Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2020, 17:30
Čas čítania 10:49
Adam Novosad

Medička Dominika testovala v Bardejove aj Poprade. Začipujte ma, prosím, smiali sa niektorí pred výterom (Rozhovor)

REFRESHER SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Študentka medicíny Dominika sa ako zdravotníčka zúčastnila nielen pilotného testovania v Bardejove, ale aj plošného testovania v Poprade. My sme sa jej pýtali, ako celá organizácia fungovala a či sa zúčastní znovu.

Slovensko úspešne zvládlo plošné testovanie, ktoré absolvovali viac ako 3 milióny obyvateľov. Na základe negatívneho testu teraz nebudú musieť zostávať doma a môžu sa vydať do obchodov či ku kaderníkovi. Testovanie sa však nezaobišlo bez komplikácií. 

My sme sa na detaily testovania, ktoré sa možno do večerných správ nedostali, opýtali priamo zdravotníčky, ktorá absolvovala nielen celoplošné testovanie v Poprade, ale aj pilotné testovanie v Bardejove.

Odporúčané
Uniesol ju ako 10-ročnú a roky znásilňoval len 15 km od Slovenska. Natascha však dnes vlastní dom, kde ju únosca zneužíval Uniesol ju ako 10-ročnú a roky znásilňoval len 15 km od Slovenska. Natascha však dnes vlastní dom, kde ju únosca zneužíval 2. novembra 2020, 9:30

Dominika študuje piaty ročník medicíny v Košiciach, kde aj popri škole pracuje ako sanitárka, a ochotne sa zapojila a vykonala stery stovkám ľudí, ktoré sa počas oboch víkendov prišli otestovať. Ocenila hlavne ľudský a empatický prístup všetkých, na koho pleciach stála zodpovednosť za organizáciu testovania a bez problémov by si túto skúsenosť zopakovala aj nasledujúci víkend.

Nás zaujímalo, aké podmienky vláda, armáda a samosprávy testujúcemu personálu zabezpečili a akú stravu im pripravili.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa Dominika rozhodla zapojiť do testovania ako zdravotníčka
  • Aký chaos zažívala, keď ju poslali na pilotné testovanie do Bardejova
  • Z akého dôvodu ju najviac naštval spôsob, akým štát (ne)prepláca dopravu
  • Či už má výplatu z pilotného testovania v Bardejove na účte
  • Čo si myslí o prisľúbenom bonuse 500 eur od Igora Matoviča
  • Ako reagovala, keď urobila výter, ktorý sa ukázal ako pozitívny
  • Prečo najviac ľutuje vojakov, ktorí museli odberné miesta zabezpečovať
  • Ako sa cítila, keď ju polovica ľudí po výtere opľula svojím slinami a hlienom
  • Či sa plánuje zúčastniť aj druhého kola plošného testovania

Medička
Zdroj: Archív D. Š.

Momentálne študuješ medicínu. V ktorom si ročníku a na čo sa chystáš špecializovať?

Som v piatom ročníku, ale moja špecializácia je zatiaľ veľký otáznik. Je veľmi ťažké si vyberať špecializáciu na dištančnej forme štúdie, lebo pre nás medikov takáto forma nie je vôbec prospešná. Ťažko sa študuje dištančne, keď máme urológiu, kde sa učíme, ako zacievkovať muža, neviem, ako sa niečo také dokážem naučiť cez videohovor.
Čo ti prebehlo hlavou, keď si sa prvýkrát dopočula, že vláda chystá plošné testovanie?

Hneď som bola zvedavá, ako to chcú celé zorganizovať a za aké dlhé časové obdobie. Mala som pochybnosti o antigénových testoch, ktorých senzitivita je nízka. Nie, že by mi testovanie prišlo zbytočné, ale škoda, že prišlo až takto neskoro v druhej vlne pandémie.

Výsledkom je 1-percentná nakazenosť Slovenska, takže Igor Matovič sa bude tešiť, že sa na základe nášho plošného testovania budú robiť štúdie a štatistiky. 

Vedela si okamžite, že budeš chcieť ako zdravotníčka pomôcť, alebo ti rozhodovanie trvalo dlhšie?

Okamžite som vedela, že chcem ako zdravotníčka testovať. Musela som sa pozrieť na podiely rizík a benefitov, pretože som vedela, že sa počas testovania nakazilo množstvo vojakov na Orave a v Bardejove.

My zdravotníci sme mali ochranný oblek, masky, štíty, niekto mal okuliare a rukavice, lenže oni mali byť vo vojenskej uniforme, čo pre nich bolo maximálne nevhodné. Namiesto respirátorov mali niektorí len chirurgické rúška, čo ma mrzelo, pretože vojaci nemali pokyny, aby si mohli zobrať ochranný overal a museli zostávať v maskáčoch.

Chcela som ísť testovať, pretože kto iný by sa na to mal podujať, ak nie my? Obávala som sa však, že nakazím seba, potom rodičov a starých rodičov doma. Desila som sa, kto by sa o mňa potom zaujímal, aj keby som sa nakazila na testovaní, a niekto by mi doma zomrel, všetkým by to zrejme bolo ukradnuté.

Jedlo, ktoré mali pridelené vojaci.
Jedlo, ktoré mali pridelené vojaci. Zdroj: Archív D. Š.

Svoju premiéru si absolvovala už počas pilotného testovania na Orave a v Bardejove. Čo pre teba v tomto pilotnom testovaní predstavovalo najväčšiu výzvu?

Najväčšou výzvou bol čas. Niektorým zavolali vo štvrtok večer pred testovaním, či sa môžu dostaviť do Bardejova, alebo skôr to niektorí dostali príkazom. Ja som mala pridelenú skvelú poručíčku, ľudskú a empatickú, ktorá so mnou komunikovala. Mne sa ozvali okolo šiestej poobede, aby som sa na pol šiestu ráno v piatok dostavila do Bardejova.

Som z Popradu, takže som sa do Bardejova mohla dopraviť len vlastným autom. Celú noc som nespala, pretože to bol pre mňa stres. Nevedela som, čo mám očakávať, a to sa mi nestáva ani pred skúškou, že v noci nedokážem zaspať. Bol to pre mňa stres, pretože mi ani poručíčka nevedela povedať, ako to bude s pracovnou zmluvou, či bude dostatok ochranných pomôcok, pretože tieto záležitosti vojaci riešili okolo polnoci vo štvrtok.

Najväčšími otázkami bolo to, ako vlastne testovanie bude prebiehať, či prídu ľudia, ako ich budeme testovať, keď sme neboli nijak zaškoľovaní a mali sme sa o to po organizačnej stránke do veľkej miery postarať my sami až na mieste. Ja som do Bardejova prišla s kamarátom medikom vo štvrtom ročníku, a potom nás doplnila zdravotná sestra rovnako z Popradu.

Igor Matovič v reakcii na chýbajúcich zdravotníkov prisľúbil tým, ktorí odpracujú celý víkend, bonus vo výške 500 eur. Zaplatené však mali mať zdravotníci aj za pilotné testovanie, máš už tieto peniaze na účte? A kedy vláda prisľúbila vyplatenie odmeny za celoplošné testovanie?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90683 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Z akého dôvodu ju najviac naštval spôsob, akým štát (ne)prepláca dopravu
  • Či už má výplatu z pilotného testovania v Bardejove na účte
  • Čo si myslí o prisľúbenom bonuse 500 eur od Igora Matoviča
  • Ako reagovala, keď urobila výter, ktorý sa ukázal ako pozitívny
  • Prečo najviac ľutuje vojakov, ktorí museli odberné miesta zabezpečovať
  • Ako sa cítila, keď ju polovica ľudí po výtere opľula svojimi slinami a hlienom
  • Či sa plánuje zúčastniť aj druhého kola plošného testovania
Domov
Zdieľať
Diskusia