon pritom nerobí výnimky pri znásilnení alebo inceste. Jedinou výnimkou je, ak tehotnej žene hrozí zdravotné riziko, vysvetľuje AFP.

Takýto zákon síce už schválili v desiatich republikánskych štátoch, no podľa agentúry v žiadnom z nich doteraz pre súdne spory nenadobudol účinnosť – len v Texase.


Eva Longoria vo svojom štvrtkovom príspevku na sociálnej sieti Twitter vyhlásila, že je potrebné „bojovať za reprodukčnú slobodu každého jednotlivca“ na pozadí „extrémneho zákazu potratov (v Texase) a (ďalších) štátov, ktoré v tomto roku prijali rekordný počet obmedzení (na vykonanie) potratov“.


Pod hashtagom #BansOffOurBodies herečka a producentka Reese Witherspoon vo svojom tvíte podporila Texasanky a ich „ústavné právo rozhodovať o svojom zdraví a vlastnom tele“.


Speváčka Pink zasa nástojila, aby odporcovia zákona vyvinuli aktivitu a zabránili prijatiu podobných zákonov v ďalších štátoch americkej Únie.

Kompletný zoznam celebrít, ktoré zverejnili oficiálne stanovisko proti texaskému zákonu o potratoch, zverejnil portál Deadline.


Pokiaľ texaský zákon bude platiť aj naďalej, pôjde podľa agentúry Reuters o najzásadnejšie obmedzenie práva na interrupcie v Spojených štátoch od roku 1973, keď tam boli legalizované.

Odporúčané
10 otázok a odpovedí, ktoré musíš vedieť o interrupciách na Slovensku: Ako zákrok prebieha, koľko stojí, aké môže mať následky 10 otázok a odpovedí, ktoré musíš vedieť o interrupciách na Slovensku: Ako zákrok prebieha, koľko stojí, aké môže mať následky 12. júna 2023, 12:30

Ženy v USA mali odvtedy zaručené právo podstúpiť interrupciu dovtedy, kým plod nebol schopný prežiť mimo maternice, teda približne do 22. – 24. týždňa tehotenstva. Napadnúť tento zákon tak bolo z toho dôvodu pre federálne súdy mimoriadne náročné, vysvetlila agentúra AFP.

Domov
Zdieľať
Diskusia