Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2020, 10:44
Čas čítania 1:02
Viktor Kniš

Matematik, ktorého kritizoval Matovič: 50-tisíc ľudí je v karanténe omylom, druhé kolo by nemalo byť všade

NEWS
Uložiť Uložené

Richard Kollár hodnotí na sociálnej sieti celoplošné testovanie z perspektívy matematika. Čísla podľa neho nasvedčujú, že sa podarilo odhaliť približne polovicu nakazených na Slovensku.

Matematika Richarda Kollára nazval Igor Matovič nedávno „kuvikom". Odborník totiž upozorňoval, že presnosť antigénových testov nemusí byť až taká vysoká, ako uvádza príbalový leták.

Richard Kollár teraz z pohľadu čísel hodnotí aj prvé kolo celoplošného testovania, pričom priznal aj to, že sú testy presnejšie, ako sa na prvý pohľad zdalo. 

„Len“ 50-tisíc ľudí v karanténe omylom

Richard Kollár tvrdí, špecificitu možno odhadnúť cca. blízko hranice, ktorú udávala aj príbalový leták, t.j. cca. 99,6%. To v praxi znamená, že falošne pozitívnych je približne 0,4 % testovaných. 

„Z odhadovaného počtu cca. 4 miliónov testovaných to teda bude len asi 16 000 ľudí. To je dobrá správa, aj keď to samozrejme asi znamená cca. 50 000 ľudí omylom v karanténe (priemerná domácnosť má 3,2 člena). Je to však oveľa menej ako sme očakávali, t.j. tento parameter je veľmi dobrý,“ tvrdí vedec Kollár. 

Desaťtisíce falošne negatívnych

„Je možné, že sa nám podarí nájsť cca. 25 000 pozitívnych v populácii. To aj presne sedí s naším predchádzajúcim odhadom cca. 60 000 pozivitných na Slovensku. Z tohto počtu teda testy nájdu priemerne cca. 50%. V jednom kole testovania,“ uvádza Richard Kollár. Upozorňuje však, že tieto odhady zostavil ešte predtým, ako Ozbrojené sily zverejnia oficiálne dáta. 

Odporúčané
Prehľad: Čo môžeš a nemôžeš bez negatívneho certifikátu, aké obchody otvárajú pre otestovaných a kedy môžeš dostať pokutu 1659 eur Prehľad: Čo môžeš a nemôžeš bez negatívneho certifikátu, aké obchody otvárajú pre otestovaných a kedy môžeš dostať pokutu 1659 eur 2. novembra 2020, 5:55

Plošne testovať len ohniská

Kollár konštatuje, že „ak by sme boli schopní tam testovať 2-krát týždenne mobilnými jednotkami, mali by sme atómovú zbraň na ničenie ohnísk“.

Zároveň dodáva, že na miestach, kde je počet nových prípadov nízky, sa antigénové testy už podľa dostupných dát ukazujú ako málo efektívne. 

Navrhuje preto, aby sa druhé kolo testovania budúci víkend uskutočnilo v okresoch (alebo len mestách a obciach), ktoré mali pozitivitu antigénových testov nad 1 %, alebo nad 0,8 %, ak by Ozbrojené sily dokázali zmobilizovať viac zdrojov. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia