Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2021, 14:01
Čas čítania 1:47
Tímea Krauszová

Ľudia po celej Európe protestujú proti lockdownom a pandemickým opatreniam. Dav rozháňajú policajti vodnými delami či obuškami

Ľudia po celej Európe protestujú proti lockdownom a pandemickým opatreniam. Dav rozháňajú policajti vodnými delami či obuškami
Zdroj: TASR / AP Photo/Alberto Pezzali
NEWS LOCKDOWN OPATRENIA PROTESTY
Uložiť Uložené

Nemecko, Rakúsko, Veľká Británia či Fínsko bojujú s hromadnými protestami.

Ľudia protestujú proti lockdownom a prísnym opatreniam vo viacerých európskych krajinách. V Nemecku sa dav stretol s policajným odporom v sobotu poobede. Polícia zasiahla vodnými delami, slzným sprejom aj obuškami proti ľuďom, ktorí sa snažili prelomiť policajné bariéry.

No protesty sa konajú aj inde, vrátane Rakúska, Fínska, Rumunska, Švajčiarska či Veľkej Británie, kde do londýnskych ulíc vyšli tisíce ľudí. Polícia zatkla desiatky protestujúcich a zranenia boli na oboch stranách, informuje Guardian.

Chcú koniec lockdownu

V Londýne v sobotu zaplavil dav centrum mesta, protestovali proti protipandemickým opatreniam. Podľa Guardianu zatkli minimálne 13 ľudí a napriek výzvam úradov, aby ľudia ostávali doma a nezhromažďovali sa, protestu sa zúčastnili tisíce. Polícia zasahovala aj pred týždňom počas pietnej spomienky na Sarah Everardovú, ktorá zomrela po tom, čo ju uniesli. Z únosu a vraždy je obvinený londýnsky policajt.

V reakcii na to napísali na ministerstvo vnútra desiatky poslancov, ktorí nepovažujú zásah polície za vhodný či dokonca legálny. Podľa nich majú ľudia garantované právo na protest, pretože je to jedným zo základných ľudských práv.

Do jesene 2020 boli protesty dokonca aj oficiálne jednou z výnimiek z protipandemických opatrení, podľa aktuálnej vyhlášky však takáto výnimka už neplatí. Aktuálne opatrenia zahŕňajú zákaz zhromažďovania sa. Policajti tak zatkli 36 ľudí, no pri zásahu sa viacerí z nich zranili. Ľudia totiž do nich hádzali fľaše a iné predmety. Protest napokon večer okolo siedmej ukončila špeciálna jednotka: asi sto policajtov prišlo v plnej zbroji aj so štítmi do Hyde parku a roztrúsili dav. Ľudí posielali domov. 

Odporúčané
Kedy skončí lockdown? Odpovedá zakladateľ BioNTech, ktorý vyvinul prvú vakcínu proti koronavírusu schválenú v Európe Kedy skončí lockdown? Odpovedá zakladateľ BioNTech, ktorý vyvinul prvú vakcínu proti koronavírusu schválenú v Európe 21. marca 2021, 9:53

Protesty sa konali aj v Nemecku, kde v meste Kassel vyšlo do ulíc viac ako dvadsaťtisíc ľudí. Rovnako došlo k násilnému stretu medzi civilistami a policajtmi. Policajti v Kasseli zasiahli slzným sprejom a obuškami voči účastníkom nepovoleného protestu, ktorí neuposlúchli jej pokyny a prelomili policajné bariéry, pripravení mali aj vodné delo. Očakávajú aj ďalšie protesty v iných nemeckých mestách.

Kancelárka Angela Merkelová podľa Aljazeera v piatok vyhlásila, že budú musieť „zatiahnuť ručnú brzdu“ a zrušiť niektoré nedávne uvoľnenia, pretože im pribúdajú prípady nakazených. V krajine dominuje britská mutácia koronavírusu, ktorá sa podľa nemeckých úradov šíri exponenciálne.

V Helsinkách sa stretlo zhruba štyristo protestujúcich, bez rúšok a bez rozostupov protestovali proti vládnym opatreniam. Zhruba tisícka Rakúšanov rovnako protestovala v hlavnom meste, blízko hlavnej viedenskej vlakovej stanice. A vo Švajčiarsku sa stretlo na tichom proteste približne päťtisíc ľudí v komunite Liestal, ktorá je asi 15 kilometrov na juhovýchod od tretieho najväčšieho mesta Bazilej.

Muž s transparentom „Radšej by som zomrel než žil v strachu“ počas londýnskych protestov proti opatreniam 20. marca 2021.
Muž s transparentom „Radšej by som zomrel než žil v strachu“ počas londýnskych protestov proti opatreniam 20. marca 2021. Zdroj: TASR / AP Photo/Alberto Pezzali

V Rumunsku zase neprotestujú proti opatreniam, ale priamo proti očkovaniu. V Bukurešti sa stretlo viac ako tisíc protestujúcich, napriek tomu, že v krajine opäť narastá počet nakazených. Väčšina ľudí v dave nemala rúško, no zato mali trúbky, v rukách štátne vlajky a skandovali „zastavte očkovanie“ a „sloboda“, informuje Aljazeera.

Protesty pred rumunským parlamentom 20. marca 2021.
Protesty pred rumunským parlamentom 20. marca 2021. Zdroj: TASR / AP Photo/Vadim Ghirda

Pozri si fotografie z jednotlivých protestov nižšie.

Záber z protestov v Bukurešti v Rumunsku 20. marca 2021.Protesty pred rumunským parlamentom 20. marca 2021.Jeden zo zatknutých protestujúcich v Londýne, 20. marca 2021.Muž s transparentom „Radšej by som zomrel než žil v strachu“ počas londýnskych protestov proti opatreniam 20. marca 2021.
Zobraziť galériu
(6)
Domov
Zdieľať
Diskusia