Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2021, 16:01
Čas čítania 7:28
Adam Novosad

Superliga zomrela skôr, ako sa začala. Za miliardy eur sa z nej nikdy nemalo vypadávať, ale odmietli ju fanúšikovia aj majstri

Superliga zomrela skôr, ako sa začala. Za miliardy eur sa z nej nikdy nemalo vypadávať, ale odmietli ju fanúšikovia aj majstri
Zdroj: Mike Powell/Getty Images
ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Európska Superliga sa skončila skôr, ako sa vôbec mohla začať.

Európska futbalová Superliga sa skončila skôr, ako sa začala. Miliardové obraty, exkluzívne vysielacie práva a rozprávkové zárobky pre dvanásť zakladajúcich európskych veľkoklubov zneli lákavo až do momentu, kým proti nej nezačali bojovať fanúšikovia, UEFA, FIFA a dokonca vlády jednotlivých štátov.

Odporúčané
Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) 16. februára 2021, 14:36

Majitelia klubov mali pred očami stovky miliónov eur, ktoré mohli tiecť do klubových pokladníc, ale fanúšikovia reagovali opačne. Pred štadiónmi sa napriek prebiehajúcej pandémii koronavírusu zhromaždili tisícky nahnevaných ľudí, ktorí si veľavravne prišli uctiť pohreb svojho obľúbeného tímu. Futbal zabili peniaze, vykrikovali na funkcionárov.

Verejnosti sa nepáčil nápad vytvoriť si vlastnú ligu, do ktorej by sa všetkých dvanásť členov automaticky kvalifikovalo každý rok bez ohľadu na to, či vo svojej domácej lige skončia na predposlednom mieste alebo vyhrajú majstrovský titul.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa do Superligy dostali kluby ako Arsenal, Tottenham či AC Miláno.
  • Prečo Bayern aj PSG svoju účasť rovno odmietli.
  • Aké vyhrážky si pre kluby aj hráčov pripravila UEFA a FIFA.
  • Ako Petr Čech z Chelsea vysvetľoval situáciu medzi rozohnenými fanúšikmi.
  • Prečo šéf Realu Madrid tvrdil, že Superliga chce priviesť mladých k futbalu.
  • Či zrušenie Superligy spôsobí revolúciu vnútri UEFA a FIFA.
  • Ako fanúšikovia začínajú útočiť na majstrovstvá sveta v Katare.

Myšlienka existovala roky

Myšlienka vytvoriť nadnárodnú ligu, v ktorej budú hrávať len tie najlepšie európske mužstvá, nie je nová. V roku 1998 s ňou prišla talianska spoločnosť Media Partners, ale nepochodila a vytvorenie superligy zostalo v úzadí, až kým majitelia najhodnotnejších klubov nepocítili túžbu zarobiť viac, ako im umožňuje účasť v Lige majstrov, píše The Independent.

Vytvorenie Superligy podľa jej šéfa Florentina Peréza, inak prezidenta španielskeho veľkoklubu Real Madrid, urýchlila pandémia koronavírusu. Kluby stratili príjmy zo štadiónov, sponzori museli čiastočne upustiť od svojich záväzkov, a tak kluby zistili, že dieru v pokladnici je možné efektívne zaplniť, ak sa spolčia proti UEFA, ktorá dodnes ovláda európsky futbal.

Cieľ znel jasne. Namiesto Ligy majstrov, do ktorej sa treba každý rok kvalifikovať, a navyše o rozdeľovaní peňazí pre jednotlivé kluby rozhoduje UEFA, si kluby vytvoria vlastnú súťaž, ktorá sa bude hrávať uprostred týždňa namiesto Ligy majstrov, peniaze budú prúdiť medzi zakladajúcich členov Superligy, a aby kluby nevyzerali zle, budú dávať časť zo ziskov menším klubom na podporu futbalu.

Úvodný návrh bol ako z ríše snov. Kluby si mali rozdeliť 3,5 miliardy eur, pričom každý rok súťaže by sa delili približne 3 miliardy eur získané z televíznych práv či marketingu. Každý klub by však nedostal rovnaký podiel, ale aj ten najmenší z tímov by mal garantovaných okolo 100 miliónov. Nie najhoršie za účasť v lige, z ktorej nemožno vypadnúť.

Ako sa do Superligy dostal Arsenal?Zakladajúcich členov Superligy bolo dvanásť. Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Arsenal, Tottenham, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Juventus, Inter a AC Miláno. Ak v posledných rokoch sleduješ futbal, rozhodne na prvý pohľad vidíš, že túto skupinu klubov nie je možné považovať za aktuálne najúspešnejšiu na svete.

Arsenal či Tottenham sa trápia v Premier League rovnako ako momentálne Liverpool, Juventus je zasa v talianskej lige len na štvrtej priečke a Inter s AC sa posledné roky pomaly štverali naspäť na vrchol po nelichotivých umiestneniach. O všetkom svedčí dlhoročná absencia AC Miláno v Lige majstrov. 

V aktuálnej sezóne Ligy majstrov sú síce tri zo štyroch klubov v semifinále práve spomedzi zakladajúcich členov Superligy, ale minuloročný víťaz Ligy majstrov Bayern Mníchov účasť odmietol, rovnako ako Borussia Dortmund či PSG. Na základe uniknutých dokumentov a zmlúv pritom vieme, že Superliga chcela tieto tri kluby vo svojich radoch, lenže nečakala odmietnutie.

Ako sa teda AC Miláno či Arsenal dostali do Superligy? Za všetko môže historický význam klubov, ale v prvom rade ich hodnota. Na základe dát z portálu Transfermarkt je jasné, že Arsenal síce nevyhráva trofeje, ale je 15. najhodnotnejším klubom sveta.

Vôbec najmenej hodnotným klubom zo zakladajúcich členov Superligy je AC Miláno na 17. priečke, čo poukazuje na obrovský ekonomický potenciál zarábať vďaka histórii, prestíži a značke oveľa viac peňazí než za účasť v Lige majstrov. A garantované by boli rok čo rok.

Bayern, Dortmund aj PSG nápad odmietli

Ako je možné, že aktuálny víťaz Ligy majstrov odmietol vstúpiť do európskej Superligy? V uniknutých dokumentoch a zmluve boli Bayern, Dortmund aj PSG pozvaní medzi elitu v Superlige, pričom Bayern s Dortmundom mali na rozhodnutie 30 dní, zatiaľ čo PSG len 14, píše DailyMail.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97419 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Bayern či PSG odmietli ponuku.
  • Prečo sa celá Superliga začala aj skončila za 48 hodín.
  • Ako zneli vyhrážky od vlád, UEFA aj FIFA.
  • Či vedeli hráči, že ich kluby zakladajú Superligu.
Domov
Zdieľať
Diskusia