Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti FixServis.
30. decembra 2020, 10:35
Čas čítania 1:13
Sponzorovaný obsah

Búrame mýty: naozaj môže ryža zachrániť tvoj utopený mobil?

TECH
Uložiť Uložené

Čo by si mal robiť v prípade, že si utopil svoj smartfón?

Rozbitý displej a utopený mobil. Dva najčastejšie problémy, ktoré môže majiteľ smartfónu zažiť. Môžeme len ticho spomínať pri pohľade do minulosti, keď ani jeden z týchto problémov v podstate neexistoval. Schválne, skús zaloviť v pamäti a spomenúť si, či si niekedy videl rozbitú tlačidlovú Nokiu.

fixservis, mobil, nokia 3310, smartfón, smartphone
Zdroj: Unsplash.com

Moderné smartfóny a ryža

V dnešnej dobe však už nepoužívame jednoduché telefóny, vybavené dohromady piatimi funkciami, ale prepracované a neuveriteľne výkonné prístroje, spájajúce v sebe schopnosti niekoľkých zariadení naraz. Táto zložitosť si vyberá svoju daň, a tou je vyššia citlivosť našich smartfónov. Majú množstvo drobných otvorov, sú krehké a len málokedy odolajú väčšiemu nárazu, či pádu.

S tým súvisí aj ich nízka odolnosť voči vode. Kým v starých telefónoch sa dostala maximálne tak ku klávesnici, v moderných smartfónoch sa voda často bez problémov dostane až ku základnej doske, či pod displej, kde môže narobiť najväčšie škody.

fixservis, mobil, nokia 3310, smartfón, smartphone
Zdroj: Unsplash.com

Prečo vloženie mobilu do ryže nefunguje?

Starý (a mnohými „overený“) návod bol strčiť utopený mobil do ryže. To však už v dnešnej dobe neplatí. Množstvo testov potvrdilo, že vlhkosť, ktorá prenikla do mobilného zariadenia, nemá v „ryžovom obale“ vôbec tendenciu klesať. Ryža tak smartfón nielenže nevysuší, ale môže ho dokonca ešte viac poškodiť. Obsahuje totižto škrob, ktorý sa z nej môže dostať do otvorov v zariadení a spôsobiť tak ešte väčšie škody. Pre zariadenie by preto bolo lepšie, keby ho necháš len voľne položený, kdesi na poličke.

fixservis, mobil, nokia 3310, smartfón, smartphone
Zdroj: Unsplash.com

Skutočné riešenie

Ak ti mobil spadol do vody, najistejšie je okamžite ho vypnúť a zaniesť do servisu. Odborníci z Fixservis-u to odporúčajú aj v prípade, že sa zariadeniu zdanlivo nič nestalo a funguje ďalej. To však veľmi ľahko môže byť len dočasné, kým sa voda nedostane napríklad k základnej doske a nespôsobí tam skrat. Je preto dôležité návštevu servisu neodkladať a čo najskôr sa ubezpečiť, že aj posledná kvapka vody bola odstránená a telefón môže bez problémov fungovať ďalej.

V kvalitnom servise ti nielenže celé zariadenie skontrolujú, ale vykonajú aj mechanické čistenie oxidácie a telefón ošetria aj pomocou ultrazvukovej vaničky, ktorá šetrne odstráni všetky nečistoty a vlhkosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia