Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2021, 9:30
Čas čítania 4:54
Kamila Šebestová

Sú Marek Krajčí a Eduard Heger v extrémistickom náboženskom spoločenstve? Zisťovali sme, či je nebezpečné pre demokraciu

Sú Marek Krajčí a Eduard Heger v extrémistickom náboženskom spoločenstve? Zisťovali sme, či je nebezpečné pre demokraciu
Zdroj: Pexels/Luis Quintero
ZAUJÍMAVOSTI MAREK KRAJČÍ NÁBOŽENSTVÁ VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

V podobných hnutiach sú aj ďalší poslanci z vládnej strany OĽaNO. Na charizmatické spoločenstvá sme sa pýtali ich bývalých členov, teológov aj zástupcov katolíckej cirkvi.

Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí stojí pred bielym plátnom a s extatickým výrazom opisuje zážitok s Duchom Svätým. Nadšene pri tom gestikuluje.

Pocítil som vytrženie, išlo to dole od nôh nahor ako bublotajúca voda. Prišlo to hore a ja som otvoril ústa – rieka sa začala valiť von ústami. Bol som vo vytržení a vedel som, že chválim Boha,“ rozpráva o svojom zážitku vo videu, ktoré sa minulý rok stalo virálnym. „Presne v tej istej situácii boli aj naplnené dievčatá, ktoré začali tiež spievať a chváliť Boha,“ dodáva.

Marek Krajčí hovorí o svojej skúsenosti s Duchom Svätým.
Marek Krajčí hovorí o svojej skúsenosti s Duchom Svätým. Zdroj: Nový Čas/videoprehrávač

Niektorým jeho prejav z roku 2016 pripomínal skôr seansu sekty než stretnutie kresťanského spoločenstva. V tom istom čase sa na internete rozšírila aj modlitba za expremiéra Igora Matoviča a súčasného predsedu vlády Eduarda Hegera, kde neznáma veriaca hovorila zvláštnym jazykom a energicky vyzývala Boha, aby im dal „múdrosť, ako vládnuť, chlóra buanda salara banda“. Prednedávnom zverejnili ďalšie video, kde premiér Eduard Heger pre spoločenstvo Martindom prednáša o tom, ako telepaticky komunikovať s Duchom Svätým.

Eduard Heger hovorí o telepatickej komunikácii s Duchom Svätým.
Eduard Heger hovorí o telepatickej komunikácii s Duchom Svätým. Zdroj: mojevideo.sk

Čo majú všetky tieto tri videá spoločné? V spoločnosti rozpútali debatu o charizmatických kresťanských hnutiach, ktorých členmi sú aj viacerí poslanci strany OĽaNO. Niektoré z týchto hnutí totiž presadzujú koncept siedmich vrchov, ktorý sa usiluje o ovládnutie politickej sféry náboženstvom, alebo o takzvanú „Božiu vládu“. Znamenalo by to, že v našej krajine by nebola demokracia, ale teokracia

Odporúčané
Lady Zika: Nie som sektárka ani fanatička. Boh miluje aj ľudí z LGBTI+ komunity a chce im pomôcť (Rozhovor) Lady Zika: Nie som sektárka ani fanatička. Boh miluje aj ľudí z LGBTI+ komunity a chce im pomôcť (Rozhovor) 30. apríla 2023, 12:30

O tom, či sú vládni predstavitelia v extrémistických náboženských hnutiach, či hrozí zásah týchto hnutí do našich zákonov a čo sú vlastne kresťanské charizmatické hnutia, sme sa rozprávali s teológmi, so zástupcami katolíckej cirkvi aj s bývalými členmi hnutia, kde pôsobil aj premiér Eduard Heger.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či sú premiér Eduard Heger a exminister zdravotníctva Marek Krajčí v extrémistickom náboženskom hnutí.
  • Čo sú charizmatické (letničné/turíčne) kresťanské spoločenstvá.
  • Prečo chce Hnutie siedmich vrchov, aby krajine vládlo náboženstvo.
  • Ktorí slovenskí politici sú súčasťou charizmatických hnutí.
Kresťanské stretnutie. Ilustračné foto.
Kresťanské stretnutie. Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Luis Quintero

Hnutie siedmich vrchov a „nebezpeční“ kresťania v politike 

Letničné hnutia vznikli na začiatku 20. storočia v USA. Vyvinuli sa z protestantskej cirkvi a často o ich spoločenstve hovoria ako o „tretej reformácii cirkvi“. Dnes už fungujú aj pod záštitou katolíckej či dokonca pravoslávnej cirkvi. Nehovoríme o sektách, no o regulárnych kresťanských spoločenstvách, ktoré uctievajú dary Ducha Svätého a veria v druhý príchod Ježiša na zem.

Charizmatických spoločenstiev je dnes veľmi veľa a majú svoje špecifické prejavy. Niektoré z nich sa môžu javiť neveriacim ako fanatické. Patrí k nim napríklad hovorenie neznámymi jazykmi, zvláštne pohyby pri chválení Boha a v niektorých prípadoch aj praktiky s vyháňaním diabla.

Odporúčané
Moderátor Iliev: Všetkým „neveriacim Tomášom“ treba vysvetliť riziká fanatizmu. Preto som Márii ponúkol úprimnú pomoc (Rozhovor) Moderátor Iliev: Všetkým „neveriacim Tomášom“ treba vysvetliť riziká fanatizmu. Preto som Márii ponúkol úprimnú pomoc (Rozhovor) 26. apríla 2023, 17:33

Tak ako pri každom kresťanskom hnutí, treba rozlišovať medzi riadnymi registrovanými spoločenstvami a takými, ktoré sa za cirkevné spoločenstvá považujú len samé. Podľa viacerých zdrojov niektoré slovenské charizmatické spoločenstvá uznávajú Hnutie siedmych vrchov. To sa usiluje o ovládnutie siedmych sfér spoločnosti, do ktorých spadá aj politika.

Screenshot z webovej stránky Hnutia siedmich vrchov.
Screenshot z webovej stránky Hnutia siedmich vrchov. Zdroj: www.7vrchov.sk

Politické kresťanstvo má svoje extrémistické prúdy,“ hovorí starokatolícky teológ Martin Kováč. Vyrastal v charizmaticko-letničnom hnutí v rámci rímskokatolíckej cirkvi a zúčastňoval sa aj aktivít Spoločenstva pri dóme Sv. Martina. V tomto spoločenstve pôsobí aj premiér Eduard Heger. Martin Kováč sa s hnutím postupne rozišiel, keď začal študovať teológiu.

Iniciatívu siedmich vrchov začali v tomto spoločenstve presadzovať pred zhruba 15 rokmi. Podľa Martina Kováča je na hnutí nebezpečné to, že niektorí jeho členovia chcú svoju ideu nanútiť celej spoločnosti. To by vraj mohlo ohroziť demokraciu. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97965 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je premiér Eduard Heger a exminister zdravotníctva Marek Krajčí v extrémistickom náboženskom hnutí
  • Čo sú charizmatické (letničné / turíčne) kresťanské spoločenstvá
  • Prečo chce Hnutie siedmich vrchov, aby krajine vládlo náboženstvo
Domov
Zdieľať
Diskusia