Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
19. októbra 2020, 9:30
Čas čítania 5:57
Jakub Paulík

Skúmal čiernu mágiu, no ani tá ho nezachránila. Smrť slovenského mafiána stála 500 000 slovenských korún

Skúmal čiernu mágiu, no ani tá ho nezachránila. Smrť slovenského mafiána stála 500 000 slovenských korún
Zdroj: TASR - Milan Kapusta (Ilustračná fotografia)
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Podnikatelia z okolia Dubnice nad Váhom si po smrti Oša vydýchli, no nie na dlho.

V 90. rokoch si mafia rozdelila Slovensko na určité teritóriá. Na severozápade v okolí Dubnice nad Váhom a Trenčína pôsobili dve väčšie skupiny. Jednu viedol Jozef Kucmerka alias Ošo a druhú riadil Ladislav Chromiak.

Pri vzájomných sporoch na seba obaja poslali zabijakov, čo viedlo k tomu, že sa ani jeden z nich nedožil vysokého veku. A to aj napriek tomu, že sa Ošo údajne pokúšal paktovať s okultizmom a chcel sa stať nesmrteľným.

Odporúčané
Mafiána Juraja „Piťa“ Ondrejčáka muselo na súd dostať 350 policajtov. Zbraňový arzenál mohli gangu závidieť všetci konkurenti Mafiána Juraja „Piťa“ Ondrejčáka muselo na súd dostať 350 policajtov. Zbraňový arzenál mohli gangu závidieť všetci konkurenti 21. februára 2019, 13:30
V tomto článku si prečítaš:
  • O Ošovom okultizme
  • O brutálnom vyvraždení konkurencie
  • Kto chcel zabiť bossa Oša
  • Ako nájomný vrah nakoniec odmietol objednávku na jeho vraždu
  • Čo vraj spravili na mieste Ošovej vraždy jeho muži

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Zdroj: TASR - Milan Kapusta

Konkurent, ktorého explózia pripravila o polovicu tela

Začiatkom 90. rokov v Dubnici nad Váhom a blízkom okolí operoval gang Jozefa Kucmerku alias Oša, ktorého pre farbu vlasov prezývali aj Hrdzavý. Hovorí sa o ňom, že sa zaujímal o okultizmus a čiernu mágiu. Keďže pôsobil v nebezpečnom „biznise“, chcel sa pomocou okultizmu chrániť proti možnému nebezpečenstvu.

Jedného dňa vraj zjedol havranie srdce, aby sa stal nesmrteľným. Kumpánom z podsvetia tiež vraj rozprával o tom, čo videl vo svojej budúcnosti. Jeho skupina sa zameriavala na vypaľovanie podnikov. O tom, ako vypaľovanie skupinou riadenou Ošom prebiehalo, nám porozprával jeden z vydieraných podnikateľov.

Odporúčané
Pre bossa milujúceho okultizmus zastrelil podnikateľa. „Zo Zúbeka mám strach do dnešného dňa,“ hovorí vydieraný muž Pre bossa milujúceho okultizmus zastrelil podnikateľa. „Zo Zúbeka mám strach do dnešného dňa,“ hovorí vydieraný muž 4. októbra 2020, 14:57

Svoju dominanciu Ošo preukazoval napríklad tým, že od niektorých barov požadoval permanentnú rezerváciu na parkovanie a miesto pri stole. Ak si k nemu sadol niekto iný, nedopadol dobre. Rešpekt si teda budoval hlavne násilím. Okrem ošovcov v trenčianskom podsvetí fungovali aj iné väčšie či menšie konkurenčné gangy, s ktorými Jozef Kucmerka nenašiel spoločnú reč.

Medzi takéto príklady patrila aj skupina Jána Vaška z Novej Dubnice. O jeho atentát sa najprv pokúsil najatý strelec, ktorý ho zasiahol siedmimi ranami. Z tohto útoku sa Jánovi Vaškovi podarilo zotaviť. Pri druhom atentáte už také šťastie nemal. Nájomný vrah 20. júla 1997 do jeho auta umiestnil bombu, ktorá Jánovi Vaškovi odtrhla nohy.

Pri prevoze do nemocnice na následky zranení zomrel. „Prišiel o nohy, zostala mu polovica tela, ale stále bol pri vedomí. To bol stroj, nie človek,“ cituje Nový Čas slová svedka, ktorý neskôr vypovedal na súde. V čase explózie sa pri Vaškovi nachádzal aj jeho kamarát Milan Zicho.

I keď ho explózia zranila a pripravila o prsty na nohách, v nemocnici ho nakoniec „dali dokopy.“ Údajne ale každému rozprával, že podľa neho za atentátom stojí Jozef Kucmerka. Ošo sa preto rozhodol, že zavraždí aj Milana Zicha. Medzičasom sa ku Kucmerkovi pridal Milan Trepáč, bývalý člen skupiny Jána Vaška, ktorý dostal za úlohu Milana Zicha odstrániť.

V marci 1998 Milana Zicha mafiáni sledovali pri odchode z diskotéky, na ktorej sa poriadne opil. Milan Trepáč na neho vyskočil pred vchodom jeho domu a zabil ho strelou do tváre. Vraždu podľa výpovede svedka Petra Páneka nariadil Radovan Remenár, pravá ruka Oša. O strelcovi povedal, že ak by nesplnil príkaz, „nasledovali by sankcie“. Jozef Kucmerka sa tak zbavil svojej konkurencie. Protivníkov mal ale viac.

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Zdroj: TASR – Milan Kapusta

Mafiánska výpomoc

Ošovci mali dobré vzťahy s mafiánskymi bratmi Mellovcami, Mikulášom Černákom, žilinským mafiánom Františkom Salingerom či Petrom „Čongym“ Čongrádym, vysoko postaveným členom gangu sýkorovcov. Keď niečo potrebovali navzájom „vybaviť“, stačilo sa ozvať. Tak to bolo aj v roku 1998, keď vraj Čongrády požiadal Oša o zakopanie zabitého muža.

Nevlastná sestra Petra Čongrádyho Eva P. podľa obžaloby v roku 1998 údajne zastrelila svojho partnera Ladislava a chcela sa zbaviť tela. Keď sa ale na Čongrádyho v tejto veci obrátila, mal už iné povinnosti. Čongrády preto vtedy zavolal Jozefovi Kucmerkovi alias Ošovi, ktorý podľa svedka z jeho skupiny so svojimi ľuďmi zakopal mŕtvolu v hrobe pri Milochove.

Odporúčané
Za jeho vraždou mohli stáť SIS aj mafián s amputovanou nohou. Sýkorovci kedysi vládli podsvetiu Za jeho vraždou mohli stáť SIS aj mafián s amputovanou nohou. Sýkorovci kedysi vládli podsvetiu 24. januára 2019, 16:45

Ide o podnikateľa z Trenčína. Postrelila ho jedna žena v dome v Trenčíne. Tá potom telefonovala bratislavským mafiánom, ktorí sa obrátili na Oša. Ten poslal svojich ľudí upratať. Sám Ošo išiel vtedy s nimi. Bolo ich šesť. Telo zabalili do koberca a odviezli.

Zakopali ho pri Milochove, neďaleko Púchova. Vražednú zbraň hodili do kanála. Ošo za to zinkasoval vtedajších pol milióna korún,“ povedal pre Nový Čas bývalý člen Ošovho gangu. Neskôr sa vražda Ladislava premlčala a Eva P. sa k jeho zabitiu nikdy nepriznala.

Na zásah puškou zomrel až po dvoch rokoch

Okrem vypaľovania a pomoci iným spriateleným mafiánom sa ošovci museli postarať aj o ďalšiu konkurenciu. Skupina Jána Vaška z Novej Dubnice nebola jediná. Do Ošovej nemilosti sa dostali bratia Chromiakovci, konkrétne starší brat Ladislav, ktorý býva označovaný ako údajný boss konkurenčnej skupiny. K atentátu na jeho osobu sa ľudia od Oša odvážili v júli 1998.

Strelec Milan Trepáč čakal pred bytom Ladislava Chromiaka na dubnickom sídlisku Centrum I. s pripravenou puškou Springfield. Jeden z komplicov do okna Chromiakovho bytu hodil kameň, na čo sa prekvapený muž išiel pozrieť, čo sa deje. Vtedy ho Milan Trepáč zasiahol.

Ladislav Chromiak utrpel ťažké zranenia, no ihneď po zásahu sa pokúsil vrátiť streľbu smerom k atentátnikovi. Trepáčova strela Chromiaka síce na mieste nezabila, ale spôsobila, že v nemocnici strávil pol roka a musel podstúpiť množstvo operácií. Podľa TASR v apríli roku 2000 27-ročný Ladislav Chromiak nakoniec pre zdravotné komplikácie spôsobené zranením zomrel.

V Dubnici nad Váhom sa vraj istého času šírili fámy, že Ladislav Chromiak prežil a nachádza sa v Thajsku. Tieto tvrdenia poprela Chromiakova matka, ktorá zároveň vyhlásila, že jej syn nepatril do podsvetia. „Sú to hlúposti s exhumáciou hrobu, aj s tým, že môj syn žije. Nebol žiaden mafián, slušne podnikal, štyri roky bol v UNPROFOR-e (poznámka redakcie – mierová misia OSN). A druhý syn, keď sa to stalo, mal iba sedemnásť. Ako mohol byť mafiánom?“ cituje jej slová Nový Čas.

Odporúčané
Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia nie sú ani 13 rokov po jeho smrti odsúdení Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia nie sú ani 13 rokov po jeho smrti odsúdení 19. februára 2019, 10:01

Ošov gang sa neskôr dostal za atentát na Ladislava Chromiaka pred súd. Strelec Milan Trepáč dostal za pokus o vraždu Chromiaka 13 rokov. Pred spravodlivosťou sa skrýval v zahraničí, no v roku 2006 ho polícia vypátrala v Anglicku. Na vražde Ladislava Chromiaka sa podľa rozsudku mali ďalej podieľať Radovan Remenár (13 rokov), Peter Pánek (11 a pol roka) a Milan Kuman (11 rokov).

Ošo sa snažil odstrániť každé riziko

Ešte pred smrťou Ladislava Chromiaka sa však v tamojšom podsvetí udiali viaceré dôležité udalosti. Tým, že Ladislav Chromiak prežil, si Ošo vytvoril nebezpečného nepriateľa s jasným motívom pomsty. Ľudí, ktorí ho chceli zavraždiť, však bolo zrejme viac.

Koncom 90. rokov sa Ošo dozvedel, že si jeho vraždu údajne plánuje objednať aj 31-ročný podnikateľ Karol Chlebana, ktorého gangstri od Oša vypaľovali. Podnikateľ sa dobre poznal s Rudolfom Zúbekom, jedným z mužov Jozefa Kucmerku, a tak si Chlebana pri stretnutí 15. februára 1999 k Zúbekovi nasadol do auta.

Spoločne s nimi sa viezol aj Milan Trepáč. Po chvíle jazdy podnikateľa vytiahli z auta a brutálne ho zbili. Následne Karola Chlebanu podľa prokuratúry Rudolf Zúbek strelil do hlavy. Pri prevoze tela do vopred vykopaného hrobu im pomohol aj Ošov vodič Pavol Chlupáč.

Milana Trepáča, Pavola Chlupáča aj Rudolfa Zúbeka súd uznal za vinných. Milanovi Trepáčovi odsúdenému za pokus o vraždu Chromiaka súd navýšil trest na 15 rokov. Neskôr ho odsúdili aj za vraždu Milana Zicha, no trest mu zostal rovnaký, uvádza vo svojej knihe Slovenská mafia: Príbehy písané krvou jej autor Ján Petrovič. Pavolovi Chlupáčovi a Rudolfovi Zúbekovi súd vymeral 12-ročný trest.

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Zdroj: TASR - Milan Kapusta

Pri atentáte zabijak zasiahol aj dvoch civilistov

Chromiakovci si pôvodne na vraždu Jozefa Kucmerku plánovali najať maďarského nájomného vraha, ktorý však od vykonania vraždy odstúpil. „Nájomný vrah, istý muž z Maďarska, ktorého dodalo tamojšie podsvetie, mal na mieste prichystaný škorpión. Ten sa mu však nepozdával. Nechal si preto doviezť lepší izraelský samopal, ale nakoniec povedal, že to nespraví,“ povedal v staršom rozhovore pre Refresher Ján Petrovič.

Jozef Kucmerka sa posledné obdobie pred vraždou podľa výpovede pamätníkov stále skrýval. Vedel, že mu idú po krku ľudia od Ladislava Chromiaka a polícia navyše zaistila jeho spojencov Karola a Ivana Mellovcov.

Chromiakovci si po neúspechu s maďarským zabijakom najali českého bývalého vojaka Romana Štelca. Podľa polície mal Štelc za vraždu Oša inkasovať pol milióna slovenských korún, informuje SME. Vrah 7. júna 1999 na sídlisku pod Hájom 37-ročného Jozefa Kucmerku zasiahol deviatimi ranami zo samopalu UZI IMI.

Piatimi guľkami tiež veľmi vážne zranil jeho spolujazdca 25-ročného Radovana Remenára. Zhodou náhod však nešťastným spôsobom vbehol do paľby aj civilista, ktorého nájomný vrah postrelil do ramena a hrude. Odrazená guľka zasiahla tiež neďaleko stojace 15-ročné dievča, píše Plus 7 Dní.

Radovan Remenár, bežec aj dievčina zranenie prežili, zabijakov cieľ boss Ošo však zomrel. Susedia tvrdili, že neznámi chlapi  (zrejme muži od Oša) na druhý deň po vražde prišli pobozkať miesto, na ktorom zavraždili ich bossa, uvádza v knihe Mafia na Slovensku - Osudy bossov Černákovej éry Gustav Murín. Na mieste sa pritom ešte stále nachádzala zaschnutá krv.

Mnohé mafiánske vraždy sú do dnešného dňa nevyšetrené, no v tomto prípade urobil strelec viacero chýb, čím na seba jednoznačne ukázal prstom. Neďaleko od miesta vraždy napríklad zahodil do koša zbraň s odtlačkom prstu, pričom ho navyše videl jeden svedok. Vyšetrovatelia teda vedeli, koho majú hľadať, no nevedeli kde. Strelec sa im dlhodobo skrýval.

Našli ho až v roku 2002 v Česku. K vražde sa ale odmietal priznať a tvrdil, že s ňou nemá nič spoločné. Súd v Brne ale uznal argumenty obžaloby a Štelca odsúdil na 15 rokov väzenia. Bez trestu neodišli ani traja ľudia od Ladislava Chromiaka, ktorí sa na vražde spolupodieľali – dostali tresty od 10 po 12 rokov.

Ani po smrti Ladislava Chromiaka a Jozefa „Oša“ Kucmerku však nemali miestni podnikatelia od mafie pokoj. Podnikateľ Ondrej Janíček tvrdí, že výpalné jednoducho odovzdávali inému bossovi – konkrétne Petrovi Čongrádymu.

Odporúčané
Novinár Paľo Rýpal písal o mafii a pred 11 rokmi zmizol. Stal sa obeťou vraždy? Novinár Paľo Rýpal písal o mafii a pred 11 rokmi zmizol. Stal sa obeťou vraždy? 11. októbra 2019, 11:07
Domov
Zdieľať
Diskusia