Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. októbra 2020, 14:57
Čas čítania 7:36
Jakub Paulík

Pre bossa milujúceho okultizmus zastrelil podnikateľa. „Zo Zúbeka mám strach do dnešného dňa,“ hovorí vydieraný muž

Pre bossa milujúceho okultizmus zastrelil podnikateľa. „Zo Zúbeka mám strach do dnešného dňa,“ hovorí vydieraný muž
Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa (Fatima)
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Mafia mu ničila majetok, policajti sa len prizerali. Vydieraný podnikateľ nám opísal praktiky podsvetia, ktoré ho dlhé roky vypaľovalo.

Rudolf Zúbek v 90. rokoch pracoval pre mafiánskeho bossa z Dubnice nad Váhom Jozefa Kucmerku alias Oša. V roku 2013 Rudolfa Zúbeka odsúdili na 12 rokov za vraždu podnikateľa Karola Chlebanu. Podľa prokuratúry ho v roku 1999 zabil strelou do hlavy.

Ako si na Rudolfa Zúbeka spomína podnikateľ Ondrej Janíček, ktorého ošovci a neskôr čongrádyovci údajne dlhé roky vypaľovali? „Pán Zúbek je inteligentný, ale zároveň veľký darebák a neskutočné zviera. Stačilo, aby sa na niekoho pozrel, a ten človek to pochopil,“ povedal pre Refresher.

Odporúčané
120-kilogramový zabijak slovenskej mafie: Mužovi vytrhol ohryzok, pre obete mal vraj pripravený súkromný cintorín 120-kilogramový zabijak slovenskej mafie: Mužovi vytrhol ohryzok, pre obete mal vraj pripravený súkromný cintorín 8. septembra 2020, 13:07
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako Rudolf Zúbek zabil podnikateľa Karola Chlebanu
  • Ako si podnikateľ Ondrej Janíček spomína na prvé stretnutie s mafiou
  • K čomu vraj Rudolf Zúbek donútil Janíčkovho spolupracovníka
  • Prečo mafiáni zobrali podnikateľa Janíčka k hrobu ich bossa

 

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Zdroj: TASR - Ján Krošlák

Boss s vášňou pre čiernu mágiu a vražda podnikateľa

Boss Dubnice nad Váhom Jozef Kucmerka s prezývkou Ošo miloval drogy, okultizmus a čiernu mágiu. V podsvetí sa rozprávajú historky o tom, ako vraj zjedol srdce vrany, aby sa stal nesmrteľným (čo mu nepomohlo, v roku 1999 ho zastrelili), alebo sa chválil tým, že videl svoju budúcnosť. Ošova organizovaná zločinecká skupina vydierala podnikateľov v Trenčianskom kraji. 

Počas divokých 90. rokov mala násilnícka mafia u polície a súdov kvalitné krytie. Napriek tomu si musel Rudolf Zúbek pracujúci pre Oša v rokoch 1993 až 1995 posedieť vo väzbe, uvádza Denník N. Podnikatelia mali pred Zúbekom veľký rešpekt najmä po tom, ako sa dopočuli, že jedného zastrelil.

V Dubnici nad Váhom v 90. rokoch podnikal 31-ročný Karol Chlebana, ktorý vlastnil bar Perla. Ako mnohí ďalší biznismeni musel aj on odvádzať mafii výpalné. Ošovi sa však mal dozvedieť, že si Chlebana u niekoho plánoval objednať jeho vraždu. Mafiánsky boss chcel preto udrieť prvý.

Na Chlebanu poslal svojich chlapov na čele s Rudolfom Zúbekom. Ten sa s KarlomChlebanom poznal, a tak k nemu pri jednom dohodnutom stretnutí bez problémov nastúpil do auta. Cestou do Bolešovskej doliny, kde mal Ošo chatu, ho vyhodili z auta.

Podľa prokurátora Rudolf Zúbek podnikateľa Chlebanu fyzicky napadol, udieral ho do hlavy, čím mu spôsobil zlomeninu lebky. Potom ho pištoľou s tlmičom strelil odzadu do hlavy. Rudolf Zúbek to ale popiera. Jánovi Petrovičovi, autorovi knihy Slovenská mafia: Príbehy písané krvou, povedal, že on „kohútik na pištoli nestlačil“.

Písal sa 15. február 1999. Vrahovia telo obete hodili do plytkého hrobu v obci Bolešov s tým, že u neho nechali platobnú kartu s menom. Policajtom teda netrvalo dlho, kým jeho telo našli a identifikovali.

Odporúčané
Slováka rozpustili v kyseline zaživa. Jeho 4-hodinové utrpenie považovali za zábavu Slováka rozpustili v kyseline zaživa. Jeho 4-hodinové utrpenie považovali za zábavu 20. apríla 2020, 12:03

12 rokov za vraždu podnikateľa a výpoveď o zakopávaní ďalšieho tela

Prešli dlhé roky a vrahov podnikateľa Karola Chlebanu stále neodsúdili. Polícia v tomto prípade Rudolfa Zúbeka zadržala až v lete v roku 2010. Podľa SME vtedy oddychoval vo svojej vile v obci Milochov. Zrejme ani netušil, že sa na jeho 11 rokov starú vraždu niekedy príde. Než súd vyniesol rozsudok, strávil vo väzbe 3 roky.

V roku 2013 ho za vraždu Karola Chlebanu spoločne s dvomi komplicmi odsúdili. Zúbek dostal 12 rokov, no v roku 2016 ho súd podmienečne prepustil na slobodu. Vrátane väzby a väzenia si teda miesto 12 rokov odsedel iba 6 rokov (ak rátame väzbu z prvej polovice 90. rokov, tak išlo dokopy o 9 rokov). Kým čakal vo väzbe na rozsudok, vypovedal ako svedok v prípade Evy P., ktorá podľa obžaloby v roku 1998 údajne zastrelila svojho muža Ladislava.

Keďže nevlastným bratom Evy bol obávaný mafián Peter Čongrády, významný člen sýkorovcov, údajne ho požiadala, aby jej pomohol zbaviť sa tela. Čongrády mal ale vtedy v Bratislave iné povinnosti, a tak o spoluprácu požiadal Oša. Jeho ľudia mali podľa Plus 7 DNÍ telo Ladislava zakopať v hrobe pri Milochove. Vrah Ladislava je však oficiálne neznámy. Jeho manželka sa totiž k zabitiu nikdy nepriznala a prípad je premlčaný.

Odporúčané
Pápayovci vraždili biele kone a na ulici mlátili okoloidúcich. Policajti mafiánov zdravili a radšej sa pozerali bokom Pápayovci vraždili biele kone a na ulici mlátili okoloidúcich. Policajti mafiánov zdravili a radšej sa pozerali bokom 10. novembra 2019, 13:35

Vypaľovanie pre mafiána Čongyho

Trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček známy z takzvanej kauzy Fatima tvrdí, že patril medzi mnohým biznismenov z okolia Trenčína, ktorí údajne cez Rudolfa Zúbeka odovzdávali mafiánskemu šéfovi Ošovi výpalné.

Ondrej Janíček pre Refresher:

So Zúbekom som sa spoznal tak, že prišli do mojej kancelárie a vysvetlili mi, že potrebujeme ‚ochranu‘, aby sa o nás niekto ‚staral‘. Najprv sme sa tomu vyhýbali (poznámka redakcie – plateniu výpalného), ale potom to začalo vo veľkomAko mi povedal jeden podplukovník, najlepšie pre podnikateľov vtedy bolo, aby poslúchali. 

S takýmito ľuďmi bolo lepšie si vychádzať, lebo som vedel, čo dokázali urobiť. Táto ‚ochrana‘ spočívala napríklad v tom, že vyberali vstupné, na ktorom získali za večer 10 000 korún, z ktorých sme ale nič nedostali. Vtedy pre mafiu robili biletárov aj policajti. Takže sme sa naozaj nemali na koho obrátiť.

Zúbek vtedy kooperoval najprv pod Kucmerkom alias Ošom a začal sa živiť vydieraním. Spolu ich zoznámil mohutný chlap známy z kauzy Kyselinári – Jozef Kákoni. Zúbek je darebák, ešte teraz robí v Považskej hnusné veci.

V roku 1999, keď Rudolf Zúbek zastrelil podnikateľa Karola Chlebanu, konkurencia odstránila Zúbekovho šéfa Oša. Vražda Oša ale „pracovnú náplň“ Rudolfa Zúbeka nijak nezmenila.

Po jeho smrti podľa Ondreja Janíčka odovzdávali podnikatelia peniaze cez Zúbeka Petrovi „Čongymu“ Čongrádymu. Išlo o vraj o sumu od 10 000 až po 50 000 slovenských korún mesačne. Keď koncom 90. rokov podnikateľ Ondrej Janíček nezaplatil včas výpalné, mafiáni mu vraj rozbíjali na podniku okná alebo mu zničil auto. Pri jednom takomto incidente mali byť aj policajti, ktorí sa tvárili, že nič nevideli.

Zúbek raz môjho spolupracovníka donútil, aby mu zaplatil dovolenku. Na jednej dovolenke bol dokonca s nami, z čoho neskôr Zúbek profitoval. Vyzeralo to, ako keby sme boli priatelia,“ povedal ďalej.

Ondrej Janíček
Ondrej Janíček Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

Podnikateľ Janíček mohol „skončiť ako Chlebana“

Ondrej Janíček a jeho spoločník Jozef Strelčík sa údajne v minulosti stali viackrát terčom vyhrážok Rudolfa Zúbeka. Pri jednej z nich si vraj dokonca neodpustil ako príklad spomenúť zavraždeného podnikateľa Karola Chlebanu. „Keď nebudem poslúchať a plniť jeho príkazy, dopadnem ako Chlebana,“ parafrázoval Zúbekove údajné slová pre Aktuality.

Raz ma vzali so sebou k Ošovmu hrobu, musel som kľačať na zemi a prisahať spoluprácu. Oni mali zvláštne praktiky, najprv vás ponížili, potom vás potľapkali, ale vždy ste cítili, že to bola hrozba. To boli prešňupovaní feťáci, celý ten ich gang bol drbnutý na hlavu,“ zaspomínal si na divoké roky výpalníckej mafie Janíček.

Podnikateľ Ondrej Janíček je dnes mediálne známy tým, že mu mafia údajne násilím odňala bar Fatima. Ondrej Janíček sa k nehnuteľnosti dostal cez dražbu za zhruba 9 miliónov korún. Záujem o Fatimu však prejavila aj skupina Petra Čongrádyho. Tomu už vtedy Janíček pravidelne vyplácal výpalné.

Podľa tvrdenia Ondreja Janíčka mafián Peter Čongrády využil svoje kontakty na to, aby ho dostal spolu s jeho spoločníkom Jozefom Strelčíkom do väzby. Sudca Róbert Jankovský za údajné vydieranie podnikateľa Tibora Jurisu poslal v roku 1999 do väzby Ondreja Janíčka, Jozefa Strelčíka, ale tiež Rudolfa Zúbeka a Ľuboša Čongrádyho (brata Petra Čongrádyho).

Prečo by však mafiáni chceli cez sudcov dostať do väzby vlastných ľudí?Peter Čongrády mi neskôr povedal, že Zúbeka potrebovali vtedy upratať. To isté platilo aj pre Ľuboša Čongrádyho. Urobili to namiesto toho, aby sa išiel liečiť, pretože bol prefetovaný. Podľa mojich informácií všetko organizoval Peter Čongrády,“ vysvetľoval Janíček.

Odporúčané
Jediný aktívny politik obvinený z vrážd stojí opäť pred súdom, sátorovci mali preňho škrtiť biele kone Jediný aktívny politik obvinený z vrážd stojí opäť pred súdom, sátorovci mali preňho škrtiť biele kone 10. septembra 2020, 17:26

Podnikateľa po prepustení na slobodu uniesla mafia

Po 20 mesiacoch vo väzbe vtedajšia trenčianska okresná sudkyňa Monika Jankovská (neskoršia štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti) rozhodla o vine Rudolfa Zúbeka, Ľuboša Čongrádyho, Ondreja Janíčka a jeho spoločníka Jozefa Strelčíka z vydierania Tibora Jurisu.

Ondrej Janíček chce ale očistiť svoje meno, pretože podľa slov Tibora Jurisu on ani jeho spoločník nevydierali – čo samotný Jurisa neskôr potvrdil. Vyhlásil, že ho do krivého obvinenia voči Strelčíkovi a Janíčekovi nútila polícia. Snahy Ondreja Janíčka na očistenie svojho mena Tibor Juris verejne podporuje.

Ondrej Janíček tvrdí, že sudkyňa Monika Jankovská rozhodla v tomto prípade na objednávku dnes už zosnulého mafiána Petra Čongrádyho († 2004). Ten mal Jankovskú údajne podplatiť tromi miliónmi slovenských korún, čo ale Monika Jankovská odmieta. Keďže ich sudkyňa odsúdila na čas, ktorý už strávili vo väzbe, dostali sa hneď na slobodu – a teda priamo do rúk mafie.

Za vydieranie so zbraňou vtedy hrozilo 5 až 12 rokov. A Zúbek sa dostal za 20 mesiacov domov. Jankovská si urobila kariéru na tom, že zatvárala mafiánov, ale ona ich reálne prepúšťala,“ tvrdí Janíček.

Kým sa Ondrej Janíček nachádzal vo väzbe, mafia už vraj „pracovala“ na jeho manželke.  Chcela docieliť, aby Janíček prepísal Fatimu na podsvetie. Keď mafiáni Janíčka po oslobodení uniesli, rozhodol sa nakoniec Fatimu prepísať. Vybrať si mohol medzi svojím životom a podnikom. Voľba bola jasná.

Podľa Janíčka v únose figuroval aj Peter Vaska, pravá ruka Čongrádyho a súčasný svat Moniky Jankovskej. Túto verziu podporuje Čongrádyho bývalý spolupracovník Michal Vida, ktorý z korupcie na vysokých miestach obviňuje aj iných ľudí. Janíček osoby z okolia sudkyne nazýva „Jankovskej gang“. 

Monika Jankovská
Monika Jankovská Zdroj: TASR – Martin Baumann

Upozorňovali ho, že ho mafia hodí do Váhu

Pri Fatime sa neskôr vystriedalo množstvo majiteľov, no dnes ju vlastní firma Márie Krajmerovej, ktorá je manželkou bývalého šéfa protikorupčnej jednotky NAKA. Krajmerová pre TV Markíza povedala, že o minulosti Fatimy v spojitosti s údajným vydieraním Ondreja Janíčka nevedela. Viac sa o kauze Fatima dočítaš v našom článku

Podnikateľa Janíčka sme sa pýtali, či si myslí, že mu pri natoľko medializovanom prípade stále hrozí nebezpečie.

Prípad je síce veľmi medializovaný, ale veľakrát premýšľam, že ani neviem, kto by mi mohol ublížiť. Pretože aj u krajmerovcov som toho veľa poodkrýval. Krajmerova žena má Fatimu stále napísanú na seba a ja do toho rýpem. Takže kto mi viac môže ublížiť? Zúbek alebo niekto iný? Ja neviem. Ale Zúbek je bezočivá a bezcharakterná sviňa,“ vyjadril sa tvrdo na adresu Rudolfa Zúbeka.

Jeden človek od nich mi raz dávnejšie povedal, že Ondro, ty si je**utý na hlavu, pretože keď ťa dolámu, budeš mrzák a nikoho nenájdu, alebo ťa chytia a hodia do Váhu. Ale či by si to dovolili aj v dnešnej dobe? Ťažko povedať. Ale idem aj po sudcoch, ktorí im napomáhali, takže ani neviem, kto všetko by mi mohol ublížiť,“ dodal.

Odporúčané
Mafián Róbert Okoličány zavraždil údajného agenta SIS, ktorý sa mal infiltrovať do ich gangu Mafián Róbert Okoličány zavraždil údajného agenta SIS, ktorý sa mal infiltrovať do ich gangu 23. marca 2020, 12:39

Ondrej Janíček: Zo Zúbeka mám strach do dnešného dňa

Ondrej Janíček sa dlhé roky snažil obracať na predstaviteľov štátu, no všetky pokusy končili nezdarom. Keď sa celý príbeh ohľadom mafiánskeho prevzatia Fatimy dostal do povedomia médií, Ondrejovi Janíčkovi v apríli 2018 niekto hodil cez dvere odkaz s nápisom „SMRŤ!!!“ Ondrej Janíček si myslí, že mu odkaz venoval Rudolf Zúbek. Okrem toho ale Janíček tvrdí, že ho vydierala osoba, ktorú poslal Rudolf Zúbek s príkazom, aby „držal hubu“.

V podnete adresovanom Krajskej porkatúre v Trenčíne Ondrej Janíček napísal, že mu Rudolf Zúbek cez známeho odkázal, aby sa Janíček ani jeho syn nevyjadrovali o jeho osobe. „Ak neprestanem, tak ma zdiskredituje, bude útočiť na moju sexuálnu orientáciu, na moju dcéru, na syna, že je duševne chorý, pridá sa na spoluprácu JUDr. Janovskej, aby som bol zničený,“ píše v podnete prokuratúre. 

Zúbek aj v roku 2018 robil Jankovskej svedka a tvrdil, že ja som tá sviňa, ktorá si to vymýšľa. Pritom ešte pred asi 7 rokmi sa vyjadril na súde, že vedel o 3-miliónovom úplatku Jankovskej od Petra Čongrádyho. Vtedy ešte asi nepočítal, že im bude pomáhať na pojednávaní,“ povedal Janíček.

Rudolf Zúbek akékoľvek vydieranie smerované k Ondrejovi Janíčkovi pre TV Markíza odmietol a povedal, že „boli naozaj veľmi dobrí kamaráti.“

Ondrej Janíček sa ale pre Refresher vyjadril, že ho za kamaráta nikdy nepovažoval a ich v „priateľstvo“ bolo vynútené mafiánskymi praktikami. „Obral ma o peniaze. Regulérne mi robil zo života peklo. Toto je priateľstvo? No nech mi to niekto vysvetlí. Zo Zúbeka mám strach do dnešného dňa. Pre mňa je to excelentný zločinec. Tak ako Jankovská. Ale tá je ešte horšia, pretože to robila v mene štátu,“ povedal.

Rudolfa Zúbeka sme sa kvôli otázkam ohľadom údajného vydierania a vyhrážania pokúšali skontaktovať prostredníctvom spoločnosti Trokadero's Diamond energy drink, v ktorej vystupuje ako konateľ. Na kontaktný e-mail firmy nám ale do zverejnenia článku nikto neodpísal. Na telefonickom čísle nám muž na druhej strane linky ozrejmili, že nám telefonický kontakt na pána Rudolfa Zúbeka nemôžu poskytnúť.

Okrem toho sme kontaktovali podnik Café Veže, ktorého majiteľ je podľa našich informácií pán Rudolf Zúbek. Kontaktné číslo kaviarne sa zhoduje s číslom na spoločnosť Trokadero's Diamond energy drink, no napriek tom sme sa pokúsili s pánom Rudolfom Zúbekom znova skontaktovať, ale muž na linke nás odmietol prepojiť. Kaviareň pána Rudolfa Zúbeka sme kontaktovali aj cez Facebook. 


Monika Jankovská
Monika Jankovská Zdroj: TASR - Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia