Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2021, 17:40
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

Spojené štáty dvíhajú varovný prst pre Rusko. Žiadajú, aby Moskva prestala „zastrašovať“ Ukrajinu

Spojené štáty dvíhajú varovný prst pre Rusko. Žiadajú, aby Moskva prestala „zastrašovať“ Ukrajinu
Zdroj: Drew Angerer/Getty Images
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

Ministerstvo zahraničných vecí USA považuje Ukrajinu za svoju partnerskú krajinu a žiada Rusko, aby prestalo zastrašovať Kyjev.

Americký prezident Joe Biden telefonoval s hlavou Ukrajiny Volodymyrom Zelenským, aby mu vyjadril podporu a ponúkol pomoc v súvislosti s informáciami o prítomnosti vojsk z Ruska neďaleko ukrajinských hraníc. Informujú o tom zahraničné agentúry aj denník Financial Times.

Spojené štáty ešte predtým vyzvali Rusko, aby nezastrašovalo Kyjev, ktorý prišiel s informáciou, že Moskva zhromažďuje na hranici svoje vojská. „Napínanie svalov formou vojenských cvičení a možné provokácie v pohraničných oblastiach sú tradičné ruské hry,“ uviedol Zelenskyj vo vyhlásení.

Odporúčané
Putin je zabijak vyhlásil americký prezident Biden. Vraj zaplatí za to, že Rusko znovu zasahovalo do prezidentských volieb Putin je zabijak vyhlásil americký prezident Biden. Vraj zaplatí za to, že Rusko znovu zasahovalo do prezidentských volieb 17. marca 2021, 19:32

Pôvodne sa za USA ozval rezort diplomacie, ktorý odsúdil agresívne a provokatívne kroky Ruska na východe Ukrajiny. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí označil Ukrajinu za svoju partnerskú krajinu. Zároveň prebehlo aj rokovanie ukrajinských ministrov s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom o bezpečnostnej situácii. 

Konflikt na rusko-ukrajinských hraniciach pretrváva od roku 2014, keď sa Rusko zmocnilo Krymského polostrova a časti Donbasu. 

Ruská strana zhromažďovanie vojakov nepotvrdila, zároveň Kremeľ v oficiálnom vyhlásení dôrazne upozorňuje na svoje právo presúvať vlastných vojakov v rámci svojho územia podľa vlastného uváženia.

Súčasný vzťah USA a Ruska je neprehľadný. Po voľbách sa Joe Biden opakovane pokúšal kontaktovať prezidenta Vladimira Putina, následne súhlasil s vyjadrením, že ruský prezident je „zabijak“. Putin síce s rozhovorom s hlavou Spojených štátov súhlasil, mal však podmienku, aby ho médiá streamovali online. 

Domov
Zdieľať
Diskusia