Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2020, 8:36
Čas čítania 1:02
Viktor Kniš

Dym z Kalifornských požiarov prišiel až na Slovensko. Bolo možné ho vidieť voľným okom

NEWS KALIFORNIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Dym putoval na Slovensko približne osem dní a prekonal vzdialenosť zhruba 9000 kilometrov.

V atmosfére nad Slovenskom sa nachádzal dym z rozsiahlych požiarov, ktoré sužujú západ Spojených štátov amerických. Dokonca ho bolo možné vidieť aj voľným okom.


„Dym je možné zaznamenať aj opticky, treba však byť na vhodnom mieste, teda vo vyšších nadmorských výškach. V nižších polohách sa totiž častice dymu môžu opticky prekrývať s bežným antropogénnym smogom,“ povedal pre Peter Hrabčák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, Aerologického a radiačného centra v Gánovciach.

Odporúčané
Takto vyzerajú ničivé požiare v Kalifornii. Obloha sa sfarbila do oranžova a ulice pohltil hustý dym Takto vyzerajú ničivé požiare v Kalifornii. Obloha sa sfarbila do oranžova a ulice pohltil hustý dym 10. septembra 2020, 14:22


V hraničnej vrstve atmosféry (vrstva tesne nad zemským povrchom vo výške približne 100 až 3000 metrov) sa nachádza pomerne veľa aerosólov, ktoré spôsobujú napríklad červené či oranžové zafarbenie oblohy pri západe slnka. Okrem smogu môže takýto jav spôsobiť prach zo Sahary či celkom bežný opar pri vlhkom vzduchu.

Domov
Zdieľať
Diskusia