Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2020, 15:47
Čas čítania 2:47
Lukáš Čelka

Vyskúšali sme kontrolu certifikátu s negatívnym výsledkom na Covid v praxi: Ostali sme prekvapení

ZDRAVIE KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vo väčšine malých prevádzok ho od nás ani nepýtali.

Kontroly negatívnych certifikátov sa vo veľkých supermarketoch ako je Billa, Lidl alebo Tesco nedočkáš. Vzhľadom na výnimky, ich hypermarkety aktívne kontrolovať nedokážu.  Potraviny si totiž ako základnú životnú potrebu môžu ísť do najbližších potravín kúpiť aj ľudia, ktorí sa testovať nenechali. „Nebudeme zákazníkov kontrolovať, či majú negatívny test , pri vstupe do predajní však máme oznam o zákaze vstupu osôb okrem povolených výnimiek,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Billa, Kvetoslava Kirchnerová pre portál cas.sk. 

To isté platí aj pri drogériách, lekárňach, benzínkach, alebo pri obchodoch s krmivom pre zvieratá. Vo všetkých ostatných obchodoch, kaviarňach, reštauráciách a úradoch by však kontrola certifikátu mala byť samozrejmosťou. Rozhodli sme sa teda ísť vyskúšať do mesta, ako funguje kontrola certifikátu s negatívnym výsledkom v praxi. Ostali sme prekvapení.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či sú ľudia disciplinovaní ohľadom nosenia certifikátu o negatívnom teste
  • Kde od nás certifikát požadovali a kde nie
  • Čo si myslia majitelia malých obchodov o tom, že musia kontrolovať certifikáty
Odporúčané
Medička Dominika testovala v Bardejove aj Poprade. Začipujte ma, prosím, smiali sa niektorí pred výterom (Rozhovor) Medička Dominika testovala v Bardejove aj Poprade. Začipujte ma, prosím, smiali sa niektorí pred výterom (Rozhovor) 2. novembra 2020, 17:30

Väčšina menších prevádzok nemala ani nápis na dverách, ktorý by informoval zákazníka, že do predajne môže vojsť iba ak sa preukáže negatívnym certifikátom. Navštívili sme takto viac než osem malých prevádzok, certifikát sme z vrecka pritom vybrali len jeden jediný krát. Čo sa týka väčších obchodných sietí, tam si na kontrolu dávajú pozor častejšie.

Prvý obchod, do ktorého sme vkročili bol malý butik s oblečením. Na dverách mal síce vypísané, že vstup je možný len zákazníkom s platným negatívnym certifikátom, vo vnútri to pôsobilo inak. Milá pani predavačka sa nás hneď na úvod spýtala, ako nám pomôže, ale to, aby sme jej predložili certifikát, ktorým dokážeme, že sme negatívni ani nespomenula.

Takto funguje certifikát o negatívnom teste v praxi: Vo väčšine malých prevádzok ho od nás ani nepýtali
Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

Neskôr, keď sme jej oznámili, že sme z novín a zisťujeme, ako to s certifikátmi funguje v praxi, nám začala vysvetľovať, ako si ich poctivo od zákazníkov pýta. „Keď vojde zákazník na predajňu a je už tu vo vnútri, poprosím ho, aby mi certifikát ukázal. Väčšina zákazníkov je však až tak zodpovedných, že im ani nič nemusím povedať a certifikát už majú pripravení sami od seba,“ povedala nám zamestnankyňa butiku.

Podobný scenár sa opakoval v ďalších rôznych malých obchodoch. Predavačky nám však radšej vôbec neodpovedali ani otázky.

Nakoniec sme narazili na predajňu s e-cigaretami, ktorej majiteľ bol zhovorčivejší. Hneď po vkročení do priestorov obchodu si od nás vypýtal certifikát, aj keď priznal, že veľmi nerád. Keď sme mu oznámili, že sme z médií otvoril sa nám na túto tému.

Domov
Zdieľať
Diskusia