Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2021, 12:30
Čas čítania 10:44
Adam Novosad

Roman dosiahol v 43 rokoch finančnú nezávislosť: Mladí ľudia musia začať investovať čo najskôr a dávať si pozor na špekulácie

Roman dosiahol v 43 rokoch finančnú nezávislosť: Mladí ľudia musia začať investovať čo najskôr a dávať si pozor na špekulácie
Zdroj: Se svolením Romana Závodského
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Najhoršie, čo môže mladý človek urobiť, je neinvestovať, hovorí Roman Závodský. Od začiatku kariéry sa snažil budovať svoj majetok, postupne objavil fenomén FIRE a dnes si užíva finančnú nezávislosť.

„Mladí ľudia s akýmkoľvek platom majú oveľa väčšiu šancu dosiahnuť finančnú nezávislosť ako 50-ročný človek, aj keď môže mať výrazne vyšší príjem,“ hovorí Roman Závodský, ktorý vo svojich 43 rokoch dosiahol finančnú nezávislosť a dnes si užíva život bez potreby aktívne pracovať. Vo svojej kariére pritom pôsobil na vysokých manažérskych pozíciách, ale túžba odísť z kolotoča stresu a práce ho presvedčila o tom, že nastal čas užívať si svoje investície.

Roman od začiatku svojej kariéry myslel na budovanie majetku, aby sa nemusel celý život spoliehať na dôchodkové sporenie, štát a piliere, ale mohol sa stať pánom svojho času. Postupne narazil na fenomén FIRE, za ktorým sa skrýva názov Financial Independence, Retire Early, čo v preklade znamená finančná nezávislosť, predčasný dôchodok, a tak mal jasne vytýčený cieľ a podarilo sa mu ho dosiahnuť. 

Odporúčané
Týmito 5 spôsobmi dnes mladí ľudia zarábajú peniaze na internete. Kryptomeny násobia aj ničia vklady, Onlyfans nemôže chýbať Týmito 5 spôsobmi dnes mladí ľudia zarábajú peniaze na internete. Kryptomeny násobia aj ničia vklady, Onlyfans nemôže chýbať 19. apríla 2021, 8:00

Namiesto nečinného oddychovania však Roman spustil svoj projekt na stránke RomanZavodsky.sk, kde sa snaží šíriť povedomie o investovaní, vzdelávať mladých aj starších ľudí a zvyšovať finančnú gramotnosť. My sme sa ho spýtali, ako sa k finančnej nezávislosti dopracoval, ako v začiatkoch v dôsledku vlastnej chyby stratil všetky peniaze a aké má pocity z toho, že už nikdy nebude musieť pracovať.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo Roman začal s investovaním hneď po nástupe do prvej práce.
  • Ako sa dostal k fenoménu FIRE, ktorý sa stáva čoraz populárnejším aj u nás.
  • Ako si jednoducho vypočítať, kedy môžeš finančnú nezávislosť dosiahnuť.
  • Prečo Roman neuznáva extrémny prístup k dosahovaniu FIRE.
  • Ako by mal mladý človek začať s investovaním a budovaním majetku.
  • Čo si Roman myslí o obchodovaní s kryptomenami a prečo nie sú investíciou.
  • Koľko percent svojho majetku vložil do kryptomien on sám.
  • Ako v mladosti prišiel o všetky peniaze, lebo veril knihám z internetu.
Roman Závodský
Zdroj: Roman Závodský

Máte 43 rokov a dosiahli ste finančnú nezávislosť. Začínali ste pred rokmi svoju kariéru s vidinou, že raz odídete do dôchodku oveľa skôr?

Mojím prvotným zámerom bolo vybudovať si popri výplate nezávislý zdroj príjmu a postupne sa osamostatniť. Od začiatku som zisťoval, ako si budovať majetok, aby som sa v budúcnosti mohol venovať veciam, ktoré ma bavia a napĺňajú, pretože pre mňa bolo dosiahnutie finančnej nezávislosti vždy dôležitejšie ako predčasný dôchodok. A hlavne som vedel, že v korporátnom svete nechcem zostať až do skutočného dôchodku.

Odporúčané
Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) 16. februára 2021, 14:36

Kedy ste sa prvýkrát stretli s fenoménom FIRE?

Naozaj som sa s konceptom FIRE stretol prvýkrát možno pred desiatimi rokmi na anglických a amerických diskusných fórach, kde si priaznivci tohto konceptu vybudovali veľkú komunitu. Vtedy som prvýkrát pochopil, že existujú dva základné prístupy.

Prvý je ten extrémny, v ktorom si človek zoškrtá výdavky na minimum, aby mohol do predčasného dôchodku odísť čo najrýchlejšie, ale utrpí tak životný komfort. Toto ma nikdy nelákalo, no spoznal som tam ľudí, ktorí sa stali finančne nezávislými aj vo veku pod 30 rokov.

Druhý je striedmejší, ktorý sa vyznačuje postupným budovaním majetku a nastavovaním výdavkov tak, aby človek zanechal životný komfort pre seba a prípadne svoju rodinu, ale zveľaďoval svoje portfólio.

Vtedy som začal zisťovať, ako majú stratégie nastavené jednotliví ľudia, a prišiel som na to, že medzi nami existuje množstvo prienikov, pretože ja som začal investovať skôr, ako som sa dozvedel o nejakom FIRE. Veľká časť ľudí sa snažila čo najefektívnejšie využívať všetky nástroje ako cashback systémy, ktorými si mohli výdavky rozumne znížiť a namiesto toho ušetrené peniaze radšej investovať, ale zároveň si zbytočne neškrtili svoj životný štandard.

Som bežný človek a chcem dosiahnuť finančnú nezávislosť. Ako si môžem vypočítať, kedy sa k nej dopracujem?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97995 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si jednoducho vypočítať, kedy môžeš finančnú nezávislosť dosiahnuť.
  • Prečo Roman neuznáva extrémny prístup k dosahovaniu FIRE.
  • Ako by mal mladý človek začať s investovaním a budovaním majetku.
  • Čo si Roman myslí o obchodovaní s kryptomenami a prečo nie sú investíciou.
  • Koľko percent svojho majetku vložil do kryptomien on sám.
  • Ako v mladosti prišiel o všetky peniaze, lebo veril knihám z internetu.
Domov
Zdieľať
Diskusia