Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2021, 14:35
Čas čítania 11:13
Adam Novosad

7 miest sveta, kam sa už asi (nikdy) nedostaneš

7 miest sveta, kam sa už asi (nikdy) nedostaneš
Zdroj: Wikimedia Commons/Anakin/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Masový turizmus sa v období pandémie spomalil, a tak malo množstvo miest a destinácií čas na revitalizáciu. Existuje však niekoľko miest, kam sa ani po skončení pandémie s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nedostaneš.

Množstvo ľudí túži precestovať svet, ale naša planéta skrýva aj miesta, na ktoré sa skrátka nedostaneš ani s najväčším bankovým účtom.

V rôznych článkoch si často môžeš prečítať o ideálnych destináciách, kde neminieš veľa peňazí, uvidíš fascinujúcu prírodu, históriu aj kultúru, no tentoraz sme sa pozreli na také miesta na svete, kam sa s najväčšou pravdepodobnosťou už nikdy nedostaneš.

Odporúčané
Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) 16. februára 2021, 14:36

V niektorých prípadoch ide o miesta, ktoré donedávna existovali, ale odrazu zo zemského povrchu zmizli, v iných prípadoch ti zase technicky nič nebráni, aby si sa na konkrétne miesto, ako napríklad na thajskú pláž Maya Bay či ostrov Surtsey, vybral, ale v praxi sa na tieto miesta jednoducho nedostaneš.

V prípade thajskej pláže sa to možno čoskoro zmení, ale v prípade ostrovov Surtsey a North Brother či ikonickej jaskyne Lascaux si musíš nechať zájsť chuť. A to nie sú jediné záhadné miesta, ktoré zostávajú pre verejnosť navždy zatvorené.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako je možné, že si si nikdy nevšimol unikátny zakázaný ostrov pri Islande.
  • Prečo môžeš ostrov Surtsey preskúmať výlučne z iného ostrova.
  • Ako možno najvzácnejšiu jaskyňu ľudia zničili tak, že sa dnu už nedostaneš.
  • Čo narobili tisícky turistov s ikonickou plážou z filmu Pláž s DiCapriom.
  • Kedy sa budeš môcť na legendárnu pláž opätovne dostať a či vôbec.
  • Na aký prírodný unikát sa už nikdy nedostaneš v susednom Česku.
  • Prečo je v strede New Yorku opustený ostrov so zákazom vstupu.
  • Ako Taliban rozstrieľal protitankovými strelami obrovských buddhov.
  • Či sa pod Moskvou skrýva tajomné druhé metro v hĺbke až 200 metrov.
  • Čo o skrytom moskovskom metre v roku 1991 napísalo americké ministerstvo.

1. Sopečný ostrov, kam noha turistu nikdy nevkročila

Islandská príroda nepochybne patrí medzi najunikátnejšie na svete, a tak sa miestna vláda snaží udržiavať mieru ochrany na vysokej úrovni.

Možno si spomenieš na incident spred pár rokov, keď Justin Bieber svojím videoklipom v islandskom kaňone Fjaðrárgljúfur spustil ošiaľ a ochrancovia prírody museli dokonca na istý čas vstup do kaňonu zakázať. Vtedy bol kaňon voľne prístupný bez špeciálnych trás a cestičiek, ktoré musia turisti dodržiavať, ale dnes je situácia iná. O voľnom pohybe po vzácnom kaňone nemôže byť ani reči.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Island však ukrýva miesto, na ktoré by ani Justin Bieber nemohol prísť natočiť žiadny klip. Na mape si si možno nikdy nevšimol, že 32 kilometrov juhozápadne od islandskej pevniny leží ostrovček Surtsey, kam ľudská noha vstúpila len párkrát a noha turistu nikdy.

Ostrov vznikol v roku 1963 vplyvom výbuchu sopiek, pričom vulkanická aktivita a erupcie neprestávali až do roku 1967. Islandským výskumníkom sa vďaka tomu naskytla jedinečná príležitosť vidieť zrod novej pevniny, fauny aj flóry.

UNESCO označuje Surtsey za nedotknuté prírodné laboratórium, ktoré sa muselo kolonizovať bez pomoci človeka. Od roku 1963 na ostrove objavili viac ako 60 rastlín, 75 machorastov či 71 lišajníkov. Na ostrov sa dostali prirodzenou cestou: buď sa semená vyplavili na ostrove prostredníctvom oceánskych prúdov, alebo ich na ostrov chtiac či nechtiac prinieslo vtáctvo, keďže na ostrove výskumníci evidujú viac ako 90 druhov vtákov.

Ako sa na Surtsey dostať? Nijak. Turisti na ostrove neprichádzajú do úvahy, takže na nízkorozpočtovú dovolenku zabudni a najbližšie sa k ostrovu budeš môcť priblížiť tak, že navštíviš Surtsey Visitor Centre na neďalekom ostrove Heimaey, ktorý je sám osebe sopečného pôvodu, s mnohými krásami a ideálnou polohou na pozorovanie veľrýb. Na Surtsey však musíš zabudnúť.

Odporúčané
Filipínka Kimberly: Bratislava je úžasné a čisté mesto. Pred randením so Slovákom treba vedieť pár dôležitých vecí (Rozhovor) Filipínka Kimberly: Bratislava je úžasné a čisté mesto. Pred randením so Slovákom treba vedieť pár dôležitých vecí (Rozhovor) 22. júna 2021, 9:30

2. Jaskynná Sixtínska kaplnka z Francúzska

Predstav si, že jeden z najvýznamnejších archeologických a kultúrnych objavov vývoja ľudskej civilizácie objavili štyria chlapci úplnou náhodou, ale ty sa už na toto miesto nebudeš môcť nikdy pozrieť. V roku 1940 sa partia štyroch chlapcov zošmykla do jaskyne v juhozápadnom Francúzsku, kam predtým skočil pes jedného z nich.

Nemali k dispozícii dobré svetlo, tak ledva videli pred seba, ale odrazu sa pred nimi na jaskynných stenách objavili maľby, ktoré musela nakresliť ľudská ruka pred mnohými rokmi. Chlapci objavili jaskyňu Lascaux, ktorá je dnes jedným z najvýznamnejších svedectiev o vývoji ľudskej civilizácii, pretože maľby v nej videl azda každý a vznikli pravdepodobne viac ako 15-tisíc rokov pred naším letopočtom.

Keď chlapci jaskyňu preskúmali, o svojom objave porozprávali učiteľovi v škole a ten kontaktoval francúzske autority. Prvotnou reakciou bol úžas – v jaskynnom systéme sa podarilo objaviť skoro 600 rôznych malieb znázorňujúcich zvieratá od koní, bizónov až po jelene.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Nejde pritom o primitívne maľby, z ktorých ťažko vyčítať, čo chceli autori znázorniť, ale o vynikajúce maľby s neuveriteľnými detailmi. Nadšenie spôsobilo, že Francúzsko chcelo jaskyňu čo najskôr sprístupniť verejnosti, aby sa mohol prísť maľbami pokochať každý záujemca, lenže veľmi rýchlo sa zistilo, že verejnosť maľby ničí.

Na jaskynných stenách sa s pribúdajúcim počtom návštevníkov začali objavovať plesne, vydýchaný vzduch poškodzoval línie jednotlivých malieb, a tak v roku 1963 padlo radikálne rozhodnutie. Do jaskyne bude mať verejnosť vstup zakázaný, čo v praxi znamená, že odvtedy sa na originálne paleolitické jaskynné maľby nepozrelo oko žiadneho zvedavého turistu.

Francúzsko však vymyslelo spôsob, ako jaskyňu ponechať v pozícii turistickej atrakcie. O necelých dvesto metrov ďalej postavilo návštevnícke centrum, kde dnes stojí replika najslávnejšej siene z jaskyne s maľbami, ktoré v jaskyni naozaj nájdeš, a tak si tieto maľby chodia pozrieť státisíce ľudí každý rok.

A existuje šanca, že sa dostaneš do originálnej jaskyne? V žiadnom prípade. Ak nepatríš medzi miestnych archeológov či historikov dodržiavajúcich prísne podmienky, môžeš na vstup do jaskyne Lascaux zabudnúť.

Odporúčané
Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) 14. decembra 2020, 14:30

3. Zničená pláž z filmu Pláž s DiCapriom

Od vypuknutia pandémie prešiel viac ako rok a obyvatelia Slovenska mali medzitým šancu vycestovať na množstvo dovoleniek, ak splnili všetky potrebné podmienky. Turisti sa vytešovali z klasického Chorvátska či Talianska, ale aj z exotického Zanzibaru, avšak juhovýchodná Ázia zostávala do veľkej miery zatvorená.

To sa momentálne mení, pretože Thajsko za prísnych podmienok otvorilo populárny ostrov Phuket, kde turisti musia stráviť 14 dní v pomyselnej izolácii v špeciálnych hoteloch na plážach, aby absolvovali karanténu, a až následne dostanú šancu vycestovať do ostatných častí krajiny. Podmienky sú prísne, pretože rúško treba nosiť vo vonkajších priestoroch neustále, na príchod treba plnú vakcináciu aj negatívny test a v telefóne ťa bude Thajsko môcť sledovať špeciálnou aplikáciou s GPS.

Aj keď sa Thajsko pomaly začína otvárať vonkajšiemu svetu, jedno z kedysi neuveriteľne populárnych miest, ktoré poznáš z ikonického filmu Pláž s Leonardom DiCapriom, zostáva naďalej zatvorené. Na maličkom ostrove Phi Phi Leh práve neďaleko Phuketu leží pláž Maya Bay, kde síce DiCaprio hviezdil vo filme, ale spôsobil tak ekologickú katastrofu na ostrove.

Odporúčané
Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) 6. apríla 2024, 9:30

V roku 2018 musela byť ikonická pláž zatvorená, pretože thajské úrady prestali zvládať nápor turistov; denne v zátoke pri pláži Maya Bay zakotvili stovky lodí a člnov, zatiaľ čo na samotnej pláži sa tiesnili tisíce turistov. Viac ako 50 percent koralov v oblasti vraj bolo následkom toho zničených. Thajsko preto rozhodlo, že Maya Bay zostane zatvorená na štyri mesiace, aby sa miestny ekosystém mohol vrátiť do normálu, ale štyri mesiace nestačili.

Rozhodnutie preto muselo byť jasné. Maya Bay zostáva zatvorená na neurčito, a tak sa miestna príroda síce pomaly začala dostávať do normálu, lebo ani turisti, ani lode na miesto nemali masový prístup, ale tisíce turistov sa na rovnakom ostrove presunuli na priľahlé pláže okolo zakázanej pláže Maya Bay, čo možno bolo kontraproduktívnejšie ako samotný zákaz.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100303 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy sa budeš môcť na legendárnu pláž opätovne dostať a či vôbec.
  • Na aký prírodný unikát sa už nikdy nedostaneš v susednom Česku.
  • Prečo je v strede New Yorku opustený ostrov so zákazom vstupu.
  • Ako Taliban rozstrieľal protitankovými strelami obrovských buddhov.
  • Či sa pod Moskvou skrýva tajomné druhé metro v hĺbke až 200 metrov.
  • Čo o skrytom moskovskom metre v roku 1991 napísalo americké ministerstvo.
Domov
Zdieľať
Diskusia