Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2021, 8:38
Čas čítania 1:29
Daniel Mikolášik

Za marihuanu a záškoláctvo sú na Slovensku neprimerane vysoké tresty, tvrdí prezidentka Čaputová

NEWS MARIHUANA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

10-ročné tresty za marihuanu sú podľa Zuzany Čaputovej neopodstatnené.

Vysoké tresty za držanie marihuany a väzenie pre rodičov, ak ich deti nechodia do školy, sú na úvahu o systémových zmenách v oblasti prísnosti sankcií. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v druhej epizóde svojho podcastu Zjednotená krajina.

Spomenula konkrétny prípad ženy a matky, ktorej udelila milosť. Do výkonu trestu sa totiž dostala kvôli záškoláctvu jej detí.

„Dve jej deti v pubertálnom veku prestali chodiť do školy a tam nie je treba zameškať veľa hodín na to, aby nastal takýto následok,“ povedala Čaputová a tiež dodala, že ide o osobu, ktorá bola obeťou domáceho násilia a o deti sa starala sama.

Odporúčané
Zuzana Čaputová je najdôveryhodnejšou osobnosťou slovenskej politiky. Kotleba a Fico sú na opačnom konci rebríčka Zuzana Čaputová je najdôveryhodnejšou osobnosťou slovenskej politiky. Kotleba a Fico sú na opačnom konci rebríčka 13. decembra 2020, 16:10

Jej deti vraj za normálnych okolnosí chodili poctivo do školy a nevymeškali ani hodinu, preto prezidentka videla dôvod na to, aby sa žena mohla vrátiť do rodinného prostredia a udelila jej milosť.

Zuzana Čaputová taktiež uviedla príklad, keď udelila milosť mužovi, ktorý za užívanie marihuany dostal až neprimerane vysoký trest. Prísnosť sankcií v týchto dvoch témach by chcela riešiť systémovo.


Priblížila, že o zmene legislatívy sa rozprávala aj s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí). „Fakt je, že by to malo postupne podľa môjho názoru smerovať k poctivej odbornej debate o tom, či takáto výška trestu za niektoré skutky, ktoré nemajú podľa mňa takú spoločenskú nebezpečnosť, nie je zrelá na zmenu,“ povedala prezidentka.

Domov
Zdieľať
Diskusia