Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2021, 14:38
Čas čítania 1:35
Viktor Kniš

Najvyšší súd zverejnil termín, keď rozhodne o Kočnerovi a Zsuzsovej v prípade vraždy Jána Kuciaka

NEWS MARIAN KOČNER SÚDY
Uložiť Uložené

Najvyšší súd určil termín verejného zasadnutia v trestnej veci obžalovaných Szabóa, Zsuzsovej a Kočnera. Konať sa bude 15. júna 2021.

Najvyšší súd určil termín verejného zasadnutia v trestnej veci obžalovaných Tomáša Szabóa, Aleny Zsuzsovej a Mariana Kočnera v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka. 

Zasadnutie sa bude konať 15. júna od deviatej ráno, informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu.

Špecializovaný trestný súd údajných objednávateľov vraždy v rámci tejto kauzy Kočnera a Zsuzsovú oslobodil a za vinných uznal len strelca Miroslava Marčeka, ktorý sa priznal, šoféra Tomáša Szabóa, ktorý vinu odmietal, a sprostredkovateľa Zoltána Andruskóa, ktorý s políciou spolupracuje od začiatku.

Odporúčané
Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený 3. septembra 2020, 11:46

Najvyšší súd môže poriadne zamiešať karty

Najvyšší súd môže buď potvrdiť závery Špecializovaného trestného súdu, alebo má možnosť vrátiť celú vec na dokazovanie. 

„Najvyšší súd má priestor riešiť najmä právne otázky, otázky, ktoré sa týkajú napríklad procesu a pod. Predpokladám, že Najvyšší súd bude takto riešiť napríklad zákonnosť získania komunikácie cez Threemu a podobne,“ komentoval pre Refresher novinár Adam Valček v súvislosti s dianím na Najvyššom súde. 

Marian Kočner obvinený z objednania vraždy Jana Kuciaka.
Marian Kočner obvinený z objednania vraždy Jana Kuciaka. Zdroj: TASR/Michal Svítok

Nové dôkazy

Prokuratúra medzičasom navrhla vykonať ďalšie dôkazy, ktoré objavili v telefóne Aleny Zsuzsovej. Údajne ide napríklad o esemeskovú komunikáciu Zsuzsovej deň po vražde, keď zásadne zmenila niektoré plány, a aj o záznam jej srdcového tepu, informoval denník SME. 

Prokuratúra sa chce navyše opäť vrátiť k niektorým správam z Kočnerovej Threemy, ako napríklad „Kuciak dostane pres pi..u“ a „Pracujem na odj...í čuráka“. Ďalším dôkazom má byť USB kľúč, ktorý našli pri prehliadke domu Mariana Kočnera. Vraj zachytáva aj videozáznamy zo sledovania novinárov, ktoré mal podnikateľ pred vraždou údajne k dispozícii.

Ako o Kočnerovi a Zsuzsovej hlasoval senát ŠTS?

Krátko po zverejnení oslobodzujúceho rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zverejnil Denník N informáciu o tom, ako mal hlasovať senát Ruženy Sabovej. 

Odporúčané
Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach 1. decembra 2023, 18:30

Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala v živej diskusii na facebookovej stránke Sokratov inštitút prezradil, ako sa hlasovanie v skutočnosti skončilo, keďže to dnes podľa neho už zákon umožňuje.

Hrubala tvrdí, že hlasovania boli dve, jedno o Marianovi Kočnerovi a druhé o Alene Zsuszovej. Kým pri Kočnerovi hlasovali všetci traja členovia senátu za jeho oslobodenie, v prípade volavky to bolo 2:1 v prospech oslobodenia. 

Denník N tvrdil, že Rastislav Stieranka a Ivan Matel Ruženu Sabovú prehlasovali v pomere 2:1, a preto senát oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby. „O nevine Kočnera a Zsuzsovej rozhodli dvaja členovia senátu Ivan Matel a Rastislav Stieranka, ktorí prehlasovali predsedníčku Ruženu Sabovú,“ informoval krátko po zverejnení rozsudku Denník N.

Jána Kuciaka zavraždili 21. februára 2018 v dome vo Veľkej Mači spoločne so snúbenicou Martinou Kušnírovou. Investigatívny novinár prišiel o život pre svoju prácu, v textoch sa venoval slovenským oligarchom aj talianskej mafii.

Domov
Zdieľať
Diskusia