Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2020, 13:01
Čas čítania 0:51
Matej Krajčovič

Kanadská expertka: Rúšok a obmedzení sa nezbavíme ani s vakcínou, potrvajú dva až tri roky

NEWS KANADA
Uložiť Uložené

Vakcína nebude okamžite dostupná pre každého, problémom môže byť aj odmietanie očkovania.

Desiatky laboratórií a výskumných centier už mesiace pracujú na príprave vakcíny proti koronavírusu. Ani tá však podľa kanadskej hlavnej úradníčky pre verejné zdravie nebude žiadnym zázračným liekom na dnešné obmedzenia. 

Doktorka Theresa Tamová, ktorá pracuje pre kanadské ministerstvo zdravotníctva podľa CBC vyhlásila, že karanténne opatrenia, obmedzovanie hromaných podujatí a nosenie rúšok, budú musieť zostať v platnosti ešte mesiace, ak nie roky po vynájdení vakcíny.

„V tejto fáze na ňu nemôžeme sústrediť všetku našu pozornosť a dúfať, že je to magické riešenie. Budeme musieť túto pandémiu manažovať aj budúci rok, ale určite plánovať aj dlhšie obdobie dvoch až troch rokov,“ uviedla.

Odporúčané
Na Slovensku pribudlo len 353 nakazených, urobili 3 382 testov Na Slovensku pribudlo len 353 nakazených, urobili 3 382 testov 5. októbra 2020, 10:02

Podľa Tamovej nie je jasné, ako efektívna vakcína bude, otázkou zostáva miera a najmä dĺžka imunity, ktorú by nám očkovanie mohlo poskytnúť. Pred COVID-19 nás môže ochrániť úplne, alebo len zmierniť príznaky natoľko, aby nebola nutná hospitalizácia. 

CBC zhrnulo, že vo vývoji je aktuálne viac než 166 očkovacích látok, podľa WHO a európskych expertov by sa prvé mohli dostať do distribúcie na konci roka. „Pravdepodobne nebude dosť vakcín pre celú populáciu. Takže budeme musieť prioritizovať,“ povedala. Pod týmto pojmom si máš predstaviť, to, že očkovanie dostanú skôr starší ľudia a rizikové skupiny, napríklad zdravotníci. 

V niektorých krajinách sa určite rozhoria aj debaty o tom, či by malo byť očkovanie povinné. Ak ho veľká časť populácie odignoruje, ochorenia sa zrejme nadobro nezbavíme. 

Domov
Zdieľať
Diskusia