Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2020, 9:22
Čas čítania 12:51
Tímea Krauszová

Riaditeľka UNICEF: Mladí ľudia a manažéri z Bratislavy majú problém venovať aj jedno euro (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Mária Sliacka sa venuje humanitárnej práci už vyše desať rokov. V rozhovore pre Refresher prezradila, ako vlastne taká práca funguje.

„Prenajatie izby v Južnom Sudáne môže stáť aj 800 € mesačne. Keby ste si chceli kúpiť zeleninu, v čase, keď som tam koordinovala projekt, stálo kilo paradajok aj päť dolárov. Náklady na život môžu byť ďaleko vyššie, než si ľudia dokážu predstaviť,“ vysvetlila nám v rozhovore riaditeľka UNICEF Slovensko Mária Sliacka.

V rozhovore ďalej prezradila, aké mylné predstavy majú ľudia o humanitárnej pomoci a zároveň opísala svoje vlastné zážitky z terénu. Povedala nám o ľuďoch, na ktorých nikdy nezabudne a okrem iného vysvetlila, ako vlastne humanitárna pomoc funguje a kam všade idú peniaze od darcov.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako funguje humanitárna pomoc
  • Prečo Slovenka investuje svoj čas do pomoci v zahraničí
  • Ako funguje financovanie mimovládnych organizácií
  • Prečo je darovanie oblečenia v konečnom dôsledku neefektívne a drahé
  • Kam idú peniaze, ktoré ľudia darujú napríklad deťom v Afrike

Riaditeľka UNICEF: Darovanie vecí je najhorší spôsob pomoci, stojí to viac peňazí, než samotné oblečenie
Zdroj: E. Sliacka
Mária Sliacka sa už viac ako desať rokov venuje humanitárnej pomoci. Pracovala v Keni, Južnom Sudáne, Gruzínsku či na Haiti, pomáhala aj pri vojnových nepokojoch na Ukrajine a viedla misiu na turecko-sýrskych hraniciach. Od roku 2018 je  riaditeľkou Slovenskej nadácie pre UNICEF. V roku 2020 získala ocenenie Slovenka roka v kategórii Charita.
Odporúčané
Znásilnenie Violy v Bratislave je vrchol ľadovca sexuálneho násilia. Ženy na Slovensku a vo svete sexuálne útoky často nehlásia Znásilnenie Violy v Bratislave je vrchol ľadovca sexuálneho násilia. Ženy na Slovensku a vo svete sexuálne útoky často nehlásia 26. novembra 2019, 11:28

Pred 11 rokmi ste s humanitárnou prácou začínali ako dobrovoľníčka v Keni. Čo ste tam robili? 

Práce nie je veľa. Mali sme najmä tráviť veľa času s deťmi. Na škole bolo sto chalanov a aj nejaké dievčatá, pre ktoré sme každý deň po škole pripravovali program. Rozprávali sme sa o rôznych problémoch, o tom, čím si prešli. Vyučovala som aj veľmi jednoduchú informatiku, matematiku a neskôr som mala aj stretnutia s dievčatami.

Mali ste pocit, že ste užitočná?

Človek vie veľmi málo o dobrovoľníckej práci predtým, než vycestuje. Aj ľudia, ktorí na tom mieste už pracujú, sa tak na vás pozerajú a nepustia vás do zmysluplnejších vecí, ktoré by možno viac pomohli. 

Veľa ľudí odíde s tým pocitom, že sú zbytoční. Komunikácia vopred je veľmi nápomocná, aby bol dobrovoľník pripravený. Niekedy je naozaj administratíva tá najväčšia pomoc pre miestnych pracovníkov. Navyše, vďaka tej skúsenosti po návrate pomáhajú aj u nás, majú ochotu o tom rozprávať, získavať peniaze a viac práce urobia doma než tam. 

Mali ste v tom čase partnera alebo deti?

Nie.

Ako reagovali vaši príbuzní a priatelia, keď ste odchádzali?

Prvýkrát to bolo zrejme najhoršie. Ja som o tom mesiace rozprávala a oni tomu po celý čas neverili (úsmev). Potom sa mi snažili aj dohovárať, moja stará mama mi dokonca povedala, že je sklamaná, že idem niekam pracovať zadarmo a mala by som sa venovať kariére. Veľmi ťažko to znášali aj moje mladšie sestry.

Čo všetko zahŕňa pomoc v rozvojových krajinách?

Záleží od toho, či robíte rozvojovú spoluprácu alebo humanitárnu pomoc. Rozvojová spolupráca je dlhodobý projekt, ktorého výsledky vidieť až po rokoch. Humanitárna pomoc prichádza po nejakej kríze alebo vojnovom konflikte a ide o rýchlu pomoc, aby ľudia dokázali prežiť. Spoločné majú to, že rozvojové krajiny sa neustále menia.

Aký to má vplyv na tieto projekty?

Stačí napríklad, že v Keni sú voľby, začne sa rýchlo meniť výmenný kurz a vo finále dokážete urobiť možno len polovicu z toho, na čo ste mali pôvodne peniaze.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89290 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • S akými ďalšími problémami sa pri rozvojovej pomoci stretla
  • Ako sa zo dňa na deň môžu všetky plány zrušiť
  • Či niekedy pociťovala strach pri misiách
  • Kam idú peniaze, ktoré UNICEF vyzbiera
  • Prečo je neefektívne darovať ľuďom v núdzi veci a nie peniaze
  • Čo môžeš urobiť, ak chceš začať pomáhať
Domov
Zdieľať
Diskusia