Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
14. mája 2021, 9:30
Čas čítania 4:54
Kamila Šebestová

Sú Marek Krajčí a Eduard Heger v extrémistickom náboženskom spoločenstve? Zisťovali sme, či je nebezpečné pre demokraciu

Sú Marek Krajčí a Eduard Heger v extrémistickom náboženskom spoločenstve? Zisťovali sme, či je nebezpečné pre demokraciu
Zdroj: Pexels/Luis Quintero
ZAUJÍMAVOSTI MAREK KRAJČÍ NÁBOŽENSTVÁ VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

V podobných hnutiach sú aj ďalší poslanci z vládnej strany OĽaNO. Na charizmatické spoločenstvá sme sa pýtali ich bývalých členov, teológov aj zástupcov katolíckej cirkvi.

Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí stojí pred bielym plátnom a s extatickým výrazom opisuje zážitok s Duchom Svätým. Nadšene pri tom gestikuluje.

Pocítil som vytrženie, išlo to dole od nôh nahor ako bublotajúca voda. Prišlo to hore a ja som otvoril ústa – rieka sa začala valiť von ústami. Bol som vo vytržení a vedel som, že chválim Boha,“ rozpráva o svojom zážitku vo videu, ktoré sa minulý rok stalo virálnym. „Presne v tej istej situácii boli aj naplnené dievčatá, ktoré začali tiež spievať a chváliť Boha,“ dodáva.

Marek Krajčí hovorí o svojej skúsenosti s Duchom Svätým.
Marek Krajčí hovorí o svojej skúsenosti s Duchom Svätým. Zdroj: Nový Čas/videoprehrávač

Niektorým jeho prejav z roku 2016 pripomínal skôr seansu sekty než stretnutie kresťanského spoločenstva. V tom istom čase sa na internete rozšírila aj modlitba za expremiéra Igora Matoviča a súčasného predsedu vlády Eduarda Hegera, kde neznáma veriaca hovorila zvláštnym jazykom a energicky vyzývala Boha, aby im dal „múdrosť, ako vládnuť, chlóra buanda salara banda“. Prednedávnom zverejnili ďalšie video, kde premiér Eduard Heger pre spoločenstvo Martindom prednáša o tom, ako telepaticky komunikovať s Duchom Svätým.

Eduard Heger hovorí o telepatickej komunikácii s Duchom Svätým.
Eduard Heger hovorí o telepatickej komunikácii s Duchom Svätým. Zdroj: mojevideo.sk

Čo majú všetky tieto tri videá spoločné? V spoločnosti rozpútali debatu o charizmatických kresťanských hnutiach, ktorých členmi sú aj viacerí poslanci strany OĽaNO. Niektoré z týchto hnutí totiž presadzujú koncept siedmich vrchov, ktorý sa usiluje o ovládnutie politickej sféry náboženstvom, alebo o takzvanú „Božiu vládu“. Znamenalo by to, že v našej krajine by nebola demokracia, ale teokracia

Odporúčané
Lady Zika: Nie som sektárka ani fanatička. Boh miluje aj ľudí z LGBTI+ komunity a chce im pomôcť (Rozhovor) Lady Zika: Nie som sektárka ani fanatička. Boh miluje aj ľudí z LGBTI+ komunity a chce im pomôcť (Rozhovor) 30. apríla 2023, 12:30

O tom, či sú vládni predstavitelia v extrémistických náboženských hnutiach, či hrozí zásah týchto hnutí do našich zákonov a čo sú vlastne kresťanské charizmatické hnutia, sme sa rozprávali s teológmi, so zástupcami katolíckej cirkvi aj s bývalými členmi hnutia, kde pôsobil aj premiér Eduard Heger.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či sú premiér Eduard Heger a exminister zdravotníctva Marek Krajčí v extrémistickom náboženskom hnutí.
  • Čo sú charizmatické (letničné/turíčne) kresťanské spoločenstvá.
  • Prečo chce Hnutie siedmich vrchov, aby krajine vládlo náboženstvo.
  • Ktorí slovenskí politici sú súčasťou charizmatických hnutí.
Kresťanské stretnutie. Ilustračné foto.
Kresťanské stretnutie. Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Luis Quintero

Hnutie siedmich vrchov a „nebezpeční“ kresťania v politike 

Letničné hnutia vznikli na začiatku 20. storočia v USA. Vyvinuli sa z protestantskej cirkvi a často o ich spoločenstve hovoria ako o „tretej reformácii cirkvi“. Dnes už fungujú aj pod záštitou katolíckej či dokonca pravoslávnej cirkvi. Nehovoríme o sektách, no o regulárnych kresťanských spoločenstvách, ktoré uctievajú dary Ducha Svätého a veria v druhý príchod Ježiša na zem.

Charizmatických spoločenstiev je dnes veľmi veľa a majú svoje špecifické prejavy. Niektoré z nich sa môžu javiť neveriacim ako fanatické. Patrí k nim napríklad hovorenie neznámymi jazykmi, zvláštne pohyby pri chválení Boha a v niektorých prípadoch aj praktiky s vyháňaním diabla.

Odporúčané
Moderátor Iliev: Všetkým „neveriacim Tomášom“ treba vysvetliť riziká fanatizmu. Preto som Márii ponúkol úprimnú pomoc (Rozhovor) Moderátor Iliev: Všetkým „neveriacim Tomášom“ treba vysvetliť riziká fanatizmu. Preto som Márii ponúkol úprimnú pomoc (Rozhovor) 26. apríla 2023, 17:33

Tak ako pri každom kresťanskom hnutí, treba rozlišovať medzi riadnymi registrovanými spoločenstvami a takými, ktoré sa za cirkevné spoločenstvá považujú len samé. Podľa viacerých zdrojov niektoré slovenské charizmatické spoločenstvá uznávajú Hnutie siedmych vrchov. To sa usiluje o ovládnutie siedmych sfér spoločnosti, do ktorých spadá aj politika.

Screenshot z webovej stránky Hnutia siedmich vrchov.
Screenshot z webovej stránky Hnutia siedmich vrchov. Zdroj: www.7vrchov.sk

Politické kresťanstvo má svoje extrémistické prúdy,“ hovorí starokatolícky teológ Martin Kováč. Vyrastal v charizmaticko-letničnom hnutí v rámci rímskokatolíckej cirkvi a zúčastňoval sa aj aktivít Spoločenstva pri dóme Sv. Martina. V tomto spoločenstve pôsobí aj premiér Eduard Heger. Martin Kováč sa s hnutím postupne rozišiel, keď začal študovať teológiu.

Iniciatívu siedmich vrchov začali v tomto spoločenstve presadzovať pred zhruba 15 rokmi. Podľa Martina Kováča je na hnutí nebezpečné to, že niektorí jeho členovia chcú svoju ideu nanútiť celej spoločnosti. To by vraj mohlo ohroziť demokraciu. 

„Hovoríme o katolíckych charizmatických kruhoch, ktoré som sám zažil. Niektorí ľudia, čo v tejto ideológii vyrástli, sa dostali do politiky. Konkrétne hovoríme o niektorých ľuďoch z Kresťanskej únie a OĽANA,“ vysvetľuje teológ. V Kresťanskej únii pôsobí napríklad poslanec OĽANO Richard Vašečka, ktorý sa dlhodobo prezentuje svojím konzervatívnym postojom.

Odporúčané
Obehli sme 15 bratislavských lekární. V týchto ti z „morálnych dôvodov“ nepredajú antikoncepciu ani tabletku po pohlavnom styku Obehli sme 15 bratislavských lekární. V týchto ti z „morálnych dôvodov“ nepredajú antikoncepciu ani tabletku po pohlavnom styku 16. marca 2023, 12:30

Súčasťou Spoločenstva pri dóme Sv. Martina je aj premiér Eduard Heger. Podľa Martina Kováča však patrí k umiernenejším členom. „Dôkazom toho je, že sa nepridal ku Kresťanskej únii,“ dodáva.

Podľa teológa sa nedá na sto percent potvrdiť, že slovenskí politici z konzervatívnych kresťanských kruhov budú presadzovať agendu Hnutia siedmich vrchov. Tvrdí však, že sa to nedá ani vyvrátiť. 

Ľudia, ktorí verili v Hnutie siedmich vrchov, boli aj v okolí Donalda Trumpa. Na Slovensku sa dostali do politiky na pleciach podobne nekonvenčného politika Igora Matoviča,“ vysvetľuje teológ. Charizmatické hnutia dlhodobo ovplyvňujú napríklad aj brazílskeho prezidenta Jaira Bolsenara. Celý svet ho kritizuje za absolútne nezvládnutie pandemickej krízy.

Podľa Martina Kováča sa však svoje náboženské učenie nesnažia politicky presadzovať len letnično-charizmatickí kresťania. Takéto záujmy majú aj tradičné cirkvi. „Byť kresťanom v politike však nemusí byť negatívne, pokiaľ sa títo ľudia vymedzia voči extrémistickým postojom o ovládnutí štátu,“ dodáva teológ.

Teológ a starokatolícky kňaz Martin Kováč.
Teológ a starokatolícky kňaz Martin Kováč. Zdroj: Zdroj: Lucia Hausknechtová
Odporúčané
Kňaz Martin: Niektoré praktiky cirkvi sú blízke mafiánskym, pedofilné škandály sú zľahčované Kňaz Martin: Niektoré praktiky cirkvi sú blízke mafiánskym, pedofilné škandály sú zľahčované 8. júla 2019, 11:20

Publicista a teológ Miroslav Kocúr taktiež hovorí o ohrození demokracie. 

Hnutie siedmich vrchov presadzuje, aby si ľudí do vlády vyberal Boh. Jeho nasledovatelia veria, že Božiu vôľu vykonáva Boh prostredníctvom nich,“ tvrdí publicista. „Preto chcú zrušiť demokratické voľby a verejných funkcionárov chcú vyberať v mene Božom oni.“

Miroslav Kocúr hovorí, že nebezpečenstvo takéhoto náboženského presvedčenia tkvie v zjednodušenom pohľade na svet, na psychológiu a ďalšie vedecké disciplíny.  „Tento druh spirituality ignoruje dialóg, poznatky medicíny či prírodných vied. Má úzky a subjektivistický pohľad na veci. Viera v ich optike neraz protirečí vedeckému rozumu,“ vysvetľuje teológ.

Katolícka cirkev a letničné hnutia 

Katolícka cirkev letničné hnutia dlhodobo podporuje. Financuje napríklad aj festival Godzone, kde veľa z nich pôsobí. Priestor majú aj v katolíckej televízii TV Lux. Niektorí biskupi letničné spoločenstvá vítajú, no sú aj takí, ktorí sa k nim stavajú opatrne až odmietavo. Cirkvi však imponuje, že letničné hnutia oslovujú mladých ľudí. Svoj názor na tému letničiarskych hnutí nám zástupcovia Konferencie biskupov Slovenska odmietli povedať.

V Spoločenstve dómu Sv. Martina boli viacerí poslanci

O letnično-charizmatickom spoločenstve Martindom sme sa rozprávali s jedným z jeho zakladateľov, bývalým europoslancom Branislavom Škripekom, ktorý je tiež členom politickej strany Kresťanská únia.

Odporúčané
Rozhovor s pastafariánom: V našom nebi sú pekné striptérky a pivo tečie potokom zo sopky Rozhovor s pastafariánom: V našom nebi sú pekné striptérky a pivo tečie potokom zo sopky 16. januára 2023, 16:30

Je to združenie ľudí, ktorých spája viera v Ježiša Krista. Majú rovnaké záujmy,“ opisuje spoločenstvo. Na otázku, či kresťania z tohto hnutia akceptujú iné náboženstvá odpovedá, že iné náboženstvá rešpektujú ako iné vyznanie, ale sústredia sa na Krista. „Druhým máme prinášať pozdvihnutie a úľavu," dodáva.

Niektoré zo slovenských charizmatických spoločenstiev, ktoré sa hlásia k Duchu Svätému, sú v otázke LGBTI práv veľmi konzervatívne. Podľa Branislava Škripeka sú to práve oni, ktorí vyvolávajú nenávisť a vojnu: „LGBTI ľudí rešpektujem ako každého jedinca, ale nech ostatným nevnucujú, že majú ich konanie schvaľovať, a nesmú vyjadriť, že je to nesprávne. Môžu to hlásať ako svoja malá skupinka, potom môžu byť tiež nazvaní sekta.“.

Na otázku, či nie je presah náboženstva do politiky nebezpečný, odpovedá: „A ateisti rozhodovať smú? Aký je v tom rozdiel? Potom by teda nemal žiadny z nich rozhodovať v politike.

Branislav Škrípek v Európskom parlamente.
Branislav Škrípek v Európskom parlamente. Zdroj: TASR/Michal Svítok
Odporúčané
Mučenie sexuálnych otrokýň, deti v klietke či akčné scény v mlieku. Oplatilo sa čakať na novú sériu Handsmaid's Tale? Mučenie sexuálnych otrokýň, deti v klietke či akčné scény v mlieku. Oplatilo sa čakať na novú sériu Handsmaid's Tale? 8. mája 2021, 17:28

Marek Krajčí a KS Milosť

K veriacim politikom patrí aj exminister zdravotníctva Marek Krajčí. Hlási sa k Bratskej jednote baptistov, no jeho platforma Kresťania v meste združuje rôzne kresťanské hnutia. K nim patrí napríklad aj neregistrované charizmatické spoločenstvo Milosť. Patrí k organizáciám, s ktorými Krajčího platforma spolupracuje. 

Aj KS Milosť je na stránke platformy Mareka Krajčího.
Aj KS Milosť je na stránke platformy Mareka Krajčího. Zdroj: Webová stránka Kresťania v meste

Toto hnutie je rozšírené po celom Slovensku, pomerne sa mu tu darí. Niektorí však tvrdia, že je extrémistické. Na jeho adresu sa veľmi ostro vyjadril aj bývalý predseda KDH Alojz Hlina. 

Upozornil na to, že Ministerstvo kultúry nechcelo toto letničné hnutie registrovať práve preto, že vykazuje znaky sekty a nebezpečnej manipulácie. Podľa registračného orgánu vraj KS Milosť preukazuje znaky neznášanlivosti voči ostatným cirkvám.

Podľa vyjadrenia Centra prevencie z oblasti siekt, viacerí bývalí členovia tohto spoločenstva trpeli psychickými problémami, najmä silným strachom z démonov, kliatby a strachu z vonkajšieho sveta, ako aj subjektívnym pocitom ohrozenia zo strany členov spoločenstva a pocitom prenasledovania,“ píše Alojz Hlina vo svojom blogu

Odporúčané
Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri 21. decembra 2022, 18:26

Predstaviteľ a kazateľ Daniel Šobr z KS Milosť kandidoval do Európskeho parlamentu za Kresťanskú úniu. V tej sú aj poslanci OĽANO Anna Záborská a Richard Vašečka. Pre kritiku OZ Milosť napokon svoju kandidatúru stiahol. 

Je otázne, prečo platforma Mareka Krajčího spolupracuje s touto organizáciou. Na náš telefonát ani správy bývalý minister zdravotníctva neodpovedal. Isté však je, že všetky vyššie spomenuté kresťanské hnutia spája konzervatívna vidina sveta. 

Charizmatické spoločenstvo.
Charizmatické spoločenstvo. Zdroj: TV Milosť
Odporúčané
Znásilňovanie žien, rabovanie domov, chaos a utrpenie: takto spomína na druhú svetovú vojnu babička Anna Znásilňovanie žien, rabovanie domov, chaos a utrpenie: takto spomína na druhú svetovú vojnu babička Anna 8. mája 2021, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia