Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2020, 18:09
Čas čítania 5:42
Marián Mauik Biel

Google nie je neomylný. Tieto jeho služby už neexistujú

Google nie je neomylný. Tieto jeho služby už neexistujú
Zdroj: Twitter
TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Najnovšie na sa do digitálneho neba poberie Google Play Music. Ale pamätáš sa napríklad na Google Wawe alebo Hangouts?

Miliardová firma začínala ako nenápadný internetový vyhľadávač, ktorý však vďaka unikátnemu algoritmu dokázal zobrazovať relevantnejšie výsledky. Začalo ho tak používať viac ľudí a pribúdali zisky z reklamy. Postupne pridávali doslova desiatky iných služieb a aplikácií, dokonca sa pustili do vlastných smartfónov, notebookov a iných zariadení.

Zďaleka nie všetky nápady aj uspeli.

Doteraz Google ukončil viac ako 200 služieb a zariadení. Niektoré sa ani nestihli dostať z testovacej verzie, iné boli zakomponované do iného produktu a ďalšie jednoducho prepadli. Vybrali sme 10 tých neznámejších, ktoré si možno tiež používal.

Google Play Music

Už len do decembra tohto roku bude funkčná táto služba na prehrávanie hudby, ktorá bola akýmsi prechodným bodom medzi starými dobrými MP3 zbierkami a streamovaním. Google Play Music fungovala od novembra 2011 a jej špecifikom bolo, že dovoľovala nahrať do nej vlastnú zbierku hudby. Nahral si tam svoje MP3 pesničky (do 50 000 súborov) a Google Play Music ich rozoznal, otagoval a umožnil prehrávať potom z cloudu na akomkoľvek zariadení kdekoľvek.

A to všetko dokonca zadarmo. Platená verzia dovoľovala prehrávať aj milióny ďalších skladieb a odstránila reklamu. Súčasťou platenej verzie bol aj prístup na vznikajúcu platformu YouTube Premium, ktorého súčasťou bol YouTube Music.

Presne na YouTube Music sa teraz Google snaží presvedčiť všetkých svojich používateľov Play Music. Celú svoju zbierku tam môžeš preniesť jedným kliknutím, radí Gizmodo.

Google nie je neomylný. Tieto jeho služby už neexistujú
Zdroj: Flickr

Aj YouTube Music je trochu iná služba než Apple Music alebo Spotify. Neprehráva len štandardné oficiálne albumy, ale aj hudbu z videí na službe YouTube. Takže je oveľa väčšia šanca, že živý koncert Názov stavby spred 10 rokov nájdeš práve na YouTube Music a nie na Spotify. Nevýhodou je, že to nie je taká rozšírená služba a nepodporujú ju iné zariadenia, ako napríklad smart reproduktory alebo multimediálne systémy v autách.   

Google Talk

So službami na prenos textových správ je Google už celé roky nerozhodný. Kopec z nich už zrušil, iné ruší a pomedzi to ohlasuje nové. Ale trh, aj chute používateľov sa menia, takže sa musí prispôsobovať.

Začal pomerne dobre. Skôr narodení si isto pamätajú Google Talk alebo častejšie používané označenie Gtalk. Išlo o instant messaging aplikáciu, ktorá bola verejne dostupná už od roku 2005. Postupne naberala na popularite a nahrádzala iné formy komunikácie ako napríklad ICQ. Jedným z hlavných dôvodov bolo, že fungoval na všetkých platformách a aj cez webové rozhranie ako súčasť Gmailu.

Google nie je neomylný. Tieto jeho služby už neexistujú
Zdroj: Iconfinder

Postupne ale Google Talk išiel do úzadia, pretože materská firma vo veľkom propagovala svoju novú sociálnu sieť Google Plus, ktorej súčasťou mal byť modernejší instant messenger Hangouts. Google Talk oficiálne zomrel v roku 2017.

Google Wave

Ďalším komunikačným nástrojom s pomerne krátkou životnosťou bol Wave. Fungoval len od roku 2010 do roku 2012. Nedá sa mu uprieť originalita, hoci možno trochu pritiahnutá za vlasy.

Google nie je neomylný. Tieto jeho služby už neexistujú
Zdroj: Flickr

Wave bol totiž cielený na spoluprácu viacerých ľudí súčasne. Účastníci komunikácie boli na takzvanej vlne, teda niečo ako kanál na Slacku. Každé ich napísané písmeno sa každemu zobrazovalo v priamom čase a všetci ostatní účastníci sa mohli pripájať. Úpravy sa ukladali, takže si si mohol pozrieť kto čo kedy zmazal alebo vymenil.

Vo výsledku to bol jeden veľký digitálny guľáš, kde všetci naraz písali všetko. Čiastočne táto funkcionalita prešla do zdieľaných Gdocs dokumentov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87579 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo dali ľudia prednosť Facebooku pred Google+
  • Kedy skončí Hangouts
  • Ako sa Google snažil nahradiť Tripadvisor
  • Čo vadilo ľuďom na Google okuliaroch a kto chystá podobný projekt
  • Prečo sa Googlu stále nedarí osloviť masy s ich chatovacími službami
  • Aj to, ako neúspešne spustili novú službu na email, hoci majú Gmail
Domov
Zdieľať
Diskusia