Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2021, 9:30
Čas čítania 12:20
Adam Novosad

17-ročná vedkyňa Zuzana: Pomáhala som vyvíjať test na covid-19, slovenský internát je oproti škótskemu iný svet (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Mladá vedkyňa Zuzana Hudáčová si na svoje konto pripisuje medzinárodné úspechy, študuje v Škótsku a chce skúmať, ako sa vyvíja ľudský mozog.

„To sú dva iné svety. Mám pocit, že ťažšie nájdem niečo podobné ako rozdielne. V Škótsku máme na internátoch takmer full servis, pretože všetci od vás chcú, aby ste sa primárne venovali učeniu,“ hovorí mladá 17-ročná vedkyňa Zuzana Hudáčová, ktorá dnes študuje na prestížnej strednej škole v Škótsku.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

Keď mala 14 rokov, vybrala sa na stáž na Masarykovu univerzitu, kde pomáhala pri výskume priamo v laboratóriu, počas štúdia na gymnáziu dostala šancu študovať v škótskom meste Dollar a minulé leto pomáhala vyvíjať test na koronavírus v slovenskej firme MultiplexDX, ktorú založil biochemik Pavol Čekan.

Prijali ju už aj na americkú univerzitu Caltech a svoju kariéru sa chystá naštartovať práve v Spojených štátoch amerických.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Zuzana dostala na prestížnu škótsku školu Dollar Academy
  • Prečo ju najviac fascinuje, ako sa vyvíjajú bunky tvoriace náš mozog
  • Ako sa v 14 rokoch rozhodla vybrať na stáž do univerzitného laboratória
  • Prečo nemožno škótsky a slovenský internát ani len porovnávať
  • Ako sa dostala na stáž a pomáhala vyvíjať test na koronavírus v MultiplexDX
  • Či je biochemik Pavol Čekan naozaj taký aktívny, ako sa o ňom hovorí
Zuzana Hudáčová
Zdroj: Se svolením Zuzany Hudáčové

Chodila si na bilingválne gymnázium na Slovensku, ale dnes študuješ na prestížnej strednej škole v Škótsku. Ako si sa tam dostala?

Krátko po príchode na bilingválne gymnázium v Sučanoch som sa dopočula o možnosti hlásiť sa na strednú školu do zahraničia. Na našom gymnáziu sa takto vydalo do zahraničia študovať viacero študentov, tak som si povedala, že by som to rada vyskúšala aj ja. 

Išlo o štipendium HMC určené na štúdium v Spojenom kráľovstve, ktoré vtedy sprostredkovala Nadácia otvorenej spoločnosti, ale dnes ho už sprostredkuje organizácia Leaf. Udeľuje sa najmä študentom z krajín východnej a strednej Európy, čo ma motivovalo, a tak som sa v druhom ročníku na gymnáziu prihlásila.

Samotná prihláška pozostávala z niekoľkých esejí, potrebovala som odporúčania od učiteľov, ale aj jazykové testy. Nakoniec si niektorých z nás vybrali a pozvali na interview, kde nás chceli bližšie spoznať. Ja som mala to šťastie, že ma vybrali.

Bolo Škótsko tvojou vopred vybranou destináciou?

Štipendium HMC je určené pre popredné stredné školy v Spojenom kráľovstve, takže som vopred vedela, že kdekoľvek ma vyberú, tak pôjde o veľmi kvalitnú školu. Napokon ma prijali na Dollar Academy v Škótsku, čo ma potešilo.

Tvoja vášeň je veda a zaujímaš sa o vývoj mozgu. Ako sa ti na bilingválnom gymnáziu darilo rozvíjať nielen jazyk, ale venovať sa aj vedeckým predmetom?

Na bilingválnom gymnáziu sme mali každý predmet okrem slovenského jazyka a telesnej v angličtine. Ja som na strednú školu išla s vedomím, že budem chcieť odísť študovať do zahraničia, takže som sa potrebovala naučiť čo najlepšie po anglicky.

Normálne sme mali hodiny biológie či chémie, ale ja som bola pre vedu zapálená už predtým, a tak som postupne založila biologický či psychologický krúžok, kde sme sa vzdelávali nad rámec školských osnov. V prvom ročníku mi rovno napadlo, že by som sa mohla prihlásiť na laboratórnu stáž. Je predsa len iné počúvať o tom, čo vedci robia, a reálne si to vyskúšať na vlastnej koži.

Odporúčané
Yana učí Slovákov ruštinu: V Moskve je všetko otvorené, akoby korona neexistovala. Slováci a Rusi sú podľa mňa veľmi podobní Yana učí Slovákov ruštinu: V Moskve je všetko otvorené, akoby korona neexistovala. Slováci a Rusi sú podľa mňa veľmi podobní 23. marca 2021, 9:30

Už ako 14-ročná si sa dostala na stáž na Masarykovu univerzitu. Určite si mala nejaké očakávania, ako veda v skutočnosti funguje, splnil ich tvoj pobyt v laboratóriu?

Ťažko povedať, ale je pravda, že v takom mladom veku som mala trochu naivnejšie predstavy o tom, ako vedec vyzerá. Zvyčajne v televízii ukazujú vedcov, ako prídu do laboratória na pár minút, chvíľu vzorku pozorujú cez mikroskop a zrazu zachránia svet.

Takto to vôbec nefunguje, pretože veda je dlhodobý proces nielen o inteligencii a vzdelaní, ale aj o trpezlivosti a výdrži. Najmä tieto vlastnosti som získala pri svojej prvej laboratórnej skúsenosti. Ak vedec nie je pracovitý a trpezlivý, tak môže byť mať akokoľvek vysokú inteligenciu, ale zrejme sa mu potrebné výsledky dosiahnuť nepodarí, lebo sa vzdá alebo skončí predtým, ako sa k nim dopracuje.

Spomenul som, že sa zaujímaš o vývoj mozgu. 
Vo všeobecnosti som veľmi zvedavý človek, a tak nemám výlučne jednu oblasť, o ktorú by som sa vo vede zaujímala. Na druhej strane, dlhodobo ma zaujíma najmä výskum toho, ako sa vyvíja náš mozog z kmeňových buniek. V praxi ma fascinuje, ako sa z buniek, ktoré najskôr nie sú nijako definované, stanú špecializované bunky s mozgovou funkciou.

Tieto veci sledujem, snažím sa v nich vzdelávať a myslím si, že sa im budem venovať aj v budúcnosti. S témou vyvíjania mozgových buniek som dokonca pracovala už na svojej prvej laboratórnej stáži na Masarykovej univerzite.

Starajú sa tu o nás na veľmi vysokej úrovni a hlavne dávajú neustále pozor na to, či máme všetko, čo potrebujeme. To bol celkom šok oproti slovenskému internátu.

Teraz študuješ na strednej škole v Škótsku. Rozmýšľaš už nad budúcou vysokou školou, ktorú by si chcela navštevovať?

Určite plánujem v budúcnosti študovať na vysokej škole v zahraničí. Momentálne som v bode, keď si začínam posielať prihlášky na univerzity. Najviac by som sa chcela uplatniť na vedecky a výskumne zameraných školách v Spojených štátoch amerických, kde ma už prijali na univerzitu Caltech a uvidíme, aké odpovede prídu z ostatných škôl. V ideálnom prípade si konkrétnu školu chcem vybrať na základe toho, aké laboratóriá sa mi tam budú páčiť.

Hlásila si sa na univerzitu do Ameriky, ale ľudia sa väčšinou štúdia v Amerike boja kvôli vysokým poplatkom. 

O tomto sa veľmi nediskutuje, lebo mám pocit, že ľudia nie sú o štúdiu v Spojených štátoch amerických dostatočne informovaní. Každý má pocit, že škola v Amerike musí byť neskutočne drahá, ale nemusí to platiť zakaždým. Je to pravda, ale zároveň aj nie, pretože prihláška na univerzitu do Ameriky je veľmi náročná, ale zároveň veľmi holistická – ktokoľvek sa na školu hlási, popri hlavnej prihláške vypĺňa aj formulár na separátnu finančnú pomoc.

Na základe toho škola zistí, v akej finančnej situácii sa potenciálny študent nachádza, a ak vás nakoniec prijme, tak finančný stav vezme do úvahy a od univerzity človek dostane finančnú podporu. Na prestížnych školách sa nestáva, že by niekto dal kopačky skvelému študentovi len preto, že by bol chudobný. Skôr naopak, prestížne školy sa snažia urobiť všetko pre to, aby si to študent mohol dovoliť. 

V Škótsku študuješ vďaka štipendiu. Ako je to s nákladmi na život?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96483 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si v Škótsku musí platiť sama a čo jej pokrýva štipendium
  • Prečo nemožno škótsky internát ani len porovnávať so slovenským
  • Prečo je internát rozdelený na časť pre dievčatá a časť pre chlapcov
  • Ako vyzerá na prestížnej škótskej škole sociálny život
  • Či sa jej počas pandémie v lockdowne zhoršila psychická pohoda
  • Ako reaguje na mediálnu popularitu, ktorú nedávno získala
  • Ako sa dostala na stáž a pomáhala vyvíjať test na koronavírus v MultiplexDX
  • Či je biochemik Pavol Čekan naozaj taký aktívny, ako sa o ňom hovorí
Domov
Zdieľať
Diskusia