Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. augusta 2020, 8:53
Čas čítania 1:40
Viktor Kniš

Prečo odložili rozsudok v prípade vraždy Jána a Martiny? Toto sú možné dôvody

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Pojednávanie, na ktorom súd vynesie rozsudok, preložili o mesiac.

Dnes (v stredu 5. augusta) sa mala verejnosť po viac ako pol roku dozvedieť rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, ktorého zavraždili spoločne so snúbenicou kvôli jeho práci. V utorok o 16:33 dostali všetky slovenské médiá záhadný mail od hovorkyne Špecializovaného trestného súdu Kataríny Kudjakovej, ktorým oznámila, že sa oznámenie rozsudku posúva o mesiac. Senát sa podľa informácií médií radil už od utorkového rána.

„Predsedníčka senátu JUDr. Sabová zrušila termín zajtrajšieho hlavného pojednávania z dôvodu nutnosti pokračovania v porade senátu o pripravovanom rozsudku. Termín nového hlavného pojednávania je určený na deň 03. septembra 2020,“ napísala Kudjaková. 

Odporúčané
Súd s Kočnerom sa skončil: Obžalovaní do poslednej chvíle popierajú vinu. Toto sú najsilnejšie citáty zo záveru procesu Súd s Kočnerom sa skončil: Obžalovaní do poslednej chvíle popierajú vinu. Toto sú najsilnejšie citáty zo záveru procesu 31. júla 2020, 20:38

Ak si neštandardný postup vyžaduje situácia, je to legitímne

Podľa jedného z dozorujúcich prokurátorov ide o pomerne neštandardnú situáciu, aj keď ju priamo umožňuje trestný poriadok. Právni zástupcovia Daniel Lipšic aj Marek Para pre TV Markíza v reportáži povedali, že nie sú situáciou znepokojení a aj vzhľadom na závažnosť prípadu je pochopiteľné, že si chce senát nechať viac času na rozmyslenie. 

„Pokiaľ členovia senátu potrebujú tie veci hlbšie prediskutovať, zodpovednejšie prediskutovať, dlhšie prediskutovať, tak to bude podľa mňa len na prospech aj kvalite samotného rozhodnutia,“ povedal TV Markíza Daniel Lipšic, ktorý zastupuje rodinu Kuciakovcov. 

Podobný názor má aj právny zástupca Mariana Kočnera. „Zákon túto možnosť pripúšťa, ak to vyžadujú okolnosti prípadu a zložitosť problematiky, sú prípady, kedy môže senát potrebovať dlhší čas, a preto do 30.9 je možné toto považovať za legitímnu lehotu a nie je v tom možné vzhliadnuť žiadne porušenie alebo nič výnimočné,“ povedal pre TV Markíza Marek Para s tým, že situáciu rovnako vysvetlil aj Marianovi Kočnerovi. 

Prečo odložili rozsudok v prípade vraždy Jána a Martiny? Toto sú možné dôvody
Zdroj: TASR

Zlatica Kušnírová: Mám zlé pocity, bojím sa, aký padne verdikt

Rodičia zavraždených už boli na ceste do Pezinka, keď sa dozvedeli, že sa rozsudok odročuje o mesiac. Pre poškodenú rodinu má však okrem procesnej stránky veci informácia aj emočný charakter, ešte mesiac totiž budú musieť čakať, kým aspoň symbolicky uzavrú túto časť svojho života. 

Mama Martiny Kušnírovej Zlatica povedala, že nemá dobrý pocit z toho, čo sa stalo: „Mám zlé pocity, bojím sa, aký padne verdikt,“ povedala o zrušení termínu Kušnírová pre Denník N. „Už sme boli pripravení, nastavení, už sme tu. Teraz to musíme zase všetko nanovo prežívať. Mysleli sme si, že už zajtra sa dozvieme verdikt. O to dlhší čas budeme mať nervy a napätie,“ dodala.

„Myslím, že nadávanie na sudcov a justíciu nie je dnes na mieste. To, že termín rozsudku sa posunul bolí a ďalší mesiac čakania bude pre nás ďalším rokom, ale nie sme sudcami. Nevieme, na čom sa nevedia zhodnúť, nevieme, koľko ďalších okolností musia zvážiť, aby bol rozsudok silný, nenapadnuteľný a spravodlivým,“ napísal večer na sociálnu sieť brat zavraždeného novinára Jozef Kuciak. 

Domov
Zdieľať
Diskusia