Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
27. marca 2021, 6:43
Čas čítania 1:06
Tímea Krauszová

Mnísi uviazli vo francúzskom kláštore s takmer 3 tonami syra. Cez internet hľadajú kupcov

Mnísi uviazli vo francúzskom kláštore s takmer 3 tonami syra. Cez internet hľadajú kupcov
Zdroj: Unsplash / Elisa Michelet
NEWS FRANCÚZSKO
Uložiť Uložené

V kláštore „trčia“ s tonami syra a dátum spotreby sa blíži.

Francúzsky kláštor v Burgundsku čelí kríze. Mnísi si privyrábajú predajom domácich syrov návštevníkom, okrem toho nimi zásobujú aj miestne reštaurácie. Pre aktuálne protipandemické opatrenia však v tejto činnosti nemôžu pokračovať, a tak sa im doma hromadia doslova tony syra.

V snahe dostať čo najviac mliečnych produktov medzi ľudí skôr, než sa pokazia, spustili po prvýkrát v histórii online predaj. O núdzovom predaji informoval britský Guardian.

Odporúčané
Lucia Huong z Phočkárne: Bun Bo Nam Bo nie je všade také populárne ako v Bratislave Lucia Huong z Phočkárne: Bun Bo Nam Bo nie je všade také populárne ako v Bratislave 24. marca 2021, 18:43

Kravám lockdown nevysvetlíš

Kláštor Cîteaux na juh od mesta Dijon zvyčajne predáva svoje remeselné polomäkké syry osobne. Ich predaje v priebehu lockdownu však klesli o takmer polovicu a zúfalo potrebujú vyprázdniť svoje pivnice. V tých sa teraz skrýva štyritisíc kotúčov syra, dohromady ide o 2,8 ton mliečnych výrobkov.

„Skúšali sme našim 75 kravám vysvetliť, že by mali produkovať menej mlieka, ale nezdá sa, že by nám rozumeli,“ povedal brat Jean-Claude, ktorý sa v rámci rádu stará o marketing.

Kláštor založili v roku 1908 a ich syry sú vskutku vychýrené. V roku 2020 vyhrali striebornú medailu v prestížnej gurmánskej súťaži, ktorá sa každoročne organizuje v Lyone. Toto mesto je tiež známe ako bašta francúzskej gastronómie.

Syry – a aj mníchov – by mohol zachrániť internetový predaj. Spolupracujú so startupom Divine Box, ktorý predáva produkty vyrobené mníchmi a mníškami vo Francúzsku aj vo svete.

Odporúčané
Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera 20. januára 2024, 9:30

Do budúceho utorka by chceli predať prvú tonu a zdá sa, že by sa im to aj mohlo podariť. Podľa webstránky si totiž ľudia už objednali 700 kíl. Internetový predaj nesie názov Opération fromage (Operácia syr). Minimálne množstvo, ktoré si môžeš objednať, sú dva kotúče za 23 eur za kus, plus poštovné.

Domov
Zdieľať
Diskusia