Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2020, 5:55
Čas čítania 4:13
Viktor Kniš

Prehľad: Čo môžeš a nemôžeš bez negatívneho certifikátu, aké obchody otvárajú pre otestovaných a kedy môžeš dostať pokutu 1659 eur

Prehľad: Čo môžeš a nemôžeš bez negatívneho certifikátu, aké obchody otvárajú pre otestovaných a kedy môžeš dostať pokutu 1659 eur
Zdroj: TASR - Michal Svítok
NEWS IGOR MATOVIČ OPATRENIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Pripravili sme podrobný prehľad toho, čo môžeš, resp. nemôžeš, ak si mal negatívny výsledok, pozitívny výsledok alebo si sa testovať vôbec nebol.

Celoplošného testovania sa počas uplynulého víkendu zúčastnili minimálne 3 milióny Slovákov nad 10 rokov. Ide o oficiálne štatistiky do nedele o 12:00, celkovo by toto číslo mohlo prekročiť aj hranicu 3,5 milióna.

Antigénové testy odhalili približne 1 % pozitívne testovaných, zároveň rozdelili Slovensko na tri skupiny: na tých, ktorí sa išli otestovať a majú certifikát s negatívnym výsledkom, na tých, ktorým vyšiel pozitívny výsledok a treťou skupinou sú ľudia, ktorí testovanie odignorovali. 

Pre každú z týchto skupín (zatiaľ) od pondelka 2. novembra do nedele 8. novembra platia iné pravidlá. Premiér Igor Matovič v nedeľu skonštatoval, že celoplošné testovanie bude pokračovať aj druhým kolom počas nasledujúceho víkendu, aj keď niektoré menej postihnuté okresy možno vynechajú. V takom prípade by ďalšie prehodnocovanie skupín prišlo o týždeň.

Odporúčané
Boli sme sa otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť Boli sme sa otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť 1. novembra 2020, 17:02

Počas najbližších 7 dní sa však budú musieť Slováci riadiť nariadeniami a vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva. Keďže môžu byť pre niekoho zmätočné, pripravili sme veľmi jednoduchý prehľad.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké uvoľnenia opatrení platia pre ľudí s negatívnym výsledkom z celoplošného testovania
  • Prečo pre ľudí, ktorí na testovanie nešli, platí naďalej prísny lockdown
  • Kde sa môžu pohybovať ľudia bez certifikátov
  • Čo robiť, keď má niekto certifikát s pozitívnym výsledkom
  • Kto a kde všade bude môcť kontrolovať certifikáty o negativite, a prečo musíš mať stále so sebou originál
  • Aké obchody sa od pondelka otvoria a kto do nich môže prísť
  • Prečo ti hrozí vyhadzov z práce, ak si sa nebol otestovať a nemáš možnosť pracovať na homeoffice
Domov
Zdieľať
Diskusia