Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2020, 17:02
Čas čítania 3:33
Tímea Krauszová

Boli sme sa otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť

Boli sme sa otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť
Zdroj: Refresher / Dominik Vetrák
NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Spísali sme pre teba naše skúsenosti z testovania

Podobne ako doslova milióny Slovákov, aj redakcia Refresheru sa šla v priebehu tohto víkendu otestovať na koronavírus. Dobrou správou je, že môžeme naplno fungovať aj naďalej a tešíme sa z negatívnych výsledkov. Spolu s kolegami ti priblížime, ako v našich obciach a mestských častiach priebehalo testovanie.

Odporúčané
V Košiciach testujú v divadle, v Komárne na lodi, v Žiline hrá DJ a užiješ si výstavu. Toto sú najzaujímavejšie odberné miesta V Košiciach testujú v divadle, v Komárne na lodi, v Žiline hrá DJ a užiješ si výstavu. Toto sú najzaujímavejšie odberné miesta 1. novembra 2020, 8:17

V nedeľu sa sotva čakalo v rade, všade to šlo rýchlo

Jakub Paulík: Testovať som sa šiel v nedeľu o 13:00 v Maduniciach. V obci ľudia pristupovali k testovaniu podľa toho, na akej ulici bývajú. V rade stáli predo mnou dvaja či traja ľudia, takže to prebehlo veľmi rýchlo. Policajt pri vstupe každého upozornil, aby si dezinfikovali pred vstupom do budovy ruky, zdravotníci a vojak v interiéri ľudí inštruovali, čo majú robiť.

Dohromady celý proces trval možno 20-30 minút a všetci poctivo dodržiavali rozostupy. Prekvapilo ma, že každý jeden človek, mladý či starý, mal správne nasadené rúško. Keď som ale vyšiel von, ľudia ho mali opäť pod nosom či na brade. Krásny príklad toho, že vedia, ako ho majú nosiť, len sú pohodlní. 

REFRESHER sa šiel otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva jednu minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť
Zdroj: Refresher / Jakub Paulík

Daniel Mikolášik: Odberné miesto som mal hneď vedľa bytovky, čiže som si celú sobotu z okna kontroloval rad a čakal, kedy sa aspoň trochu zmenší. No až do večera tam pribúdalo stále viac ľudí. Šiel som teda až v nedeľu ráno, keď som mal pochybnosti, či sa vôbec ešte testuje, pretože v rade nik nestál.

REFRESHER sa šiel otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva jednu minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť
Zdroj: Refresher / Daniel Mikolášik

Akurát so mnou prišiel aj jeden starší pán, ktorý sa opýtal policajta, či je správne na odbernom mieste. V rade som čakal približne minútu. Test a vyhodnotenie trvalo asi 20 minút. Prišiel som 8:20 a 8:45 som bol už doma. Oproti minulotýždňovej dvojhodinovke na Orave to je veľmi príjemná zmena.

Odporúčané
Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž) Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž) 24. októbra 2020, 15:44

V sobotu sme stáli v radoch, väčšina z nás to mala vybavené do hodiny

Jana Mikysová: Testovať som sa bola v sobotu v Ružinove, konkrétne v exteriéri na ZŠ Kulíšková. Podľa webu somvrade.sk tam malo byť len okolo 30 ľudí. Po príchode sa mi rad zdal poriadne dlhý, no mohlo v ňom byť okolo 30-50 ľudí. Hneď, ako som sa doň postavila, začal sa posúvať a šlo to naozaj rýchlo. Ľudia dodržiavali rozostupy, boli pokojní a organizácia bola prehľadná.


Do radu som sa postavila približne o 13:10 a o 13:50 som bola vybavená. Doktor bol veľmi milý, poznamenal, že mám úzke nosné dierky, takže ma musel trošku viac potrápiť. Nebolo to však nič hrozné, obetovala som jednu slzičku. Na výsledok som čakala menej ako 5 minút. Keďže tu boli dve odberné miesta, šlo to veľmi rýchlo a bez problémov. Odporúčam vziať si so sebou knihu, ani neviete ako a budete na rade. 

REFRESHER sa šiel otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva jednu minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť
Zdroj: Refresher / Jana Mikysová

Miriam Švecová: Testovať som sa bola v sobotu o 16:00 v dedine Volkovce (okres Zlaté Moravce). Priebeh testovania a celú organizáciu hodnotím veľmi dobre. Celkové testovanie aj s vyhodnotením výsledkov mi trvalo približne jednu hodinu. O 17:00, keď som z odborného miesta odchádzala, stáli v rade už len štyria ľudia.

Podľa mojich informácií sa otestovalo vo Volkovciach za sobotu 448 ľudí, z čoho 4 boli testovaní pozitívne, potvrdili mi to na obecnom úrade. Celkovo počas celého víkendu očakávali 570 ľudí, takže účasť hodnotili veľmi pozitívne. Jediné, čo považujem za nevýhodu, bolo, že išlo o interiérové testovanie a čakali sme tiež v interiéri s ostatnými testovanými, ale bolo to najlepšie logistické riešenie pre túto dedinu.

Boli sme sa otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť
Zdroj: Refresher / Miriam Švecová

Dominik Vetrák: Testovať som sa bol v sobotu v Brezničke v okresi Poltár. Do radu som sa postavil presne o 13:30. S výsledkom v ruke som odberné miesto opúšťal presne o 14:30 (minúta hore dole).


Testovanie bolo dobre zorganizované. Ľudia sa snažili dodržiavať rozostupy a keď sa po testovaní zgrupovali pred budovou, prišiel ich upozorniť vojak.

Množstvo ľudí a dĺžku radu naživo vysielala kamera cez facebookovú stránku dediny, aby si tak ľudia lepšie naplánovali príchod a aby sa netvorili dlhé rady.

REFRESHER sa šiel otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva jednu minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť
Zdroj: Refresher / Dominik Vetrák

Adam Novosad: Otestovať som sa šiel v sobotu krátko pred 20:00 na odberné miesto na kraji Veľkej Lomnice na futbalovom ihrisku. Chcel som sa vyhnúť radom, ktoré internet zabávali ráno, a tak som sledoval aj web somvrade.sk, kde sa raz za pár hodín objavilo číslo čakajúcich na mojom odbernom mieste.

Po príchode som šiel k registračnému stanu, kde predo mnou práve finišovala registrácia jedného pána, následne som v priebehu menej ako minúty dostal svoje číslo sám. Okamžite som prišiel k okienku so zdravotníkmi, po milom pozdrave mi spravili výter a ja som si už len vystál rad na výsledky, kde pracoval milý vojak. Celkovo som na odbernom mieste strávil menej ako 25 minút a spokojne negatívny odchádzal domov.

Michal Haman: Postavil som sa do radu o 9:45. O 12:15, potom, čo som sa ledva dostal k nejakému poradovému číslu, sa vyhlásila obedná pauza do 13:15. Prečítal som 50 strán z mojej knihy, rozboleli ma v rade nohy, ale o 14:11 som bol vybavený a negatívne emócie sa aspoň premietli do výsledku testu.

Odporúčané
Pochovávanie malého dieťaťa je asi najťažším pohrebným obradom, tvrdí riaditeľ pohrebníctva v Bratislave (Rozhovor) Pochovávanie malého dieťaťa je asi najťažším pohrebným obradom, tvrdí riaditeľ pohrebníctva v Bratislave (Rozhovor) 1. novembra 2020, 9:30

Tímea Krauszová: Ja som sa šla testovať aj s mojimi spolubývajúcimi v sobotu skoro ráno. Hoci apka somvrade.sk tvrdila, že najbližšie miesto je stále v zelenej zóne, rad zaberal polovicu dĺžky ulice. Chvíľu sme teda čakali, napokon sme sa však autom rozhodli ísť na miesto, ktoré bolo podľa instagramových príbehov nášho šéfa ešte stále pomerne prázdne. Testovali sme sa na Gymnáziu Metodova pri OC Centrál a celé to netrvalo dlhšie ako hodinku.

REFRESHER sa šiel otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva jednu minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť
Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

V rade panovala dobrá atmosféra, ľudia si navzájom radili, do ktorého zo šiestich radov sa postaviť a tým pádom sme boli celkom rovnomerne rozdelení. Pred nami stálo presne 15 ľudí, zopár ich ešte prednostne otestovali – šlo o tehotnú ženu a dvoch onkologických pacientov. Všetci pracovníci boli milí a ústretoví a tiež sme odkráčali s negatívnymi výsledkami.

Domov
Zdieľať
Diskusia