Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2021, 8:38
Čas čítania 2:54
Kamila Šebestová

Bratislavu zaplavili komáre. Je to daň za krásnu prírodu, mohlo to byť horšie, vraví šéf lovcov komárov

ZDRAVIE BRATISLAVA KOMÁRE
Uložiť Uložené

Iniciatíva Lovci komárov tvrdí, že robia všetko, čo je v ich silách. Kalamitu však spôsobil rozvodnený Dunaj.

Obyvatelia Bratislavy a okolitých oblastí sú zúfalí z množstva komárov. Vychádzajú najmä večer. Sedenie na barových terasách, po ktorom sme počas lockdownu túžili, sa chvíľkami stáva neznesiteľným.

Takzvané povodňové komáre sú podľa Tomáša Derku z Katedry ekológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave extrémne otravný druh. Zanechávajú poriadne veľké štípance. Zisťovali sme, prečo nám strpčujú leto a ako sa s nimi snaží popasovať magistrát.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo je teraz v Bratislave a na Záhorí toľko komárov.
  • Ako proti nim mesto bojuje.
  • Prečo nastala komária kalamita napriek zásahu Lovcov komárov.
  • Či bola biologická regulácia pomocou larvicídu účinná. 

Vedenie mesta Bratislavy na čele s Matúšom Vallom začalo ekologický boj proti komárom. Biologickým prostriedkom BTI postrekujú liahniská, prípadne do nich vhadzujú špeciálne granuly. Nie všade však hladina vody dovoľuje tzv. lovcom komárov dostať sa priamo k liahniskám. Nie je ľahké ich všetky nájsť a zničiť. A mesto to ani neplánuje. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

„Našou úlohou nie je eliminovať všetky komáre, ktoré sa tu objavia. To je nereálne. Komáre sú na konci potravového reťazca – niečo sa nimi živí,“ vysvetľuje koordinátor iniciatívy Lovci komárov Matej Jurášek. Cieľom tejto iniciatívy zriadenej mestom je, aby ekologickým spôsobom zredukovali počet komárov na čo najnižší. „Mesto má stratégiu nastavenú veľmi dobre,“ tvrdí Jurášek.

Niektorí obyvatelia Bratislavy však spochybňujú efektivitu biologického prostriedku BTI. 

Pán Vallo, so všetkou úctou – neexistuje nechemický postrek. Aj takýmito nešťastnými vyjadreniami prispievate k už beztak veľmi rozšírenej chemofóbii a robíte zlé meno tejto prírodnej vede,“ píše jeden z nahnevaných obyvateľov Bratislavy. 

„Systém BTI sa v Bratislave ešte len začína používať a je to náročné. Je ťažké naň nabehnúť za jednu sezónu,“ vysvetľuje vedec Tomáš Derka. „Magistrát aj župa likvidovali asi miliardu lariev, z ktorých by sa vyliahlo asi pol miliardy samíc a tie by štípali ľudí. Situáciu teda zlepšili, no stále nie je ideálna.“

Dodáva, že alternatíva BTI je len plošné chemické striekanie imága. Problém podľa neho bol, že v minulosti neoverovali, čo tieto zásahy priniesli. 

„Jediné, čo vieme, je, že to vyzabíjalo všetok hmyz. Nielen komáre,“ dodáva Tomáš Derka. Najlepším riešením je podľa neho čo najlepšia aplikácia BTI. Ideálom je zredukovať množstvo komárov o 90 percent, ako sa to darí aj Nemcom v Porýnskej oblasti. 

Domov
Zdieľať
Diskusia