Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2020, 14:22
Čas čítania 0:48
Tímea Krauszová

Takto vyzerajú ničivé požiare v Kalifornii. Obloha sa sfarbila do oranžova a ulice pohltil hustý dym

NEWS
Uložiť Uložené

Kalifornia v súčasnosti zažíva jednu zo svojich najhorších sezón lesných požiarov.

Ľudia od San Francisca až po Seattle sa v stredu ráno zobudili do nového sveta. Vzduchom sa šíri dym a popol z pretrvávajúcich lesných požiarov. Obloha nad Kaliforniou sa sfarbila do oranžova a viditeľnosť sa značne znížila. Požiarom v ich šírení napomáha extrémne suché počasie, horúčavy a silný vietor, píše britský Guardian.

Odporúčané
Čoje odporúča: 8 nečakane výnimočných jedál v Bratislave, ktoré väčšinou prehliadaš Čoje odporúča: 8 nečakane výnimočných jedál v Bratislave, ktoré väčšinou prehliadaš 10. septembra 2020, 11:59

Sucho a horúčavy ženú plamene vpred

Rekordné teploty zasiahli časti amerického štátu Kalifornia už v nedeľu. Štát sužuje vlna horúčav a hasiči vytrvalo bojujú proti lesným požiarom. Kalifornia v súčasnosti zažíva jednu zo svojich najhorších zaznamenaných sezón lesných požiarov.

Požiare sú po celej dĺžke amerického pobrežia, od Washingtonu cez Oregon až po Kaliforniu. Už stihli zničiť stovky domov, tisíce ľudí museli evakuovať a státisíce zostali bez elektriny. Ide o rekordný stav, pri ktorom Kalifornia prišla už o 10-tisíc kilometrov štvorcových porastu. Je to viac ako rekordných 7932 kilometrov štvorcových v roku 2018, oznámil v pondelok 7. septembra protipožiarny úrad CAL Fire, ktorý vedie takéto záznamy od roku 1987.

Extrémne požiare poháňajú vpred sucho a tiež horúčavy. Šíria sa veľmi rýchlo a dávajú len veľmi málo času na varovanie a evakuáciu.

Ničivý následok požiaru Creek Fire, ktorý sa v utorok 8. septembra prehnal kalifornským Fresno County.
Ničivý následok požiaru Creek Fire, ktorý sa v utorok 8. septembra prehnal kalifornským Fresno County. Zdroj: TASR/AP

Horí aj oblasť San Francisca, v ktorej zúria dva z troch najväčších požiarov v histórii štátu, ale požiarnikom sa ich po dvoch neúnavných týždňoch podarilo z veľkej časti dostať pod kontrolu.

Domov
Zdieľať
Diskusia