Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Holokolo.
24. júna 2020, 14:25
Čas čítania 2:04
Sponzorovaný obsah

Ako sa správne obliecť na cyklotúru, aby si sa nespotil alebo nezamrzol po prvom kilometri? Je to malá veda

MÓDA
Uložiť Uložené

V tomto článku sa zameriavame na technické parametre a vlastnosti pre znásobenie ich funkčnosti aj počas leta.

Vlna premenlivého počasia pokračuje aj v lete. Už si bezradný z toho, čo na seba, keď sa zrána chystáš na ďalšiu cyklotúru? Základná výbava v batohu alebo v zadnom vrecku cyklistického dresu predsa musí byť. K nej zaraďujeme aj kvalitné a dizajnovo atraktívne pláštenky a vesty.

V tomto článku sa zameriavame na technické parametre a vlastnosti pre znásobenie ich funkčnosti aj počas leta. Okrem niekoľkých cudzích odborných termínov sa dozvieš hlavne to, ako sa správne obliecť a podať najlepší výkon. 

DWR technológia

Cudzích pojmov nie je nikdy dosť, o čom sa presvedčíš aj pri svojich cyklo aktivitách. Označenie je odvodené z anglického durable water repellent, čo vypovedá o stupni impregnácie materiálov.

Tie majú pri pláštenkách zabezpečiť trvanlivú nepremokavosť. Povrchová úprava tkaniny si tak musí zachovávať vlastnosti pre zníženie nasiakavosti vo vlhkom a hmlistom počasí.

Takéto funkčné vlákna si však vyžadujú špeciálnu údržbu a starostlivosť. Pre ich zregenerovanie po náročnej cyklistike neodporúčame používať bežné pracie prostriedky, ale zvlášť vyvinuté na funkčné textílie. Pravidelne ich pred jazdou ošetri vodovzdorným sprejom alebo náterom.

Výber funkčných vlastností cykloplášteniek, na ktoré netreba zabúdať ani počas leta!
Zdroj: Fotka od Fat Lad At The Back na Unsplash

Jednotlivé vrstvy a konštrukcia

Aj jednovrstvové pláštenky môžu disponovať takými kvalitami ako dvoj až trojvrstvové modely. Odporúčame vyberať si skôr z viacerých textilných vrstiev vzhľadom na rozdielne špecifiká terénu, tlaku vzduchu a iných vonkajších zmien. Po jednovrstvových siahni len na krátke, neďaleké túry. 

Tri vrstvy, ktoré vytvárajú pocit jeden vzdušnej, ľahučkej látky? To je priam ideálnym výberom každého bikera na slnečnej túre. Tento efekt podporujú výlučne laminované vrstvy super ľahkých plášteniek

Vieš, že na trhu je už aj veľa 2,5 vrstvových modelov plášteniek? Nedaj sa však zmiasť „polovičným parametrom“. Je to len konštrukčná úprava, pri ktorej sa na vonkajšiu tkaninu dostáva priedušná membrána. 

Strihom k lepšej pohodlnosti

Na tento parameter zvlášť upozorňujeme, keďže dokáže zmierniť negatívne dôsledky. Musíme vychádzať aj zo špecifického držania tela počas jazdy – predklonom dopredu vyvíjame napätie na ruky a chrbát zároveň. To znamená, že strihovo výhodnými sú pršiplášte s predlženým rukávom a zadným chrbtovým dielom.

Náš tip – na dlhšie cyklotúry potrebuješ pláštenku v predĺženom strihu a v zúženej úprave. Takto si ochrániš kríže a chrbát pred odstriekajúcou vodou od zadného kolesa. Inak sa zvýši pocit chladu, čo neveští nič dobré.

Výber funkčných vlastností cykloplášteniek, na ktoré netreba zabúdať ani počas leta!
Zdroj: Fotka od Árni Svanur Daníelsson na Unsplash

Poznámka: Práve počas letných mesiacov začneme uprednostňovať vesty. Pozor, každý z týchto odevov do dažďa musí mať naďalej dobré termoregulačné vlastnosti, vhodné zapínanie a ochranu (napr. so zvýšenou rolákovou časťou).

Výnimkou nie sú ani odevy ako izolanty pri teplotách pod 10 °C. V lete na to príliš nemyslíme, no stačí mierny vietor, mláky, dlhší tienistý terén a začneme sa triasť ako osiky. 

Áno, počas leta sa na bicykli môžeš rovnako schladiť ako zapotiť. Nezľahčuj si to preto ani výberom zipsu po celej dĺžke. Aj tento „detail“ môže výrazne podporiť nepremokavosť a pohodlnejšie nosenie.

Ventilácia a nepremokavosť

Počas leta je nám zvlášť nepríjemné prepotenie. To môžeme na dlhších trasách minimalizovať pláštenkami s ventilačnými otvormi. Podľa mnohých je ventilácia vždy prirodzenejšia a komfortnejšia než „sendvičové“ pôsobenie akejkoľvek membrány. Pre bezpečnosť a zdravie je vhodné len odvetrávanie chrbta, nie na rukávoch ani v podpazuší (najmä počas dažďa).

Nepremokavosť je taktiež ovplyvnená viacerými faktormi. Na cyklotúrach zaváži aj to, či nosíš batoh alebo nie. Takto sú viac zaťažené miesta okolo pliec a po vrchnej časti chrbta. Ideálna je tak nepremokavosť vodného stĺpca s hodnotou nad 5000 mm. 

Domov
Zdieľať
Diskusia