Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2021, 22:04
Čas čítania 1:04
Adam Novosad

Michal má manžela, ale v sčítaní obyvateľstva nedokáže zaškrtnúť, že s ním býva v jednej domácnosti. Slovensko mu to neumožňuje

NEWS
Uložiť Uložené

Michal považuje túto súčasť sčítania obyvateľstva za jeden z dôkazov diskriminácie párov rovnakého pohlavia na Slovensku.

Slováci sa od dnes zapájajú do sčítania obyvateľstva, vďaka ktorému chcú úrady získať objektívnejšie informácie o zložení slovenskej populácie. Spustenie sčítania sa však nezaobišlo bez viacerých kontroverzií.

Aj keď Štatistický úrad SR napokon zahrnul do formulára otázku o tom, či sa človek hlási k druhej národnosti, v oblasti párov rovnakého pohlavia len ťažko získa objektívne informácie, ak vo formulári v špecifických prípadoch rovno znemožní zaškrtnúť potrebné políčko. 

 

Jeden z mnohych dokazov sexualnej diskriminacie aj dnes na Slovensku. V ramci scitania obyvatelstva www.scitanie.sk mi...

Posted by Michal Huštaty on Monday, February 15, 2021

Na jeden z problémov upozornil Michal Huštaty v statuse na Facebooku. Sčítanie podľa neho diskriminuje páry rovnakého pohlavia, pretože ako mužovi, a v tomto prípade homosexuálnemu mužovi, mu formulár nedovolil zaškrtnúť, že býva v jednej domácnosti s manželom. „Jeden z mnohých dôkazov sexuálnej diskriminácie aj dnes na Slovensku,“ konštatoval Michal v príspevku.

Michal Huštaty síce má manžela Dušana Martinčoka, ale svoj zväzok uzavreli v meste Luxemburg v Luxembursku, keďže Slovensko manželstvo a ani registrované partnerstvo párov rovnakého pohlavia v legislatíve neumožňuje. Napriek tomu manželstvo Michala a Dušana existuje.

„Nedokážem tak pravdivo vyplniť formulár a Slovensko nezíska pravdivé údaje o svojom obyvateľstve,“ rozčuľuje sa Huštaty v statuse. Slovenské zákony síce manželstvo párov rovnakého pohlavia nepoznajú, ale po prelomovom rozsudku Súdneho dvora Európskej únie z roku 2018 by členské štáty EÚ mali na základe európskej smernice o voľnom pohybe osôb umožniť manželom rovnakého pohlavia usadiť sa na ich území.

Odporúčané
V Rakúsku až do Veľkej noci opatrenia zrejme neuvoľnia V Rakúsku až do Veľkej noci opatrenia zrejme neuvoľnia 15. februára 2021, 19:22

„Pojem ‚manželský partner‘ je v európskej smernici o voľnom pohybe osôb rodovo neutrálny a zahŕňa aj osoby rovnakého pohlavia,“ vysvetľoval verdikt v roku 2018 webový portál Euractiv.

Rozsudok Súdneho dvora Európskej únie však nenúti členské štáty, aby menili svoju legislatívu týkajúcu sa manželstiev a registrovaných partnerstiev párov rovnakého pohlavia, pretože ide o výlučnú právomoc samotných štátov, do ktorých právne normy Európskej únie nemôžu zasahovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia