Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2020, 14:40
Čas čítania 5:27
Matej Krajčovič

Toto sú firmy, ktoré nám zmenili každodenný život. Netflix a Uber už funguje aj na Slovensku, na ďalšie stále čakáme

TECH NETFLIX SLOVENSKO SPOTIFY UBER
Uložiť Uložené

Viaceré z týchto služieb využívaš každý deň aj ty. Pri vstupe na Slovenský trh to ale nemali vôbec jednoduché.

Zamýšľal si na niekedy nad tým, koľko rôznych služieb každý deň využívaš? Zlepšujú ti život, dostanú ťa pohodlne domov alebo sa vďaka nim naješ aj v prípade, že si doma zabudol peňaženku.

Niektoré začínali ako malý startup, takže si o nich mohol iba čítať a na webových stránkach smutne hľadieť na informáciu o tom, že na Slovensku nie sú vôbec dostupné. 

Ako menej zaujímavý trh našu krajinu často berú aj technologickí giganti Apple alebo Google. Naštastie, do roku 2020 sa toho veľa zmenilo. Pozreli sme sa na 10 najlepších moderných platforiem, pri ktorých si už ani nespomenieš, že si ich kedysi Američanom, Nemcom, Britom či dokonca Čechom iba závidel. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako začínal Netflix a prečo mohol fungovať už dávno pred nástupom streamovania
  • Kedy prišiel Uber a ako sa proti nemu búrili bežní taxikári
  • Prečo sú služby ako Bolt alebo Airbnb terčom kritiky
  • Ktoré služby fungujú v zahraničí, no na Slovensku ich stále nemáme
  • Ktorá firma ti rada požičia najnovší iPhone alebo zrkadlovku
  • Ako začínal Netflix a prečo mohol fungovať už dávno pred nástupom streamovania
  • Kedy prišiel Uber a ako sa proti nemu búrili bežní taxikári
  • Prečo sú služby ako Bolt alebo Airbnb terčom kritiky
  • Ktoré služby fungujú v zahraničí, no na Slovensku ich stále nemáme
  • Ktorá firma ti požičia najnovší iPhone alebo zrkadlovku

1. Netflix (na Slovensku od 2016)

Na Slovensku môžeš Netflix bez VPN a aplikácií, vďaka ktorým sa tvoj počítač tvári, že je v USA, používať od januára 2016. V Kalifornii ale firma s ikonickým logom začínala už pred 22 rokmi!

To bolo samozrejme ešte dávno pred rozmachom internetu, Netflix teda pôvodne požičiaval filmy a seriály na klasických DVD-čkach, ktoré Američanom prišli domov v obálke do poštovej schránky.

Uber, Airbnb alebo Netflix. Toto je 10 služieb, ktoré moderným mladým ľuďom zjednodušujú život
Zdroj: www.flickr.com

V ostatných krajinách Netflix odštartoval, až po tom, čo sa stalo dostupným streamovanie cez internet (2007) a potom, ako v roku 2013 zas nakrútil svoj prvý seriál. Tým bol kultový House of Cards

Problémom pri jeho rozširovaní totiž boli autorské zmluvy. Ak má napríklad exkluzívne práva na Priateľov kúpené jedna zo slovenských televízií, môže byť veľký problém, aby boli všetky série pre Slovákov dostupné prostredníctvom streamu.

Aj preto je knižnica Netflixu v USA dodnes výrazne bohatšia, než tá, ktorú vidíš na území Slovenska. Keďže však služba čoraz viac investuje do vlastnej produkcie, na väčšinu noviniek sa už môžu fanúšikovia po celom svete tešiť v rovnaký čas. 

2. Spotify (na Slovensku od 2013)

Švédske Spotify funguje podobne ako moderný Netflix, stará sa však výhradne o hudbu a podcasty. 

Za jeden mesačný poplatok, alebo ak zvládneš občasné reklamy dokonca aj úplne zadarmo, získaš prístup k vyše 50 miliónom songov.  Na Slovensku sme na Spotify dlho čakali pre vlastníckym právam, dnes však už všetko beží naplno.

Občas sa objavia špekulácie o tom, či firma umelcom platí dosť. Napríklad Taylor Swift ale pri svojom návrate na scénu v roku 2017 zarobila takmer 400-tisíc dolárov za jediný týždeň. Spotify teda možno prispelo ku koncu CD-čiek, ale zároveň tiež ponúka možnosť presadiť sa aj menej známym umelcom, ktorých ti ponúkne v automaticky generovaných výberoch. Ty platíš za takmer neobmedzené knižnice a umelec dostane zaplatené aj za to, čo by si ľudia v minulosti posťahovali z torrentov. Win-Win. 

Odporúčané
Ego prezradil, kto a prečo zmazal album Kontrafaktu Real Newz zo Spotify a Apple Music Ego prezradil, kto a prečo zmazal album Kontrafaktu Real Newz zo Spotify a Apple Music 15. mája 2020, 11:55

Uber, Airbnb alebo Netflix. Toto je 10 služieb, ktoré moderným mladým ľuďom zjednodušujú život
Zdroj: Unsplash.com

3. Google Pay a Apple Pay (na Slovensku od 2018 a 2019)

Aj keď má smartfón od Applu alebo niektorého z výrobcov Androidov vo vrecku už úplne každý, možnosť s nimi platiť v obchodoch naše banky pridali až poriadne neskoro. 

Google Pay tu bol skôr, no zákazníkov až tak neoslovil a jeho používatelia stále radšej vyťahujú peňaženku alebo platobné karty. 

Apple Pay vzbudil viac pozornosti, umožňuje totiž platenie na všetkých novších iPhonoch aj hodinkách Apple Watch. Apple na každej transakcii zarába cez malé poplatky, takže masové rozšírenie po svete len pomáha celému jeho biznisu. 

Uber, Airbnb alebo Netflix. Toto je 10 služieb, ktoré moderným mladým ľuďom zjednodušujú život
Zdroj: Unsplash.com

Každopádne, v určitom zmysle na Slovákov obe firmy kašlú aj naďalej. Google síce predáva svoje smartfóny Pixel a smart reproduktory Google Home cez oficiálny obchod Google Play. Na Slovensko ti ale nič nedovezú a nezahráš si ani hry cez službu Google Stadia

Apple na Slovensku ani v roku 2020 nemá žiadny oficiálny Apple Store (najbližší je vo Viedni) a na rozdiel od Česka ti nový iPhone z e-shopu na Apple.com nepošlú ani poštou. 

Uber, Airbnb alebo Netflix. Toto je 10 služieb, ktoré moderným mladým ľuďom zjednodušujú život
Zdroj: Apple.cz

4. Uber (na Slovensku od 2015)

Chceš sa v noci dostať domov, no nechce sa ti volať na taxikársky dispečing a už vôbec nie riešiť, či sa vôbec nájde voľný taxík? 

V roku 2015 v Bratislave odštartovala služba Uber, ktorá ľuďom umožnila zavolať si taxík priamo cez mobilnú aplikáciu. Na displeji vidíš, kde práve auto je a po skončení jazdy sa suma strhne automaticky zo spárovanej platobnej karty. Je to rýchlejšie a výrazne pohodlnejšie, než bežné taxíky. 

Uber, Airbnb alebo Netflix. Toto je 10 služieb, ktoré moderným mladým ľuďom zjednodušujú život
Zdroj: TASR - Štefan Puškáš

Koncept rýchlo nasledoval Bolt (bývalé Taxify), Liftago a pomaly sa prispôsobovali aj bežné taxikárske firmy.

Šoféra pre Uber však mohol robiť prakticky ktokoľvek, kto mal vodičák a nie príliš staré auto. Tradiční taxikári, ktorí na svoje povolanie potrebovali živnosť, koncesie a veľa ďalších papierovačiek, sa preto búrili. Objavilo sa dokonca viacero vyhrotených incidentov a protestov, po ktorých to Uber na Slovensku musel znova zabaliť. 

Vrátil sa až potom, čo štát zjednotil pravidlá pre bežné a alternatívne „ridesharingové“ služby. Vodiči Uberu, Boltu aj ďalších služieb teraz platia dane a potrebujú spĺňať rovnaké podmienky. Mierne zdraželi, no snáď sú už všetci spokojní.

Odporúčané
UBER v Bratislave práve začal fungovať! UBER v Bratislave práve začal fungovať! 25. apríla 2019, 10:08

Niektoré z týchto služieb už okrem zákazníkov vozia aj jedlo, ktoré si tiež naklikáš rovno v apke. Hovoríme o službách ako Wolt alebo Bolt Food, no práve kuriéri s jedlom patria do segmentu, ktorý na Slovensku fungoval už dávno. Veď Bistro.sk určite poznáš.  

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Wolt Slovensko (@wolt.slovensko),

5. Bolt kolobežky  (na Slovensku od 2020)

V zahraničí nájdeš v každom veľkom meste zdieľané bicykle alebo elektrické kolobežky Lime, Bird či Bolt. Tie sa tento rok masovo rozšírili aj v Bratislave a Košiciach. 

Prinášajú so sebou tradičné problémy z iných európskych metropol. Občas dochádza k nehodám, diskutuje sa o chýbajúcich bezpečných cyklochodníkoch a viacerým prekáža aj nesprávne parkovanie.. 

Na Slovensku ich ale zatiaľ nikto nehádže do Dunaja a aj zámerne poškodené stroje sú skôr výnimkou. Kto by to bol povedal, že Slováci budú disciplinovanejší, ako ľudia inde? 

Zabudni na MHD-čku. V Bratislave sme porovnali SlovnaftBAjk, kolobežky Bolt a zdieľané elektrické skútre Blinkee
Zdroj: REFRESHER
Odporúčané
V Bratislave už využiješ elektrické kolobežky, skútre aj verejné bicykle. Koľko tieto služby stoja a ktorá je najlepšia? V Bratislave už využiješ elektrické kolobežky, skútre aj verejné bicykle. Koľko tieto služby stoja a ktorá je najlepšia? 13. júna 2020, 10:36

Môžeš tak nasadnúť, odviezť sa kam potrebuješ a zaplatíš podľa toho, ako dlho si kolobežku používal. Podobne funguje aj mestský bikesharing a zdieľané elektrické skútre Blinkee. 

6. Alza (na Slovensku od 2014)

Alzu, ktorá v susednej Českej republike pôsobí už od roku 2004, dnes už môžeme považovať za jeden z celého radu e-shopov s elektronikou, no nemožno jej uprieť, že v minulosti naozaj výrazne ovplyvnila spôsob, akým nakupujeme. 

Stále ide o najobľúbenejší e-shop na Slovensku, ktorého výhodou je často doručovanie už na druhý, alebo dokonca ešte v rovnaký deň.  Od Alzy sa pochopiteľne inšpirovali aj ďalší, čo je pre zákazíkov len dobre. 

 

Uber, Airbnb alebo Netflix. Toto je 10 služieb, ktoré moderným mladým ľuďom zjednodušujú život
Zdroj: Alza.sk

Za zmienku stoja aj cenové porovnávače, napríklad najznámejšia Heuréka.skTie ti zas pomôžu nájsť obchod, v ktorom je tvoj tovar najlacnejší. 

7. Airbnb 

Platformu Airbnb môžu používať dve skupiny ľudí. Tí, ktorí sa chcú vydať na výlet či dovolenku a hotel či hostel im príde príliš neosobný, alebo majitelia nehnuteľností, čo chcú zarobiť trochu viac než z klasického prenájmu bytov.

V ponuke nájdeš samostatné izby aj luxusné apartmány s výrivkou priamo v centre mesta, vďaka ktorým si s kamošmi cestu užiješ na maximum. 

Aj Airbnb je však, podobne ako ostatné služby tzv. virtuálnej ekonomiky, terčom kritiky. V niektorých lokalitách môže deformovať trh a spôsobiť, že ceny prenájmov pre študentov alebo rodiny poriadne narastú. 

Bratislava alebo Košice? Vieme, kde nájdeš lepšie Airbnb ubytovanie do 70 €
Bratislava alebo Košice? Vieme, kde nájdeš lepšie Airbnb ubytovanie do 70 € Zdroj: Airbnb

Ktoré služby ešte na Slovensku nemáme, ale radi by sme ich využívali 

Užívať si môžeš už väčšinu služieb známych aj zo zahraničia, no stále existuje pár výnimiek, ktoré o Slovensko záujem nemajú, alebo by sa tu z nejakého dôvodu neuchytili.

Každý nadšenec automobilov by určite privítal americkú službu Turo. Vďaka nej si môžeš požičať prakticky ľubovoľné auto, ktoré ale vlastní bežný človek, nie autopožičovňa. Vďaka tomu je všetko lacnejšie, no najmä si môžeš vyskúšať sedieť v Mercedese, BMW, Porsche či niektorej z iných mimoriadne zaujímavých značiek, ktoré bežné firmy vo svojej ponuke nemajú. Pár pokusov o podobné zdieľanie tu už je (napr. Carrivederci) ale nič z toho nepoužíva dosť ľudí. 

Uber, Airbnb alebo Netflix. Toto je 10 služieb, ktoré moderným mladým ľuďom zjednodušujú život
Zdroj: Turo.com

Grover ti zas pomôže v prípadoch, kedy by si síce chcel vyskúšať najnovšiu PlayStation alebo iPhone, ale nejak na ne nemáš peniaze, prípadne nevieš, či za to naozaj stoja. 

Uber, Airbnb alebo Netflix. Toto je 10 služieb, ktoré moderným mladým ľuďom zjednodušujú život
Zdroj: Grover.com

Ani donášky potravín už nie sú nič prekvapivé, český Rohlík.cz ale sľubuje, že donášku pečiva, zeleniny a mäsa zvládne do šialených 120 minút. To je veľká výhoda oproti modro-bielemu hypermarketu, ktorý u nás donášky ponúka, no nosí často až o niekoľko dní. 

Uber, Airbnb alebo Netflix. Toto je 10 služieb, ktoré moderným mladým ľuďom zjednodušujú život
Zdroj: Rohlik.cz
Domov
Zdieľať
Diskusia