Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2021, 10:35
Čas čítania 1:15
Viktor Kniš

Česko zaradí Slovensko medzi vysoko rizikové krajiny a zatvorí hranice. Pridá sa aj Rakúsko

NEWS ČESKO HRANICE RAKÚSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Martin Klus oznamuje na Facebooku zmeny, ktoré chystajú naši susedia Česko a Rakúsko v súvislosti so sprísňovaním režimu.

Štátny tajomník na ministerstve zahraničných vecí oznamuje prostredníctvom sociálnej siete zmeny, ktoré sa budú týkať Slovákov cestujúcich do zahraničia v nasledujúcich dňoch. Od. 5. februára Česko vytvorí novú kategóriu tzv. veľmi vysoko rizikových krajín, medzi ktoré vzhľadom na epidemiologickú situáciu patrí aj Slovensko. 

Prísnejšie pravidlá pre vstup do Česka

Martin Klus preto zhrnul povinnosti Slovákov, ktorí počas uplynulých 14 dní strávili viac ako 12 hodín na Slovensku a chcú ísť do Česka:

  • pred vstupom na územie ČR vyplniť elektronický formulár na stránke https://plf.uzis.cz/
  • max. 48 hodín pred vstupom do ČR si nechať urobiť PCR test v akreditovanom laboratóriu a disponovať písomným potvrdením o jeho negatívnom výsledku
  • po príchode do ČR absolvovať samoizoláciu (teda domácu karanténu) až do predloženia druhého negatívneho výsledku PCR testu
  • tento druhý test je možné absolvovať najskôr po piatich dňoch od príchodu do ČR
  • Výsledok druhého PCR testu je potrebné predložiť krajskej hygienickej stanici (študenti aj škole a zamestnanci zamestnávateľovi)
  • okrem toho platí po dobu 10 dní od príchodu do ČR povinnosť všade okrem domova nosiť respirátor aspoň triedy FFP2, a to aj po negatívnom výsledku druhého RT-PCR testu

„Z týchto povinností aj naďalej platia viaceré výnimky, napríklad pre pracovníkov medzinárodnej dopravy, tranzit cez ČR do 12 hodín, odôvodnené cesty do ČR do 12 hodín, deti do 5 rokov, ako aj pre tzv. pendlerov, žiakov a študentov prekračujúcich hranicu aspoň 1x týždenne,“ dodáva Klus.

Odporúčané
Robert Kaliňák pre REFRESHER: Pellegrinimu nevidím do hlavy ale snaha bratríčkovať sa so SaS alebo Borisom Kollárom... Robert Kaliňák pre REFRESHER: Pellegrinimu nevidím do hlavy ale snaha bratríčkovať sa so SaS alebo Borisom Kollárom... 1. februára 2021, 18:49

Rakúsko v tom ešte nemá jasno

Klus taktiež upozorňuje na zmeny na hraniciach s Rakúskom, o ktorých však zatiaľ nemá ďalšie podrobnosti.

 „Spolková vláda Rakúska síce rozhodla o uvoľnení „domácich“ opatrení a lockdownu od pondelka 8. februára 2021 (otvoria školy, obchody, múzeá aj galérie), no súčasne pripravuje aj ďalšiu zmenu režimu na hraniciach a podmienok vstupu do krajiny,“ uvádza Martin Klus s tým, že zatiaľ ešte nepadol konkrétny termín, od ktorého by sa malo nové opatrenie voči pendlerom uplatňovať.

Podľa štátneho tajomníka na rezorte diplomacie sa sprísnia práve pravidlá pre pendlerov. „Pravdepodobne sa bude preukázanie novým negatívnym testom vyžadovať 1x týždenne,“ dodal. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia