Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2021, 19:22
Čas čítania 1:06
Tímea Krauszová

V Rakúsku až do Veľkej noci opatrenia zrejme neuvoľnia

NEWS RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Reštaurácie či hotely ostávajú zatvorené, v obchodoch musia mať respirátor.

Rakúsko neplánuje do veľkonočných sviatkov žiadne uvoľňovanie opatrení, vyhlásil to podľa The Guardian rakúsky kancelár Sebastian Kurz. To znamená, že reštaurácie, hotely či divadlá budú naďalej zatvorené ešte cca. sedem týždňov. Podľa Kurza je priskoro hovoriť o ďalších zmenách, dôvodom sú mutácie koronavírusu.

Začiatkom marca tak opäť zasadne vláda a rozhodne o prípadnom ďalšom uvoľňovaní. V pondelok v Rakúsku pribudlo 1 225 nových prípadov nakazených a desať ľudí prišlo v súvislosti s Covid-19 o život (celkovo zomrelo už 8 221 ľudí).

Do Veľkej noci doma, služby len s testom

Posledné uvoľnenie lockdownu prišlo pred týždňom, odvtedy je pri využití služieb ako kaderníctvo či kozmetika potrebné mať negatívny test nie starší ako 48 hodín. Podľa kancelára Sebastian Kurza je Rakúsko medzi tými krajinami, ktoré testujú najviac v Európe. Antigénové testy robili aj deťom v školách, vláda aktuálne očakáva, že spolu s PCR a domácimi testami by dokázali robiť aj 3,5 milióna testov týždenne, z toho viac ako dva milióny na školách.

Odporúčané
Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž) Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž) 23. septembra 2023, 9:30

Testovania sa zúčastňujú masy, v poslednom týždni (od uvoľnenia) dosiahli počty vykonaných testov rekordné čísla. V obchodoch a MHD platí povinnosť nosiť rešpirátory FFP2. Ďalšie uvoľnenie opatrení však zatiaľ vláda vo februári nezvažuje. Aktuálny lockdown by mohol platiť až do Veľkej noci začiatkom apríla, no prehodnotia ho ešte 1. marca.

Odporúčané
Matovič opäť bráni plošné testovanie a spomína, ako nazval Sulíka idiotom: Pribudnú ďalšie tisíce obetí Matovič opäť bráni plošné testovanie a spomína, ako nazval Sulíka idiotom: Pribudnú ďalšie tisíce obetí 15. februára 2021, 7:54

Od marca budú mať Rakúšania aj možnosť získať v lekárni zadarmo 5 domácich testov na koronavírus. Tieto však poslúžia len na vlastnú kontrolu, nebudú ich uznávať pri prechode cez hranice, informuje The Local. Okrem nich sa však naďalej budú môcť dať otestovať aj na viac ako 500 odberných miestach či v stovkách firiem a lekární, ktoré testujú tiež.

V krajine už podali 400-tisíc dávok vakcíny, z toho by do konca týždňa mal počet ľudí, ktorí dostali aj druhú dávku, stúpnuť na 150-tisíc.

Domov
Zdieľať
Diskusia