Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2021, 12:30
Čas čítania 3:05
Michaela Košútová

Sú najmladšie deti najmenej inteligentné?

Sú najmladšie deti najmenej inteligentné?
Zdroj: PublicDomainPictures/Pixabay
ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Existuje vedecké vysvetlenie tvrdenia, že prvorodené deti môžu mať tendenciu dosahovať vyššie IQ ako neskôr narodení súrodenci.

Aj keď je inteligencia jedným z najdiskutovanejších pojmov a predmetov psychológie, neexistuje štandardná definícia toho, čo presne predstavuje inteligenciu.

Ľudská inteligencia spočíva v schopnosti učiť sa zo skúseností, prispôsobiť sa novým situáciám, porozumieť abstraktným konceptom, umožňuje nám analyzovať, zdôvodňovať, plánovať. Nie je to teda jedna jediná schopnosť, ale efektívne spojenie mnohých schopností, ako fyzická zručnosť, plynulé vyjadrovanie sa, zmyslové rozlišovanie, emočná citlivosť, matematická gramotnosť a schopnosť správne fungovať v spoločnosti.  


Hra o gény

Akú úlohu však zohrávajú genetické a environmentálne vplyvy pri určovaní inteligencie? A je vôbec možné určiť, ktorý z týchto dvoch faktorov je v tomto prípade dôležitejší? 

Odborníci dnes uznávajú, že pri určovaní inteligencie hrá úlohu genetika aj prostredie, bolo však potrebné presne určiť, aký veľký vplyv má každý faktor.

 
Keď sa zamýšľame nad tým, do akej miery má genetika a dedičnosť vplyv na inteligenciu ako takú, treba si uvedomiť jednu skutočnosť - rozvoj inteligencie nie je riadený jediným „génom inteligencie“. Namiesto toho je výsledkom zložitých interakcií medzi mnohými génmi, pričom genetika a prostredie vzájomne spolupracujú s cieľom presne určiť, ako sa zdedené gény následne prejavia. 

Štúdia publikovaná v časopise Nature Genetics určila, že existuje najmenej 22 špecifických génov súvisiacich s inteligenciou. Vedci analyzovali skóre testov inteligencie a kompletné genómy viac ako 78 000 ľudí. Boli to gény, o ktorých sa predtým preukázalo, že sa podieľajú napríklad na regulácii rastu neurónov. 


Za všetko môže rodina a priatelia

Ak sa aj narodíme s génmi, ktoré rozvoj našej inteligencie a hodnotu IQ predurčujú, sú tu aj iné faktory, ktoré prispejú k tomu, aby sa tieto gény prejavili. Sú to napríklad faktory súvisiace s domácim prostredím, socioekonomickým statusom, výchovou, životným štýlom, dostupnosťou vzdelania a technológií. 

Prečo je môj brat génius a ja nie a ako by to vyzeralo keby mal Einstein identické dvojča.
Zdroj: Ben White/Unsplash

Napríklad, ak má človek vysokých rodičov, je vysoko pravdepodobné, že z neho vyrastie taktiež vyšší človek. Presnú výšku, ktorú však človek dosiahne, môžu do istej miery ovplyvňovať aj faktory prostredia, ako sú výživa a choroby. 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94453 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Existuje gén inteligencie?
  • Ako nám intelekt formujú priatelia
  • Ako by to vyzeralo keby mal Einstein identické dvojča
  • Mení sa inteligencia v priebehu života?
  • Môj brat je génius a prečo ja nie?!
  • Sú najmladšie deti najmenej inteligentné?
Domov
Zdieľať
Diskusia