Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. februára 2019, 10:01
Čas čítania 7:06
Jakub Paulík

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia nie sú ani 13 rokov po jeho smrti odsúdení

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia nie sú ani 13 rokov po jeho smrti odsúdení
Zdroj: FOTO TASR - Milan Kapusta
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Páchatelia mohli byť dávno za mrežami. Pred súdnym procesom ale došlo k viacerým chybám.

V novembri tohto roku ubehne 14 rokov od vraždy 21-ročného študenta Daniela Tupého, ktorého vrahovia nie sú do dnešného dňa potrestaní. V danom období vražda Tupého zatriasla Slovenskom porovnateľnou silou, akou tomu bolo u novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27). 

I keď boli tieto tragédie odlišné, našli by sme v nich určité spojitosti. K paralelám medzi prípadmi sa na proteste Za slušné Slovensko vyjadril aj otec zavraždeného Tupého

Do slovenských kín už onedlho nastúpi snímka inšpirovaná vraždou Daniela Tupého s názvom Ostrým nožom (réžia Teodor Kuhn), ktorej dátum pripadol na prvé výročie smrti Kuciaka a jeho partnerky, a teda 21. februára 2019.

Reportáž nášho portálu – Ostrým nožom

Na slávnostnej premiére filmu zo 6. februára 2019 sa ukázal taktiež prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Ten sa so svojimi pocitmi následne podelil taktiež prostredníctvom Instagramu

Na Slovensku máme vraždy, ktoré traumatizujú našu spoločnosť: Róbert Remiáš, Daniel Tupý a Ján Kuciak s Martinou Kušnírovou. Ak sa podobné prípady nevyšetria a nedotiahnu do konca, zlo v našej spoločnosti bude rásť. Veci sa už konečne musia pohnúť.

Pri zavraždení študenta Tupého sa všetko zomlelo skutočne rýchlo. Podľa obetí konfliktu samotný útok trval približne jednu minútu a agresori počas neho vykrikovali nacistické heslá. Po bitke na zemi zostali krvavé vreckovky, boxer, niekoľko zranených a osemkrát dobodaný Daniel Tupý.

V tomto článku sa dozvieš:
  • O priebehu krvavého útoku
  • Prečo zo zavraždenia Tupého podozrievali neonacistov a aký súvis mohlo mať s vraždou bratislavské podsvetie
  • V čom pochybil exminister Palko a prečo sú podľa otca zosnulého vrahovia stále na slobode
  • Z akého dôvodu neboli páchatelia na detektore lži
  • Prečo sa otec zavraždeného stretol s mafiánom Piťom a čo mu povedal
  • Prečo si otec zavraždeného myslí, že sa pomery na Slovensku iba zhoršili
  • Názor režiséra Teodora Kuhna na možné vyšetrenie prípadu

Pamätná tabula na mieste vraždy

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode
Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode Zdroj: Richard B./Refresher

Presila útočníkov sa na partiu vrhla v noci

Tyršovo nábrežie v Petržalke je známe ako miesto usporadúvania kultúrnych a hudobných akcií, kde dokonca v roku 2005 vystúpil slávny Elton John. V tom istom roku ale na danom nábreží došlo k brutálnej vražde.

Piatok 4. novembra postával Tupý vo večerných hodinách na nábreží s partiou ľudí (v nej sa mali mimochodom nachádzať aj dievčatá), ktorú napadlo približne 15 mužov. Podľa výpovede svedkov sa útočníci po bitke z nábrežia odobrali krokom a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa báli rýchleho príchodu polície. 

Príslušníci zákona sa po troch minútach promptne dostavili na miesto činu, kde našli šesť zranených osôb. Jednej z nich neznámi páchatelia zasadili 8 bodných rán, ktorým nakoniec podľahla. Išlo o 21-ročného Daniela Tupého.

Ilustračná fotografia

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia nie sú ani 13 rokov po jeho smrti odsúdení
Zdroj: FOTO TASR - KR PZ v Nitre

 

Pri krátkej bitke mali zaznieť nacistické pokriky

Polícia niekoľko minút čakala na posily, na čo následne začala prehľadávať okolie. To už ale bolo neskoro a po agresoroch sa prepadla zem. Prítomné osoby prehlásili, že útok prebehol zozadu a veľmi rýchlo (trval zhruba 1 minútu), pričom počas neho gang agresorov vykrikoval nacistické heslá.

Vzhľadom na to, že sa napadnutie skupiny kamarátov uskutočnilo po 22. hodine, opis tvárí či oblečenia útočníkov bol veľmi problematický. Za pomoc pri vypátraní vrahov ponúkali médiá (Nový Čas, TV Markíza, TV JOJ) a rodina zosnulého 400 000 korún. 

Neskôr sa k tejto iniciatíve pripojil aj bývalý bratislavský župan Ľubo Roman. Suma za pomoc sa teda vyšplhala na pol milióna slovenských korún (každý po 100 000). Pár dní po vražde vyšli do ulíc občania, ktorí protestovali v Prešove, Zvolene, Košiciach či v Bratislave, kde na Hodžovom námestí vystúpil aj Pavol Hrušovský, vtedajší predseda Národnej rady Slovenskej Republiky.

23. februára 2006 bola na budove Univerzity Komenského v Bratislave odhalená pamätná tabuľa zavraždeného Daniela Tupého, ktorá je do dnešného dňa smutnou pripomienkou neúspešného potrestania vinníkov. 

Bývalý rektor UK František Gahér pri odhalení tabule v mene akademickej obce prehlásil, že odmieta akceptovať akúkoľvek formu rasizmu a neonacizmu. K výstavbe pamätníka došlo aj na samotnom mieste vraždy – na Tyršovom nábreží (fotografiu si mohol vidieť ihneď na začiatku článku). 

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode
Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode Zdroj: Richard B./Refresher

Informácie, ktoré sa nemali dostať na verejnosť

Čo všetko našla polícia na mieste činu? Tieto informácie sa páchatelia vďaka bývalému ministrovi vnútra Vladimírovi Palkovi dozvedeli už mesiac po zavraždení.

Palko pri vystúpení v parlamente spomenul 21 biologických stôp, vrátane zakrvavených servítok či odhodeného boxera. Exminister dokonca verejne hovoril o tom, že polícia si prostredníctvom kamerových záznamov dokázala zúžiť okruh podozrivých na 356 ľudí.

Otec Daniela Tupého svojho času konanie Palka odsudzoval a oprávnene sa nazdával, že svojou otvorenosťou pripravil vyšetrovateľov o tromfy a naopak páchateľov vyzbrojil hodnotnými informáciami. Bývalý minister sa však ohradil a prehlásil, že o informácie ho žiadali samotní poslanci a vystúpením v parlamente nemohol nijak ohroziť vyšetrovanie.

Išlo o čin neonacistov alebo príslušníkov podsvetia? Vzhľadom na výpovede obetí, ktoré tvrdili, že agresori pri útoku pokrikovali nacistické heslá, sa spočiatku vyšetrovatelia prikláňali k prvej možnosti. 

Pohrávalo sa taktiež ale s teóriou týkajúcou sa akejsi odvety neonacistov, ktorí mali mať údajne 2-3 týždne pred konfliktom problémy s miestnou skupinou anarchistov (či k nim patril aj Daniel Tupý, nevieme). Neskôr sa ale vyšetrovatelia sústredili na príslušníkov bratislavskej mafie, ktorí mali s neonacistami úzko spolupracovať.

Obžalovaní Dávid V., Richard H. a Ján S na Okrensom súde Bratislava 1 (1. október 2008)

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode
Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode Zdroj: FOTO TASR – Local Caption

 

Mali vo vražde prsty členovia piťovcov?

V roku 2017 Juraj Ondrejčák známy pod prezývkou Piťo priznal, že v minulosti nariadil zavraždenie konkurenčného šéfa Jána Takáča a svojich kumpánov vyzval k tomu, aby spolupracovali s rukou zákona. Účasť svojej skupiny na vražde Tupého ale odmieta.

Pán Tupý starší sa dokonca osobne stretol s pánom Ondrejčákom, ktorý ho presviedčal, že jeho chlapci to neboli a má poprosiť vyšetrovateľa prípadu, aby ich prestali riešiť. O tom, že obvinení patrili k piťovcom, nie je pochýb. Či však boli títo obvinení, ktorých súd nakoniec oslobodil, aj naozaj vinní z vraždy Daniela Tupého, to sa už možno nikdy nedozvieme,“ prezradil pre náš portál režisér Ostrým nožom, ktorý sa zúčastnil pojednávania s Ondrejčákom a bol v blízkom kontakte s otcom zavraždeného Tupého.

Vyšetrovatelia vtedy podľa týždenníka Plus 7 dní prezradili, že ich výpovede dopĺňajú informácie v starom prípade zavraždeného Daniela Tupého. Istý čas sa povrávalo, že za jeho vraždou stál piťovec Marián Grňa alias Grco. Ten ale onedlho po smrti Tupého spáchal samovraždu.

V septembri 2007 vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák vymenoval špeciálny vyšetrovací tím, ktorý sa skladal zo 7 členov. Na začiatku roku 2009 sa konečne začal súd s piatimi obžalovanými (Richard H., Dávid V., Ján S., Róbert J. a Michal B.).

Naskytuje sa otázka, ako si mohli obžalovaní z nižších pomerov dovoliť prominentného advokáta Petra Filipa, ktorý v neskoršom období obhajoval aj samotného Piťa či podnikateľa Ladislava Bašternáka. Paradoxom je, že otca Daniela Tupého mnohí advokáti spočiatku odmietali zastupovať.

Po dolapení potenciálnych páchateľov sa denník SME otca Daniela Tupého opýtal, či podľa neho dôkazy obstoja a prípad nezmizne do stratena. Tupý starší reagoval nasledovne: „Je to obrovský problém. Dnes je situácia pri dokazovaní veľmi zložitá. Advokáti dokážu aj z jasných dôkazov spraviť niečo úplne iné. Zostáva nám len dúfať, že v tomto prípade to tak nebude.

Štyria z mužov boli obvinení zo spolupáchateľstva a jeden zo samotnej vraždy. Spomínanú päticu už vtedy úzko spájali s gangom piťovcov. Okresný súd v Bratislave nakoniec v júni 2009 rozhodol o prepustení obžalovaných z dôvodu nedostatku usvedčujúcich dôkazov.

Obžalovaní Richard H. a Dávid V. na Okresnom súde Bratislava 1 (26. január 2009) 

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode
Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode Zdroj: FOTO TASR - Tomáš Halász
 

Málo dôkazov, tlaky na urýchlenie prípadu, nehodnotné svedectvá

Kde sa stala chyba? Otec zavraždeného Daniela Tupého musel, bohužiaľ, súhlasiť s tvrdením súdu a prehlásiť, že dôkazy neboli vôbec postačujúce. S prípadom sa podľa jeho názoru zbytočne ponáhľali a od začiatku bolo zrejmé, že pred súdom majú len minimálne šance na úspech.

Išlo o dôkazovú núdzu, no boli tam veľké tlaky z vyšších miest, aby sa to uzavrelo. Neviem, kto mal na tom záujem. A tak to išlo na súd, hoci to bolo dopredu prehraté,“ ozrejmil pre portál Aktuality.sk otec Daniela Tupého.

Takýto postoj úrady oficiálne odmietali, ale podľa určitých zdrojov si mali byť dokonca samostatní vyšetrovatelia vedomí toho, že dôkazy boli v danom čase skutočne nepostačujúce. Tento fakt 10. júna 2009 pred senátom bratislavského okresného súdu potvrdila aj prokurátorka, ktorá hovorila o „dôkaznej núdzi“.

Obžalovaní nemali na deň vraždy alibi, ale nesúrodé výpovede svedkov nakoniec hrali v ich prospech. Jeden z utajených svedkov svoju výpoveď odvolal, odmietol vypovedať a ďalšie obete útokov nedokázali identifikovať páchateľov. Poslednou možnosťou bol výsluch na detektore lži, s ktorým piati údajní páchatelia súhlasili. Tento variant ale sudca neodobril a pätica mužov nakoniec skončila na slobode.

Hnev ľudí sa krátko po zavraždení Tupého zameral proti

neonacistom (9. november 2005 – Medzinárodný deň boja proti fašizmu a antisemitizmu)

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode
Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode Zdroj: FOTO TASR - Milan Kapusta

 

Situácia na Slovensku sa podľa Tupého staršieho ešte zhoršila

Špeciálny vyšetrovací tím, ktorý na prípade Tupého pracoval od septembra 2007, bol nakoniec v novembri 2010 bývalým ministrom vnútra Danielom Lipšicom definitívne rozpustený a v auguste 2012 bolo prerušené trestné stíhanie. Boj s nespravodlivosťou sa žiaľ skončil jednoznačným neúspechom.

Práve na spomínané justičné problémy a kontroverznosť celého prípadu by sa mal zamerať aj nový film od režiséra Teodora Kuhna. Na slávnostnej premiére Ostrým nožom sa otec Daniela Tupého vyjadril, že sa od vraždy jeho syna pomery v tejto oblasti vôbec neposunuli k lepšiemu. Ba práve naopak.

Je to síce datované do roku 2005, ale situácia, ktorá je dnes, by som povedal, že je ešte horšia, ako bola vtedy. Všetci vieme, aká je realita. Tento film takisto poukázal, aj keď, samozrejme, nie v plnej šírke a hĺbke na realitu, aká panuje v polícii a na realitu, aká panuje v súdnictve,“ reagoval pre Plus JEDEN DEŇ otec zavraždeného.

Odporúčané
San Cisco, mladé indie talenty z Austrálie (Tip na hudbu) San Cisco, mladé indie talenty z Austrálie (Tip na hudbu) 17. septembra 2013, 2:09

Pietna spomienka na 5. výročie smrti Daniela Tupého (4. november 2010) 

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia nie sú ani 13 rokov po jeho smrti odsúdení
Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann

Na prípade sa aj naďalej v tichosti pracuje

Existuje šanca, že sa rodičia zavraždeného Daniela Tupého dočkajú spravodlivosti? Hovorca Prezídia PZ v Bratislave Michal Slivka v lete minulého roku prezradil, že vo veci Tupého vraždy naďalej prebieha vyšetrovanie, no bližšie informácie, pochopiteľne, prezradiť nemohol.

Aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu objasnenia a vyšetrenia predmetnej veci, bližšie informácie preto nie je možné poskytnúť. Teda ani k jednotlivým vykonaných úkonom, ani k ich výpovednej hodnote či počtu, prehlásil pre portál TV JOJ hovorca.

Pripomeňme si, že práve otvorené zdieľanie informácií s verejnosťou (preslov bývalého ministra vnútra Vladimíra Palka v Národnej rade Slovenskej republiky) bývalo označované za možné marenie vyšetrovania, a tak je len na dobro veci, aby informácie z vyšetrovania zostali za zamknutými dverami až do doby, kým nebude mať prokuratúra dostatočne hodnotné dôkazy.

Informáciu hovorcu potvrdil aj otec zosnulého Tupého: „Nie je to odložený prípad, je to otvorené a zhromažďujú sa ďalšie informácie. Dá sa povedať, že vyšetrovateľ má spisy na stole a využíva každú príležitosť na to, aby niečo riešil. Teraz to už nie je v prerušenom stave.“ Boj s veternými mlynmi teda aj naďalej pokračuje.

Režisér Ostrým nožom ale vyšetreniu prípadu veľké šance nedáva. „V prípade bola už v začiatkoch taká dôkazná núdza, že si naozaj netrúfam povedať, či sa ešte niekedy vyšetrí. V deň vraždy boli na mieste činu čierne Mercedesy G (poznámka autora – ide o typ auta, ktorým jazdievali piťovci) skôr než polícia a pravdepodobne si spravili vlastnú obhliadku aj so zaisťovaním dôkazov.

Aj jeden z kľúčových neskorších dôkazov, ktoré polícia získala - boxer so známkami DNA - sa na mieste našiel až po dvoch dňoch, čo tiež nasvedčuje istej neodbornosti operatívnej práce. Myslím, že šanca na vyšetrenie existuje, iba ak niekto začne rozprávať,“ vyjadril sa pre Refresher Teodor Kuhn.

Domov
Zdieľať
Diskusia