Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2021, 8:37
Čas čítania 1:18
Daniel Mikolášik

V Žiline v noci vypukol obrovský požiar, celá strecha bytovky zostala v plameňoch. Museli evakuovať 100 ľudí

NEWS POŽIAR ŽILINA
Uložiť Uložené

Hasičom sa požiar podarilo zahasiť.

V noci z piatka na sobotu začala na Bratislavskej ulici v Žiline horieť bytovka. Hasičom sa požiar podarilo lokalizovať ešte pred polnocou. Riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Jaroslav Kapusniak informoval, že sa nikto z obyvateľov nezranil a zázemie pre nich vytvorili v evakuačnom autobuse.

Z bytov evakuovali približne 100 ľudí po tom, čo plamene zachvátili strechu domu. Podľa veliteľa zásahu Pavla Cesneka bolo po príchode hasičov celé podkrovie v plameňoch. 

Odporúčané
FOTO A VIDEO: V Bratislave vypukol obrovský požiar, v plameňoch je celá budova FOTO A VIDEO: V Bratislave vypukol obrovský požiar, v plameňoch je celá budova 10. mája 2021, 15:48

„Požiar nahlásili krátko po 22. hodine. Hasičom zo Žiliny a Záchrannej brigády HaZZ v Žiline sa ho podarilo lokalizovať rýchlym a účinným zásahom pomocou výškovej techniky. Išlo o požiar strechy na ploche 20 × 10 metrov. Bol to otvorený priestor. Šírenie požiaru bolo veľmi intenzívne, rýchle a zachvátilo celú strechu,“ doplnil Kapusniak.

„Priestory boli značne zadymené, takže sa muselo všade pracovať v dýchacích prístrojoch. Nasadili sme dva prúdy do podkrovia a dvoch ľudí sme vyslali na prehľadávanie bytových priestorov. Následne sme vnútri ešte našli osoby a vyviedli ich von. Zabezpečili sme evakuačný autobus, lebo niektoré deti boli bez oblečenia. Len tak, ako ich vytiahli z postele,“ dodal veliteľ zásahu.

Primátor Žiliny Peter Fiabáne informoval, že bezprostredne po požiari zhromaždili obyvateľov bytovky, aby zistili, kto potrebuje pomoc. „Nakoniec zostali tri rodiny – 15 ľudí, z toho sedem detí. V spolupráci s okresným úradom a 5. plukom špeciálneho určenia zabezpečujeme spacie vaky, lôžka a budú ubytovaní v telocvični Základnej školy na Hollého ulici. Ďalšie tri rodiny sa pravdepodobne presunuli k príbuzným a využili ich pomoc,“ povedal Fiabáne.


Mesto teraz musí zistiť, či došlo k poškodeniu budovy. „Privoláme statika a podľa toho budeme ďalej konať a rozhodovať. Pokiaľ bude budova v poriadku, tak za seba hovorím, že stopercentne nemáme záujem využívať situáciu a bytovku zbúrať. To odmietam,“ povedal žilinský primátor.

Odporúčané
Krvavá svadba: Moslimka podpálila stan, aby sa pomstila manželovi, ktorý sa ženil druhýkrát. Požiar zabil 57 ľudí Krvavá svadba: Moslimka podpálila stan, aby sa pomstila manželovi, ktorý sa ženil druhýkrát. Požiar zabil 57 ľudí 24. novembra 2023, 9:30

„Čoho sa skôr obávam, je to, že krov, ktorý zhorel, bude treba strhnúť. Čiže toto naozaj dnes nie je o okamžitom vrátení sa späť do budovy. I keď samotné byty požiar nezasiahol. Zhorel len krov, ale návrat do bytov nebude zo dňa na deň,“ uzavrel primátor.

Domov
Zdieľať
Diskusia