Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou TV Markíza.
15. marca 2021, 9:00
Čas čítania 2:05
Jana Mikysová

Zaútočili a utiekli. Agresívne bitky neonacistov zostávajú bez vinníkov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na bitky, ktorých terčom bývajú často študenti, poukazuje aj slovenský seriál.

Vpadli do podniku, pokrikovali na nič netušiacich prítomných alebo na nich bez varovania zaútočili. Skôr ako prišla polícia, utiekli a pred zákonom utekajú roky. Pozri si najznámejšie prípady útokov neonacistov, ktoré dodnes hýbu Slovenskom. Podobné incidenty sa, žiaľ, stále dejú a upozorňuje na to aj najnovšia časť seriálu Pán profesor. 

Snímka zo seriálu Pán profesor, kde študentov prenasledujú výtržníci
Snímka zo seriálu Pán profesor, kde študentov prenasledujú výtržníci Zdroj: TV Markíza

Rozhodli sme sa preto nazrieť do minulosti a pripomenúť mladšej generácii neslávne útoky neonacistov, ktoré sa odohrali na Slovensku. Bolo ich hneď niekoľko a nediali sa len v uliciach hlavného mesta. Mnohokrát sa ich obeťami stávali práve študenti, pričom na samotných prípadoch bolo najbolestnejšie to, že útočníci nebývali potrestaní a prípady sa vliekli dlho, čo môže byť jeden z dôvodov, prečo podobné incidenty pretrvávajú dodnes. 

Vražda Daniela Tupého na Tyršovom nábreží 

V novembri 2005 sa na Tyršovom nábreží odohral incident, ktorý sa navždy zapísal do histórie Slovenska. Iba 21-ročný študent Daniel Tupý tu postával so skupinkou kamarátov, keď sa na nich vo večerných hodinách vrhla skupinka 15 mužov, ktorí pri útoku údajne pokrikovali neonacistické heslá.

Zranenia utrpelo šesť osôb a jedným z nich bol aj Daniel Tupý, ktorému neznámi páchatelia zasadili osem bodných rán. Zraneniam na mieste podľahol. V prípade bola obvinená pätica mužov, ktorá vraj mala spojitosť s gangom piťovcov, súd ich však neskôr prepustil z dôvodu nedostatku usvedčujúcich dôkazov. Prípad je dodnes otvorený, páchatelia sú neznámi a spája sa s ním mnoho rôznych teórií. Vraždou je inšpirovaný aj slovenský film Ostrým nožom z roku 2019. 

daniel tupý, vražda daniela tupého
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Útok pri bare Mariatchi v Nitre

Útok sa udial v roku 2013 pred nitrianskym barom Mariatchi. Skupinka holohlavých mužov zo súkromného kartárskeho klubu Walhala, v ktorom sa stretávali neonacisti, napadla druhú skupinku ľudí. Útočníci ich kopali do hláv a mlátili. Celý incident zachytila mestská kamera. Obete útoku utrpeli niekoľko zranení, zlomenín, po kopancoch do hlavy ostali v bezvedomí. Prípad sa riešil niekoľko rokov, rozsudok vyniesli v máji minulého roka, informoval o tom portál MY Nitra. Ako uvádza portál, súd uznal štyroch útočníkov za vinných z výtržníctva aj z ťažkého ublíženia na zdraví v štádiu pokusu. Piaty obžalovaný dostal podmienečný trest za výtržníctvo.

Útok na klub Obluda v Bratislave

V roku 2008 vzala partia mužov útokom hudobný klub Obluda, ktorý sídlil na Kramároch. Medzi útočníkmi, ktorí údajne pokrikovali aj rôzne nacistické heslá, bol herec a spevák Rastislav Rogel. Tento prípad je nejasný rovnako ako mnohé ďalšie s podobným scenárom. Uvádza sa, že partia mužov do klubu len vošla, neskôr svedkovia opisovali iné skutočnosti než krátko po incidente. Prípad bol nakoniec ukončený v roku 2011 so sedemmesačným trestom pre Rogela za výtržníctvo, v ďalšej časti obžaloby ho pre nedostatok dôkazov oslobodili

Dnes už neexistujúci hudobný klub Obluda
Dnes už neexistujúci hudobný klub Obluda Zdroj: TASR / Tomáš Halász

S podobnými bitkami, ktoré zostali nevyšetrené alebo útočníkom nebol udelený dostatočný trest, máme skúsenosť aj v posledných rokoch. Podobné konflikty zostávajú, žiaľ, naďalej prítomné a mnohokrát ide o trestné činy, ako napríklad úmyselné ublíženie na zdraví, hanobenie národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti či násilie proti skupine obyvateľov a proti jednotlivcovi. 

Terčom bývajú mladí ľudia, nevinní študenti. Podobne to bolo aj v najnovšej časti markizáckeho seriálu Pán profesor, ktorý v každej epizóde upozorňuje na rôzne problémy prítomné v životoch mladých ľudí. Ak si zvedavý, ako to v tomto prípade v seriáli dopadne, sleduj dnes večer o 20.30 h Markízu alebo si pozri novú časť v predstihu na VOYO.

Domov
Zdieľať
Diskusia