Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2021, 7:56
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš

MAPA: Oddnes sa opäť mení COVID automat. Kde potrebuješ 7-dňový a 14-dňový test?

NEWS COVID AUTOMAT SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Od dnešného dňa na Slovensku platí COVID automat podľa dát, ktoré zverejnil minulý utorok minister Krajčí.

Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti s účinnosťou od pondelka. Na Slovensku je aktuálne 20 okresov, kde je najväčšie riziko šírenia ochorenia covid-19. 

Na včerajšom rokovaní ministri a predseda vlády schválili nové opatrenia, ktoré začnú platiť od 3. marca. Okrem iných sa ruší výnimka na vychádzky do prírody mimo okres. Podrobnejší prehľad nových pravidiel nájdeš v tomto článku.

Odporúčané
Vláda schválila prísny zákaz vychádzania od 20.00 do 1.00 h ráno. Toto sú výnimky Vláda schválila prísny zákaz vychádzania od 20.00 do 1.00 h ráno. Toto sú výnimky 28. februára 2021, 21:04

Medzi čierne okresy vo štvrtom stupni varovania od 1. marca patria: Bánovce nad Bebravou, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Martin, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Revúca, Rožňava, Šaľa, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen. 

 
V treťom stupni – bordovom – je najviac okresov. Ide o okresy: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I – V, Brezno, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Komárno, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Zámky, Pezinok, Poltár, Poprad, Prešov, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Sabinov, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina a Zlaté Moravce.


V druhom stupni varovania – červenom – je šesť okresov: Ide o okresy Kežmarok, Námestovo, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a Tvrdošín.

Covid automat
Zdroj: MZ SR


V rámci COVID automatu na regionálnej úrovni platí podľa informácií ministerstva zdravotníctva, že v čiernych okresoch sú školy zatvorené, v bordových na základe odporučenia regionálneho hygienika a v červených a ružových okresoch sú otvorené.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Predškolská a školská dochádzka bude umožnená pre deti zamestnancov z prvého stupňa a materských škôl, ktorí musia chodiť do práce prezenčne. Zamestnanci a žiaci sa budú testovať dvakrát do týždňa samotestami.


Platnosť negatívneho testu na ochorenie covid-19 v zamestnaní je pri čiernych a bordových okresoch sedem, v červených 14 a v ružových 21 dní. Do banky či na poštu však potrebuješ 7-dňový test aj v ružovom okrese. 

V čiernych okresoch je zakázaný vstup aj výstup z okresu.

Domov
Zdieľať
Diskusia