Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. januára 2021, 16:03
Čas čítania 1:26
Adam Novosad

Muž stratil prístup k peňaženke plnej Bitcoinu za takmer 200 miliónov eur. Má posledné dva pokusy dostať sa k nim

TECH BITCOIN KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Stefan Thomas stratil prístup ku svojej peňaženke plnej Bitcoinov.

Množstvo majiteľov kryptomien ako Bitcoin získalo svoje prvé digitálne mince pred rokmi, keď bola táto technológia v plienkach. V tých časoch nikto nečakal, že Bitcoin jedného dňa vyrastie až na viac ako 40-tisíc dolárov za jednu mincu, a tak sa dnes viacerí prvotní investori snažia dostať ku svojim pôvodným peňaženkám, upozorňuje New York Times.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

Jedným z nich je Stefan Thomas, ktorý kedysi pracoval ako technický šéf v spoločnosti Ripple. Jej kryptomena s rovnomenným názvom momentálne patrí medzi najpopulárnejšie digitálne mince sveta, ale na Bitcoin sa ani zďaleka nechytá. Aj preto by Thomas najradšej získal prístup do svojej IronKey hardvérovej peňaženky, kde mu po rokoch zostalo až 7 002 Bitcoinov.

V dobe, keď si Thomas kryptomenu ukladal do peňaženky, nemal potuchy, že dnes tieto virtuálne mince dosiahnu hodnotu takmer 200 miliónov eur. Samozrejme, cena Bitcoinu stúpa a klesá každú chvíľu, ale v súčasnosti sa stabilizovala okolo hodnoty 33 či 34-tisíc dolárov za jeden kus.

Z Thomasa sa kvôli zabudnutej prístupovej fráze k peňaženke stal skeptik. V počiatkoch sa vytešoval, že kryptomeny nahradia banky a každý bude môcť svoje financie spravovať bez tretej strany, ale teraz uznáva, že to minimálne preňho nebol najlepší nápad. „Vyrábate si vlastné topánky? Dôvod, prečo máme banky, je ten, že sa nechceme zaoberať so všetkými vecami, ktoré banky robia,“ vyhlásil.

Svojich 7-tisíc mincí zrejme Thomas už nikdy neuvidí. Získal ich za odmenu tak, že v roku 2011 natočil video o Bitcoine, keď bola kryptomena ešte v plienkach. Hneď vzápätí však stratil prístupovú frázu do peňaženky a momentálne mu zostávajú už len dva pokusy, aby sa k Bitcoinu dostal.

Odporúčané
Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) 14. decembra 2020, 14:30

Ak dvakrát neúspešne zadá svoju frázu, kryptomena zostane v peňaženke navždy zamknutá. Stefan Thomas preto skonštatoval, že sa stratenou peňaženkou postupne prestáva zaťažovať, lebo to neprospievalo jeho psychickému zdraviu. Vraj je to preňho už minulosťou. Takýmto milionárom pritom nie je jediný, keďže časť všetkých Bitcoinov zostáva zamknutá v peňaženkách po celom svete, ku ktorým majitelia stratili prístup.

Domov
Zdieľať
Diskusia