Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júna 2021, 9:30
Čas čítania 9:32
Adam Novosad

Filipínka Kimberly: Bratislava je úžasné a čisté mesto. Pred randením so Slovákom treba vedieť pár dôležitých vecí (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI YOUTUBE
Uložiť Uložené

Filipínka Kimberly sa presťahovala na Slovensko, a tak začala tvoriť videá o svojej novej domovine z pohľadu cudzinky, ktoré zaujali už desiatky tisíc Slovákov.

„Zopár ľudí mi už písalo otrasné správy o tom, že ma nenávidia. Nie som si istá, z čoho ich nenávisť pramení, ale nechcem to pripisovať len tomu, že sú Slováci,“ konštatuje Filipínka Kimberly, ktorá sa so svojím slovenským manželom prisťahovala na Slovensko. 

Najskôr chcela precestovať Európu, ale pandémia jej život zariadila inak. Teraz s mužom vlastnia dom v dedinke na strednom Slovensku. Kimberly medzitým hľadala hobby, ktorému by sa mohla venovať.

Odporúčané
Žije na kryptomenách a vyhýba sa eurám. Pavol Lupták je kryptoanarchista, ktorý sa vzdal trvalého pobytu na Slovensku (Rozhovor) Žije na kryptomenách a vyhýba sa eurám. Pavol Lupták je kryptoanarchista, ktorý sa vzdal trvalého pobytu na Slovensku (Rozhovor) 30. mája 2021, 14:30

Napokon sa rozhodla založiť si youtubový kanál, ktorý dnes sledujú desiatky tisíc Slovákov. Nielenže sa učí po slovensky, ale aj ochutnáva tlačenku, žinčicu, zabíjačkové výrobky či horalky.

My sme ju vyspovedali z toho, ako sa jej na Slovensku žije v malej dedine, čo sa jej na miestnych ľuďoch nepozdáva a čo treba vedieť predtým, ako niekto začne randiť so slovenským mužom.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či mala pred sťahovaním sa na Slovensko potuchy o tom, čo je to za krajinu.
  • Kedy vznikol nápad založiť si youtubový kanál, na ktorom bude zabávať Slovákov.
  • Ako jej napadlo ochutnávať zabíjačkové špeciality, tlačenku či slovenské pivo.
  • Či ju dnes už kariéra na Youtube živí natoľko, že nepotrebuje inú prácu.
  • Prečo podľa nej Slováci nie sú násilný národ, ale aj tak vedia byť nepríjemní.
  • Čo by mala vedieť žena predtým, ako začne randiť so slovenským mužom.
  • Či už na vlastnej koži zažila negatívnu skúsenosť s rasizmom a diskrimináciou.
  • Prečo je podľa nej Bratislava čisté a úžasné mesto na život.
Chasing Kimberly
Zdroj: Chasing Kimberly

Čo si vedela o Slovensku predtým, ako si sa sem prisťahovala?

O Slovensku som predtým nevedela prakticky nič, len som o ňom počula príbehy, pretože som už mala slovenského priateľa. Pred tým, ako som ho stretla, som však ani nevedela, že Slovensko existuje. Keď mi povedal, odkiaľ pochádza, tak som sa ho musela vypytovať, kde sa Slovensko nachádza, ale pritom som už poznala Slovinsko.

Odporúčané
Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny Bayashi je kráľ varenia, ktorý nepovie ani slovo. S natáčaním začal vďaka nešťastnej náhode, dnes zarába milióny 15. februára 2024, 12:30

Nakoniec sme sa na Slovensko vybrali na trojtýždňovú dovolenku, ktorú som vnímala ako skúšobné obdobie – chcela som počas neho zistiť, či by som tu dokázala žiť. Ten výlet bol skvelý a vďaka nemu som začala túto krajinu spoznávať a užívať si ju naplno bez akýchkoľvek obáv.

Keď som sa presťahovala z Filipín do Európy, mojím pôvodným plánom bolo precestovať ju predtým, ako sa usadím.

Ktorá prvá vec ti po príchode okamžite udrela do očí?

Na prvý pohľad som si najväčší rozdiel všimla pri zelenine. Často chodím na trhovisko na Miletičovej, lebo tam stretávam známe tváre, keďže na trhu pracuje veľa Vietnamcov. U nás na Filipínach sú mnohé druhy zeleniny a ovocia príliš drahé, a tak si ich bežný človek nemôže dovoliť, ale pritom na Slovensku máte jahody či broskyne veľmi lacné.

Konečne si preto môžem dopriať všetko, čo som vždy chcela a čo mi chutilo. Na druhej strane keď mi moji známi po návrate z Filipín hovoria, aké tam máme chutné banány či mango, tak nemôžem nesúhlasiť.

Dnes máš unikátny youtubový kanál, kde ako Filipínka testuješ slovenské jedlá, navštevuješ miesta na Slovensku a sledujú ťa desiatky tisíc miestnych obyvateľov. 

Keď som sa presťahovala z Filipín do Európy, mojím pôvodným plánom bolo precestovať ju predtým, ako sa usadím. Slovenské víza mi otvorili cestu k jednoduchému cestovaniu naprieč Európskou úniou, a tak sme sa s manželom tešili na plno dobrodružstiev, lenže vtedy prišla pandémia.

Odporúčané
Slovenský youtuber Halien skončil za mrežami. Za biznis s kokaínom a extázou mu hrozí až 15 rokov Slovenský youtuber Halien skončil za mrežami. Za biznis s kokaínom a extázou mu hrozí až 15 rokov 31. októbra 2023, 11:30

Kanál na Youtube som si zakladala v čase, keď žiadnu pandémiu nikto neočakával, a pôvodne som na ňom chcela zverejňovať videá práve z ciest po Európe. Namiesto toho sme museli zrušiť množstvo rezervácií a leteniek, lebo sa krajiny náhle uzavreli, ale ja to s odstupom času nevnímam negatívne.

Naopak, umožnilo mi to začať spoznávať Slovensko, kam som sa síce prisťahovala, ale nepredpokladala som, že hneď v prvých mesiacoch navštívim toľko miest, ako sa mi podarilo.

Odporúčané
Roman dosiahol v 43 rokoch finančnú nezávislosť: Mladí ľudia musia začať investovať čo najskôr a dávať si pozor na špekulácie Roman dosiahol v 43 rokoch finančnú nezávislosť: Mladí ľudia musia začať investovať čo najskôr a dávať si pozor na špekulácie 9. mája 2021, 12:30

Nebola to však vždy prechádzka ružovou záhradou. Tvoje prvé videá na kanáli majú dodnes len pár tisíc videní, kedy teda prišiel ten zlom?

Pravdupovediac, vôbec som nečakala úspech, ktorý sa dostavil. Ak si správne pamätám, tak som si kanál založila možno mesiac-dva po príchode na Slovensko, nepoznala som tu žiadnych ľudí, a tak som hľadala koníčky, ktorým by som sa mohla venovať, kým som si hľadala prácu.

Začala som natáčať videá o Slovensku vo všeobecnosti, ale aj o Bratislave ako o meste, ktoré som práve spoznávala, ale úvodné videá nemali až taký veľký úspech. Zmenilo sa to počas minulej zimy, keď sme sa s manželom rozhodli kúpiť na Slovensku dom s veľkou záhradou, akurát sa začínal lockdown a nemohli sme sa stretávať ani s priateľmi.

V práci nám nariadili home office, tak som vymýšľala, aké videá by som mohla natočiť. V novembri som natočila video o slovenčine, pretože som sa ju začala učiť, aby som mohla jednoduchšie komunikovať najmä s rodinou môjho manžela, ale aj so Slovákmi vo všeobecnosti.

Odporúčané
Lady Zika: Nie som sektárka ani fanatička. Boh miluje aj ľudí z LGBTI+ komunity a chce im pomôcť (Rozhovor) Lady Zika: Nie som sektárka ani fanatička. Boh miluje aj ľudí z LGBTI+ komunity a chce im pomôcť (Rozhovor) 30. apríla 2023, 12:30

Ten úspech sa zrejme dostavil vďaka tomuto jazykovému videu, lebo po troch týždňoch od zverejnenia malo desiatky tisíc pozretí a ľudia ma v komentároch chválili, že sa učím slovenčinu aj o miestnej kultúre.

Uvedomila som si, že viacero konkrétnych vlastností, ktoré má, by som mohla prisúdiť slovenskej kultúre – od začiatku ma iritovalo postavenie žien.

Je dnes tvoja kariéra na Youtube rozbehnutá tak, že sa stala prácou na plný úväzok, ktorá ťa živí?

Youtube zatiaľ nie je moja práca na plný úväzok, teraz to vnímam skôr ako hobby. Podľa pôvodného plánu som svojimi videami chcela najmä rodine a kamarátom na Filipínach ukázať, ako sa žije na Slovensku, a odrazu sa k môjmu kanálu dostali tisíce náhodných divákov zo Slovenska, čo spustilo menší ošiaľ.

Teraz sa snažím natáčať videá pravidelne, lebo som pochopila, že mám čoraz viac fanúšikov, ktorí sa na nové video vždy tešia, tak ich nechcem sklamať. Medzitým si však udržiavam svoje hlavné zamestnanie v Bratislave, kde teraz stále pracujeme na home office, takže svoje dni trávim v našom dome na strednom Slovensku. A keď nenatáčam video na Youtube, tak sa venujem rekonštrukcii domu a obrovskej záhrade, o ktorú sa treba starať.

Chasing Kimberly
Zdroj: Chasing Kimberly

Jedno z tvojich najpopulárnejších videí je o radách, ktoré veci si musí žena všimnúť predtým, ako začne randiť so Slovákom. Tak teda ktoré?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99702 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako jej napadlo ochutnávať zabíjačkové špeciality, tlačenku či slovenské pivo.
  • Prečo podľa nej Slováci nie sú násilný národ, ale aj tak vedia byť nepríjemní.
  • Čo by mala vedieť žena predtým, ako začne randiť so slovenským mužom.
  • Nepoužívanie akej veci ju na Slovensku najviac zaskočilo.
  • Či už na vlastnej koži zažila negatívnu skúsenosť s rasizmom a diskrimináciou.
  • Prečo je podľa nej Bratislava čisté a úžasné mesto na život.
  • Čo by na Slovensku okamžite zmenila, keby mohla.
Domov
Zdieľať
Diskusia