Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2021, 8:30
Čas čítania 3:54
Dominik Vetrák

Recenzia: Loki

FILMY A SERIÁLY LOKI
Uložiť Uložené

Tom Hiddleston dostal šancu zopakovať si svoju obľúbenú komiksovú rolu. Vykľul sa z toho najlepší marvelovský seriál?

Tom Hiddleston si užíva hranie Lokiho a je to cítiť aj v 1. sérii jeho seriálu. Marvel na jej konci oficiálne potvrdil, že sa dočkáme aj 2. série, no a my dúfame, že si jej tvorcovia zoberú niečo z kritiky voči tej prvej. Tá sa zameriava na Lokiho z obdobia Avengerov (2012). Loki, ako sme ho poznali doteraz, je totiž mŕtvy, keďže ho zabil Thanos. V Avengers: Endgame však hrdinovia cestovali v čase. Nechtiac spôsobili, že k Lokimu sa dostal kameň Tesseract, vďaka čomu sa teleportoval preč zo zajatia.
 

Vytvoril tým alternatívnu časovú rovinu, akúsi alternatívnu realitu. Cestovanie Avengerov v čase bolo v poriadku, no to, čo sa stalo s Lokim, bolo mimo plánov vyšších bytostí v Marveli. Na rad teda nastúpila organizácia Time Variancy Authority (TVA), aby časovú líniu napravila a Lokiho „zresetovala“.

Odporúčané
Slovenská streamerka Lady Felan: Chlapi mi píšu, že si na mne „honkajú“. Rada sa na Twitchi bavím o sexe (Rozhovor) Slovenská streamerka Lady Felan: Chlapi mi píšu, že si na mne „honkajú“. Rada sa na Twitchi bavím o sexe (Rozhovor) 11. júla 2021, 9:30

Zasiahol však agent Mobius (Owen Wilson), ktorý chce Lokiho schopnosti využiť na dolapenie nebezpečného jedinca ovplyvňujúceho časové roviny, takzvaného Varianta. Postupne utužujú svoj vzťah a začnú odhaľovať šokujúce tajomstvá TVA. Loki zároveň zisťuje, že nebezpečný Variant je ďalší Loki, akurát z inej dimenzie. Mobius a obe verzie Lokiho sa rozhodnú zistiť, čo sa to v skutočnosti v TVA deje a hlavne to, kto za tým všetkým je. O tom si však viac povieme v samostatnom článku. 

Dej Lokiho je rozhodne zaujímavý a pre svet Marvelu aj nesmierne podstatný. Práve postavy a širší vplyv na svet Marvel Cinematic Universe (MCU) sú kľúčové pre to, aby si si seriál užil. Marvel má problém vytvoriť seriál či film bez toho, aby pri ňom nemusel myslieť na nejaký iný projekt či dejovú líniu, s ktorou chcú daný projekt prepojiť. Nemôžu rozpovedať samostatne fungujúce príbehy, pretože neustále odkazujú na ďalší film či seriál a začína to byť tak trochu otravné. 

Aj v Lokim sa teda síce dočkáme istého charakterového vývinu hlavných postáv a niekoľkých podarených scén, ale celé to slúži primárne na príchod veľkých udalostí do rozšíreného sveta. Bolo by fajn zamerať sa občas iba na jednotlivé postavy a nemyslieť pritom na to, ako sa to dá prepojiť s inými filmami a príbehmi, ktoré nás čakajú. V opačnom prípade je MCU len nekonečný seriál, ktorý nedokáže vyprodukovať silné a nezabudnuteľné príbehy, ktoré pevne stoja na vlastných nohách.

Loki.
Loki. Zdroj: Marvel Studios/Disney

Iste, udalosti v Lokim, ktoré menia MCU (obzvlášť finále), sa nám páčili a sú prísľubom naozaj vzrušujúcich odhalení, ale tak trochu to berie vietor z plachiet samotnému Lokimu a človek sa nevie zbaviť myšlienky, že v prípade 1. série išlo iba o zbytočne pretiahnutú expozíciu (náčrt udalostí a deja) a odovzdávanie tony informácií o Multiverse. Bližšie to však vzhľadom na spoilery rozoberať nemôžeme. 

Odporúčané
RECENZIA: 2. séria Loki od Marvelu RECENZIA: 2. séria Loki od Marvelu 10. novembra 2023, 17:00

Šiesta epizóda retrospektívne dodala tej tretej novú vrstvu a pridala na jej význame, no 3. časť je stále najslabšia a tvorcovia ju mohli nejakým spôsobom ozvláštniť. A nech je finále akokoľvek zaujímavé z hľadiska príbehu, zvratov a prísľubu Multiverse, štýl rozprávania príbehu nás vôbec neposadil na zadok. Finále tak miestami pôsobí ako takzvaný info dump, kde tvorcovia divákovi donekonečna vysvetľujú isté udalosti, pričom sa v priebehu epizódy vytráca napätie.

To príde až v záverečnej bojovej scéne, keď dôjde aj ku skvelej chémii medzi oboma verziami Lokiho. Vzhľadom na identitu a charakter Lokiho je ťažké odhadnúť, čo má skutočne za lubom a kedy neblafuje. Tvorcovia to využili naplno a natočili skvelú scénu, keď naozaj netušíš, ako sa to skončí, čo je pri marvelovských projektoch a ich predvídateľnosti veľké plus. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia