Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2020, 11:08
Čas čítania 1:17
Viktor Kniš

Zatvorí Slovensko hranice s Českom? Štátny tajomník rezortu diplomacie hovorí, že nechce ísť maďarskou cestou

NEWS ČESKO HRANICE IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Podľa Martina Klusa je hlavnou dilemou týchto dní pre vedenie krajiny to, ako sa v takejto situácii chrániť a zároveň tisíckam občanov neskomplikovať prísnymi opatreniami každodenný život.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Martin Klus dnes na svojej facebooku otvoril otázku možného zatvárania hraníc s Českom. „Riešenie bude, tak ako doteraz, v rukách konzília odborníkov už pri ich najbližšom stretnutí tento štvrtok. Aj my za rezort diplomacie budeme pri tom.“ 

Podľa Martina Klusa je hlavnou dilemou týchto dní pre vedenie krajiny to, ako sa v takejto situácii chrániť a zároveň tisíckam občanov neskomplikovať prísnymi opatreniami každodenný život.

V rozhovore pre Plus 7 dní ešte spresnil, že Slovensko zatiaľ neuvažuje, že by sa vydalo napríklad maďarskou cestou, ktorá bez väčšieho dohadovania oznámila, že zatvára hranice pre každého, kto nemá maďarské občianstvo. Až následne ministerstvo zahraničných vecí dohadovalo podmienky pre Slovákov, ktorí potrebovali prejsť cez maďarské hranice. 

Odporúčané
Igor Matovič prezradil, kedy Slovensko zavedie celoplošné opatrenia ako počas prvej vlny koronavírusu Igor Matovič prezradil, kedy Slovensko zavedie celoplošné opatrenia ako počas prvej vlny koronavírusu 6. septembra 2020, 15:14

„Keď sa maďarská vláda, vskutku prekvapivo a nečakane, rozhodla jednostranne najmenej na mesiac zatvoriť svoje hranice, vyhlásil som, že Slovensko sa touto cestou vydať nechce,“ hovorí Martin Klus. Existujú na to ekonomické dôvody, ale aj praktické, ako dochádzanie do práce či do škôl. To sa obzvlášť týka Česka, s ktorým má Slovensko veľmi úzke vzťahy. 

„Okrem toho sme súčasťou Európskej únie a Schengenského priestoru otvorených hraníc, v rámci ktorého je prospešné, keď štáty vzájomne spolupracujú a koordinujú jednotlivé opatrenia. Zastávam názor, že zatváranie hraníc by malo byť až úplne posledným variantom v prípade veľmi vážneho nebezpečenstva pre občanov,“ dodal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí. 

Igor Matovič v nedeľu v televízii Markíza v relácii Na Telo prezradil, že vláda má jasno v tom, kedy by pristúpila k celoplošným opatreniam. „Keď sa nám to začne vymykať spod kontroly, budú musieť, bohužiaľ, nastúpiť aj celoplošné opatrenia. Približne, keď bude polovica nakazených nedohľadateľných, bude tu komunitné šírenie,“ vyhlásil premiér.

V záverečnej rubrike odpovedal, že túto hranicu by videl ako potenciálnu už pri prírastku 500 nových nakazených koronavírusom za jeden deň.

Odporúčané
Už žiadne chaotické zatváranie hraníc. Európska komisia chce, aby sa všetky krajiny riadili rovnakou cestovateľskou mapou Už žiadne chaotické zatváranie hraníc. Európska komisia chce, aby sa všetky krajiny riadili rovnakou cestovateľskou mapou 7. septembra 2020, 21:21

Proti chaotickému zatváraniu hraníc už bojuje aj Európska komisia, ktorá chce, aby sa všetky krajiny riadili rovnakou cestovateľskou mapou. Podľa hlavy Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej by EÚ mala na základe dát od jednotlivých vlád každý týždeň vydať aktualizovanú mapu s rizikovými a menej rizikovými krajinami. 

Domov
Zdieľať
Diskusia