Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2021, 9:09
Čas čítania 3:38
Viktor Kniš

PREHĽAD: Sprísnili režim na hraniciach, do karantény musí ísť (skoro) každý, výnimiek je málo

PREHĽAD: Sprísnili režim na hraniciach, do karantény musí ísť (skoro) každý, výnimiek je málo
Zdroj: TASR - Martin Baumann
ZDRAVIE HRANICE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Od stredy 17. februára sa mení režim na hraniciach. Nové pravidlá platia pre návrat zo všetkých krajín sveta bez výnimiek.

Nový režim na hraniciach bude platiť od stredy 17. februára, pôvodne to malo byť od pondelka. Minister zdravotníctva a hlavný hygienik však chcú dať všetkým potenciálnym cestovateľom dostatok času na to, aby sa zorientovali v najnovšej vyhláške, ktorú zverejnili až v piatok večer. Majú možnosť si ju naštudovať a prípadne vypočuť výzvy a radšej nevycestovať v prípade, že to nie je nevyhnutné. 

„Nový režim na hraniciach má zabrániť pred šírením nových mutácií koronavírusu, ktoré sú infekčnejšie a spôsobujú vyššiu smrtnosť,“ upozornil minister Marek Krajčí. Na Slovensku už potvrdili rozsiahly výskyt britskej mutácie, juhoafrickú zatiaľ nie.

Od stredy budú na hraniciach s Poľskom, Maďarskom, Českom a Rakúskom podstatne prísnejšie policajné kontroly, zároveň uzavrú najmenej frekventované hraničné priechody, aby efektívne využili personálne zdroje na zabezpečenie kontrol.

Vláda už avizovala, že sa majú vodiči pripraviť na dlhšie kolóny na hraničných priechodoch, ktoré spôsobí kontrola formulárov.  

Odporúčané
Jakub Goda: V prípade kauzy Lučanský by vznikali konšpiračné teórie, aj keby sa komunikovalo ideálne (Rozhovor) Jakub Goda: V prípade kauzy Lučanský by vznikali konšpiračné teórie, aj keby sa komunikovalo ideálne (Rozhovor) 12. februára 2021, 9:30
V tomto článku si prečítaš:
  • V čom spočívajú nové pravidlá
  • Aký režim zavádzajú po novom pre pendlerov
  • Aký formulár musia vyplniť všetci, ktorí sa vracajú zo zahraničia, aký je určený pre tých, ktorí sa vracajú letecky a kde nájdeš formulár, ak niekoho ideš odviesť na letisko
  • Akú výhodu majú zaočkovaní alebo tí, ktorí Covid-19 prekonali, aj keď musia ísť do karantény 
  • Čo musíš absolvovať pred návratom zo zahraničia
  • Či prichádza do úvahy štátna karanténa a v akom stave je aplikácia eKaranténa na domácu „smart“ karanténu

Nie 10 ale 14 dní, karanténa sa už nekončí po piatom dni

Po príchode z rizikových krajín bude od stredy 17. februára po novom nutné absolvovať nie 10-dňovú, ale 14-dňovú izoláciu. Osoba bude po novom testovaná RT-PCR metódou nie na 5., ale na 8. deň po príchode.

Späť
Zdieľať
Diskusia