Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2021, 17:15
Čas čítania 5:18
Viktor Kniš

Otázky a odpovede: Podmienky návratu zo zahraničia budú od pondelka prísnejšie, kto ide automaticky do povinnej domácej karantény?

NEWS CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil úpravu vyhlášky, ktorou obmedzil prechod slovenskými hranicami pri návrate zo zahraniča.

Ústavný súd zrušil najnovšiu vyhlášku úradu verejného zdravotníctva, pretože sa nestotožnil s tzv. prechodným obdobím, ktoré si vláda odhlasovala až do 9. augusta. V tomto čase boli za „zdravých“ považovaní aj tí, ktorí mali len jednu dávku vakcíny. Ústavný súd však upozorňuje, že medzi takými ľuďmi a nezaočkovanými prakticky nie je žiadny rozdiel, ak ide o nebezpečenstvo nákazy a prenosu vírusu. 

Tzv. prechodné obdobie bolo politické rozhodnutie. Jaroslav Naď v rozhovore pre denník SME povedal, že pôvodný návrh ministra zdravotníctva Vladimíra Legvarského tento voľnejší režim neobsahoval, až ministrom za SaS sa podarilo presadiť ho. Podľa Naďa sa ukazuje, že pôvodný návrh šéfa rezortu zdravotníctva bol teda tým správnym. 

Odporúčané
Na Instagrame má 30-tisíc sledovateľov, bude prvým slovenským novinárom na voľnej nohe. Adam Valček odchádza z redakcie (Rozhovor) Na Instagrame má 30-tisíc sledovateľov, bude prvým slovenským novinárom na voľnej nohe. Adam Valček odchádza z redakcie (Rozhovor) 14. júla 2021, 14:30

Pripravili sme podrobný prehľad všetkých dôležitých otázok, ktoré Slovákom pomôžu v čase dovolenkovej sezóny orientovať sa v opatreniach. 

Zmeny režimu na hraniciach prichádzajú v dôsledku nového variantu koronavírusu delta, ktorý je nákazlivejší. Minister zdravotníctva Lengvarský zároveň netají, že sekundárnym dôvodom je snaha zvýšiť záujem o očkovanie, ktoré je momentálne najbezpečnejšou prevenciou a môže znížiť dosahy prichádzajúcej tretej vlny pandémie. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Akú výhodu majú po novom zaočkovaní jednou dávkou vakcíny.
  • Ako sa mení definícia plne zaočkovanej osoby.
  • Ako často budú policajti vykonávať kontroly na hraniciach a prečo sa zaočkovaní dlho pri návrate na Slovensko nezdržia.
  • Prečo Ústavný súd vyhovel Smeru.
  • Aké pravidlá platia pre pendlerov a deti. 
  • Z ktorých krajín môžu prísť plne zaočkovaní bez potreby dať sa testovať.

Prečo Ústavný súd považuje pôvodnú vyhlášku za problematickú? Porušuje moje práva?  

Júlovú vyhlášku úradu verejného zdravotníctva napadla opozičná strana Smer-SD s tým, že podľa nej takýto právny predpis diskriminuje nezaočkovaných v uplatňovaní ich ústavného práva na slobodu pohybu a pobytu a práva na slobodný vstup na územie Slovenska.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Súd dal Ficovej strane za pravdu, ústredným problémom však sú len zaočkovaní jednou dávkou. Rozdelenie na plne očkovaných, ktorí môžu ísť domov a voľne sa pohybovať, vs. neočkovaných, ktorí idú do povinnej karantény, je v poriadku. 

Ústavný súd poukazuje na to, že už prvá dávka vakcíny je automaticky okamžite vstupenkou na návrat na Slovensko bez karantény, aj keď podľa sudcov neexistuje dôkaz, že je takto zaočkovaný človek voči koronavírusu automaticky imúnny. 

„Zjednodušene povedané, preskúmavaná právna úprava umožňuje (aj keď na obmedzenú dobu, avšak okamžite) voľný cezhraničný pohyb osobám, ktoré prakticky zaočkované nie sú, a to bez ich následnej izolácie a karantény, a túto možnosť podmieňuje len ich prvotnou a dosiaľ fakticky neúčinnou vakcináciou. Táto skutočnosť z hľadiska ochrany života a zdravia pôsobí kontroverzne. Oproti tomu na osobu, ktorá nie je zaočkovaná, sa vzťahujú izolačné, resp. karanténne obmedzenia (za takých okolností s otáznym účelom),“ konštatuje Ústavný súd. 

Mikas
Zdroj: TASR

Čo bude s cestovateľským semaforom, o ktorom sa po náleze Ústavného súdu začalo hovoriť? 

Cestovateľský semafor rozdeľujúci svet na 3 farby fungovať nebude, nezáleží teda na tom, či sa Slovák vracia z červenej, zo zelenej alebo z čiernej krajiny, či cez ňu len prechádza a koľko času v nej strávi. Kľúčové zostáva, či je zaočkovaný a koľko dní od prvej, resp. druhej dávky prešlo. Existujú aj ďalšie drobné výnimky, napríklad pre tých, ktorí vírus prekonali. 

Vraciam sa ešte počas víkendu, aké podmienky platia do pondelka?

Do pondelka budú platiť pravidlá, ktoré definovala vyhláška z 9. júla tohto roka, vrátiť sa teda bez karantény môžu ešte najneskôr v nedeľu do polnoci aj tí, ktorí sú zaočkovaní jednou dávkou ktorejkoľvek vakcíny. Polícia bude kontroly na hraniciach vykonávať aj počas víkendu.  

Koho sa budú nové opatrenia na hraniciach týkať? 

Nové opatrenia sa budú týkať všetkých Slovákov starších ako 12 rokov. 

Odkedy budú nové pravidlá platiť?

Od pondelka 19. júla od šiestej hodiny ráno. 

Jednou dávkou už zaočkovaný som, nemám žiadne výhody?

Áno, zaočkovaní jednou dávkou síce musia ísť do povinnej karantény, je tu však aj dobrá správa pre tých, ktorí sa stihli dať zaočkovať pred 9. júlom. Už v prvý deň po návrate sa budú môcť dať otestovať PCR testom a pri negatívnom výsledku ukončiť karanténu.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

„Pre ľudí, ktorí sa dali zaočkovať pred 9. júlom a po novom nebudú spĺňať definíciu plne zaočkovanej osoby, sa izolácia skončí získaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie covid-19 (test bude hradený štátom), pričom laboratórnu diagnostiku na ochorenie covid-19 je možné vykonať už v prvý deň karantény,“ spresnila hovorkyňa s tým, že toto prechodné ustanovenie bude platiť 14 dní od účinnosti vyhlášky.

Na osoby, ktoré sa dali zaočkovať po 9. júli 2021, čiže po začiatku účinnosti doterajšej vyhlášky, sa toto prechodné ustanovenie vzťahovať nebude. V ich prípade totiž uplynul príliš krátky čas na to, aby sa im vytvorila aspoň minimálna hladina ochranných protilátok. Pre uvedené osoby platí povinnosť domácej karantény, pričom test proti covidu-19 je možné podstúpiť najskôr na piaty deň po návrate na Slovensko.

Čo ak sa neplánujem dať zaočkovať alebo som zatiaľ nedostal termín, no predsa potrebujem hneď vycestovať?Nezaočkované osoby sa budú musieť po prekročení hraníc povinne registrovať v systéme eHranica a absolvovať 14-dňovú karanténu. Cestujúci by mal mať možnosť dať si urobiť RT-PCR test najskôr na piaty deň karantény. V prípade negatívneho výsledku môže osoba túto karanténu opustiť, hneď ako jej je doručená správa o negatívnom RT-PCR výsledku. 

Som pendler, budem mať konečne výhody? 

Zatiaľ nie. Pendleri môžu prejsť hranicami s RT-PCR testom, ktorý nie je starší ako 7 dní, do 1. septembra stačí jedna registrácia na stránke eHranica. Musia mať však potvrdenie od zamestnávateľa a bývať maximálne 100 kilometrov od hranice. Pre zaočkovaných pendlerov platí jediná povinnosť – registrácia do eHranice každých 6 mesiacov.

Na dovolenku cestujem s dieťaťom. Aké preň platia podmienky? 

Pre deti do 12 rokov neplatia žiadne pravidlá, nemusia sa nikde registrovať ani testovať, karanténu môžu opustiť spolu s rodičmi.

Pre deti od 12 do 18 rokov platí povinnosť registrovať sa cez formulár eHranica. Zatiaľ nemusia ísť do karantény. Po 9. auguste bude musieť byť taká osoba zaočkovaná, ak sa chce vyhnúť karanténe. 

Aké sú podmienky pre jednotlivé vakcíny? 

Za plne zaočkovanú osobu sa bude pri prechode slovenskými hranicami považovať:

  • osoba najmenej 14 dní, ale nie viac než 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu covid-19 s dvojdávkovou schémou,
  • osoba najmenej 21 dní, ale nie viac než 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu covid-19 s jednodávkovou schémou,
  • osoba najmenej 14 dní a nie viac než 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu covid-19, ak bola prvá dávka očkovania proti ochoreniu covid-19 podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia covid-19. 

Mám dve dávky a prešlo aj dosť času, ale prichádzam letecky z nebezpečnej krajiny. Čo teraz?

Plne zaočkovaní Slováci prichádzajúci na Slovensko letecky musia vyplniť formulár eHranica a formulár ministerstva zahraničných vecí

Rezort diplomacie zverejňuje zoznam krajín, z ktorých momentálne plne zaočkovaní môžu prísť bez testu, zo všetkých ostatných potrebujú RT-PCR test nie starší než 72 hodín: 

Albánsko, Andorra, Arménsko, Austrália, Azerbajdžan, Bielorusko, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Čierna Hora, Čína, Česká republika, Chorvátsko, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Gruzínsko, Holandsko, Hongkong, Írsko, Island, Izrael, Japonsko, Jordánsko, Kanada, Južná Kórea, Kosovo, Kuba, Libanon, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macau, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, San Marino, Severné Macedónsko, Singapur, Slovinsko, Španielsko, USA, Mexiko, Srbsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taiwan, Taliansko, Turecko, Ukrajina, Vatikán.
Ak ťa odfotí dopravná kamera, pokuta ti môže prísť až do dvoch rokov.
Ak ťa odfotí dopravná kamera, pokuta ti môže prísť až do dvoch rokov. Zdroj: Polícia SR

Čo znamená nový systém kontroly na hraniciach?

Režim protiepidemických opatrení na hraniciach sa začal už 9. júla riadiť novým trojfarebným alert systémom. Rozlišuje tri stupne, od ktorých sa bude odvíjať intenzita kontrol prichádzajúcich osôb.

Od 9. júla je Slovensko v II. fáze, ktorá zavádza intenzívne kontroly na hraniciach v určených časoch:

  • V I. stupni, teda v zelenej fáze, bude polícia hranice monitorovať, kontroly majú byť náhodné. Policajti ich budú vykonávať v rámci bežného výkonu služby.
  • V II. stupni, teda v oranžovej fáze, má prejsť kontrolou väčšina osôb vstupujúcich na územie SR. Čas kontroly bude striktne určený v závislosti od kategórie hraničného priechodu. Niektoré malé, menej dôležité miesta na prekračovanie vnútorných hraníc sa uzavrú.
  • Pri III. stupni, teda v čiernej farbe, na hraniciach skontrolujú každú osobu. Kontroly sa budú realizovať 24 hodín denne 7 dní v týždni. Menšie, menej dôležité priechody sa uzavrú alebo vláda nariadi dočasné obnovenie kontroly vnútorných hraníc a určí, ktoré priechody možno využiť.

Výnimku z kontrol v II. a III. stupni bude mať nákladná doprava. Policajný zbor bude vykonávať kontroly s podporou vojakov aj príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže. Medzičasom už vytvorili na niektorých frekventovaných hraničných priechodoch špeciálny pruh pre zaočkovaných. 

Domov
Zdieľať
Diskusia