Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2021, 11:32
Čas čítania 10:08
Adam Novosad

Koľko ľudí už zaočkovali proti koronavírusu na Slovensku? Vakcína od Pfizeru nezačína účinkovať okamžite po vpichnutí prvej dávky

ZAUJÍMAVOSTI OČKOVANIE PFIZER VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Zhrnuli sme, či bude vakcína fungovať proti zmutovanému koronavírusu z Veľkej Británie, ako sme jej náhle získali o 20 % viac, ale aj to, kedy sa po prvej dávke môžeš ľahko koronavírusom stále nakaziť.

Vakcinácia proti koronavírusu je na Slovensku v plnom prúde. Očkovať sme začali 26. decembra a odvtedy sa pomaly rozbiehame, otvárame nové očkovacie centrá v nemocniciach po celom Slovensku a hlavne očkujeme samotných zdravotníkov, ktorí s koronavírusom bojujú v prvej línii. 

Odporúčané
Epidemiológ: Ak sa zmutovaný koronavírus začne rýchlo šíriť po Slovensku, tak je to game over. Nepomôže lockdown ani testovanie Epidemiológ: Ak sa zmutovaný koronavírus začne rýchlo šíriť po Slovensku, tak je to game over. Nepomôže lockdown ani testovanie 26. decembra 2020, 9:30

O vakcíne sa v posledných dňoch popísalo množstvo článkov. Objavili sa prvé závažnejšie reakcie organizmu u malej hŕstky zaočkovaných ľudí, po Slovensku sa začal šíriť zmutovaný variant koronavírusu z Veľkej Británie a jedna žena zomrela dva dni po podaní vakcíny.  Pitva však preukázala, že vakcína so smrťou nemala nič spoločné.

Ľudia však často čítajú len nadpisy, a tak sa potom po sociálnych sieťach šíria hoaxy alebo v lepšom prípadne len zbytočné obavy. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako štúdia potvrdila, že vakcína bude fungovať proti novej mutácii z Británie
  • Vďaka čomu sme zrazu získali o 20 % vakcíny navyše
  • Ako je možné, že po prvej dávke vakcíny môžeš stále chytiť koronavírus
  • Po koľkých dňoch začína vakcína od Pfizeru účinkovať
  • Ako sa už zdravotníčka zaočkovaná prvou dávkou nakazila koronavírusom
  • Kde Slovensko zverejňuje celkový počet zaočkovaných ľudí
  • Koľko dávok vakcíny príde na Slovensko počas januára
  • Ako 99,998 % zaočkovaných ľudí neutrpelo závažnú alergickú reakciu
  • Čo sa stalo, keď ľudí nechtiac vakcínou 5-násobne predávkovali

PREHĽAD: Po prvej dávke vakcíny sa môžeš stále nakaziť koronavírusom. Očkovanie bude fungovať na mutáciu vírusu z Veľkej Británie
Zdroj: TASR

Vakcína bude fungovať na nový variant z Veľkej Británie

Zmutovaný koronavírus z Veľkej Británie sa šíri o 71 % rýchlejšie a najmä medzi mladšími ľuďmi. Takto zneli titulky krátko pred Vianocami, keď sa správy o novom variante koronavírusu objavovali prvýkrát. Odvtedy laboratóriá vírus objavili vo vzorkách na Slovensku, pričom tie prvé identifikovali v okrese Michalovce, ale odvtedy ich našli už aj v Nitre a Bratislave, a tak je len otázkou času, kedy sa nový variant rozšíri po celom Slovensku.

Najväčšie obavy však mali ľudia z toho, či existujúce vakcíny budú proti novému variantu účinné, keď od pôvodného vírusu zmutoval. Na verejnosť sa medzitým dostali prvé štúdie, ktoré predbežne potvrdili, že vakcína od Pfizeru bude proti novému variantu fungovať. Spoločnosť Pfizer spoločne s výskumníkmi z University of Texas v laboratóriu otestovali krvné vzorky od 20 ľudí, ktorých predtým zaočkovali vakcínou.

Výsledky zneli povzbudivo. V laboratórnych podmienkach dokázali protilátky vytvorené v krvných vzorkách vďaka očkovaniu úspešne bojovať a poraziť koronavírus. S najväčšou pravdepodobnosťou tak vakcína zaberie aj na vírus v bežných podmienkach.

V tejto štúdii zatiaľ netestovali účinnosť vakcíny od Pfizeru proti mutácii E484K z Južnej Afriky, ale očakávajú sa veľmi podobné výsledky. Vakcíny od Pfizeru a Moderny fungujúce na princípe mRNA by pritom podľa zástupcov firiem mohli byť v prípade potreby v priebehu pár týždňov upravené tak, aby účinkovali proti zmutovaným vírusom.

Získame o 20 % viac vakcín z jedinej ampulky

Nedostatok vakcinačných látok momentálne spôsobuje, že celý svet netrpezlivo čaká, kým výrobcovia vyprodukujú nové zásoby. Inak na tom momentálne nie je ani Slovensko, avšak v uplynulých dňoch sme od Európskej liekovej agentúry dostali výbornú správu. V jednej liekovke, a teda ampulke, v ktorej je vakcína uskladnená, spoločnosť Pfizer distribuuje dostatočné množstvo očkovacej látky až na 6 dávok namiesto pôvodných 5 dávok.

Od začiatku vakcinácie si zdravotníci všímali, že po využití 5 dávok zostáva v ampulke dostatočné množstvo na dodatočné očkovanie. Viaceré európske krajiny preto tlačili na Európsku liekovú agentúru, aby umožnila a odporučila využitie 6 dávok z jednej liekovky, čo sa teraz stalo realitou.

Je však potrebné používať striekačky a ihly s minimálnym mŕtvym priestorom, vďaka čomu v striekačke nezostanú zbytočné zbytky očkovacej látky. Takéto špeciálne striekačky a ihly redukujú prebytok očkovacej látky na minimum, vďaka čomu v liekovke zostane dostatok vakcíny na šiestu dávku.

V uplynulých týždňoch sa dokonca niekde experimentovalo aj so získavaním siedmej dávky, ale tú nie je možné garantovať ani pri štandardnom použití spomínanej ihly s minimálnym mŕtvym priestorom. Na to, aby sme z jednej liekovky získali 7 dávok by bola potrebná bezchybná manipulácia, čo sa v bežnom živote prakticky nedá dosiahnuť.

Na svojom profile o tejto zmene informoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv. „Keď liekovka obsahuje viac ako jednu vakcínu, musí obsahovať určitý nadbytok. Pri každej dávke totiž dochádza k objemovým stratám, najviac v mŕtvom priestore striekačiek a ihiel,“ vysvetľuje ústav.

V praxi to znamená, že ak výrobca garantoval v jednej ampulke 5 dávok vakcíny proti koronavírusu, musel v nej pre miniatúrne straty pri manipulácii a očkovaní od výroby ponechať určité nadbytočné množstvo látky. Zdravotníci zistili, že toto množstvo postačuje na jednu dodatočnú dávku vakcíny, a tak budeme môcť po odporučení Európskou liekovou agentúrou zaočkovať o 20 % viac ľudí bez toho, aby sme dostali akékoľvek ďalšie dodávky od Pfizeru.

Samozrejme, Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje, že ak náhodou z jednej liekovky nevystačí očkovacia látka kvôli manipulácii na šiestu dávku, zbytky z rozdielnych liekoviek sa nemôžu zlievať dohromady. Nemusíš sa preto obávať, že by si mohol dostať pozlievanú vakcínu z viacerých dávok.

Až 6 týždňov medzi prvou a druhou dávkou vakcíny

Slovensko chce do Veľkej noci sprístupniť očkovanie proti koronavírusu širokej verejnosti, ale splnenie tejto ambicióznej vakcinačnej stratégie bude do veľkej miery záležať na tom, či budeme mať dostatočné zásoby vakcíny. Momentálne očkujeme výlučne vakcínou od spoločnosti Pfizer, ktorá vyžaduje dve dávky v rozmedzí najneskôr troch týždňov. Takto znejú oficiálne informácie od výrobcu, ktoré môžeš nájsť v príbalovom letáku.

Svetová zdravotnícka organizácia však v uplynulých dňoch vydala odporučenie, že rozmedzie medzi prvou a druhou dávkou vakcíny od Pfizeru môžu štáty natiahnuť až na 6 týždňov. 

Cieľom by podľa nich malo byť zaočkovať prvou dávkou čo najväčší počet ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia síce odporúča predĺženie rozmedzia na maximálne 42 dní, ale samotný výrobca Pfizer v spolupráci s nemeckou spoločnosťou BioNTech vydali vyhlásenie, podľa ktorého nemáme dostatočné množstvo údajov o účinnosti a ochrane pred koronavírusom po 21 dňoch od prvej dávky.

„Bezpečnosť a účinnosť vakcíny neboli ohodnotené na rozdielnych plánoch dávkovania, keďže väčšina účastníkov klinického testovania dostala druhú dávku počas časového obdobia špecifikovaného v dizajne štúdie. Neexistujú dáta, ktoré by demonštrovali, že ochrana po prvej dávke pretrváva po 21 dňoch,“ znie vyhlásenie výrobcov vakcíny.

Európska lieková agentúra však vydala rovnaké odporúčanie ako Svetová zdravotnícka organizácia s tým, že rozmedzie medzi prvou a druhou dávkou vakcíny od Pfizeru by nemalo presiahnuť 42 dní.

Po prvej dávke môžeš stále ľahko chytiť koronavírus

Domov
Zdieľať
Diskusia