Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
11. júna 2020, 14:54
Čas čítania 11:17
Čoje

10 gastrokonceptov, ktoré čo najskôr potrebujeme v Bratislave

10 gastrokonceptov, ktoré čo najskôr potrebujeme v Bratislave
GASTRO BRATISLAVA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Na Slovensku je obľúbeným športom frflať, kritizovať a vymenovávať veci, ktoré inde majú a u nás ich nemáme. Vymenovávať takéto veci bude aj tento článok, no frflanie je tým posledným, o čo nám ide.

Sme foodbloggeri foo.destination a Čoje a v skutočnosti si myslíme, že máloktoré polmiliónové mesto sa môže pochváliť takou gastronomickou dynamikou ako Bratislava za posledné roky. Ak hodnotíme iba posledných 12 mesiacov, vzniklo u nás viacero podnikov, ktoré by obstáli v konkurencii aj v oveľa väčších metropolách: Otto!, Mäso od Romana, Shpaiza Bistro, Fleur Bakery, Quinsboro, nový Kubista či presťahovaný Mad Drop je len pár mien z ešte dlhšieho zoznamu.

Môžeme však očakávať, že Covid zmení aj gastrónómiu v Bratislave a po odrazení sa od dna príde čas na nové začiatky. Ako dvom viac či menej scestovaným jedlovým nadšencom, ktorí majú čo to poochutnávané nám napadlo dať dokopy pár inšpirácií na nové koncepty, ktoré v našom hlavnom meste buď úplne chýbajú, alebo ešte úplne nenašli ten špičkový level, ktorý si zaslúžia.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

Just a small selection of dishes on our menu this winter holiday

Príspevok, ktorý zdieľa Harwoodarms (@harwoodarms),

1. Poriadny gastropub

Inšpirácie: Harwood Arms (Londýn, UK), Výčep (Praha, Česká republika), Akademia (Trnava, Slovensko)

Je piatok večer, svetlý bod na konci tunela. Dnes sa ide na pivo, chalani už rezervovali stôl. Dám si teraz niečo malé pod zub doma alebo až richmana o druhej ráno? Klasický scenár, ktorý zažil každý. No predstavte si miesto, príjemnú neformálnu piváreň so skvelou obsluhou, ktorá by ale vynikala svojou kuchyňou. Ale tak naozaj, nie iba ľudový meštianskopivovarový a komínovský či Clock Block level.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

Všetci máme radi rebrá, tataráky a kolená, klobásy aj pagáče.  Ale miesto s kváskovými langošmi, naloženými fermentovanými paradajkami a pecorinom, domácim „prosciuttom“ z kačacích pŕs, foie gras so šalotkou a kváskovým chlebom alebo cronutmi? V Prahe či Londýne úplná samozrejmosť a - bratislavskí lokálpatrioti, zakryte si uši - v Trnave tiež.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

Aujourd’hui c’est Galette Libanaise qu’on appelle au Liban “Manakish” au Four ou au Saj ( Plaque de cuisson convexe ) Les Galettes au zaatar (thym séché , sumac et sésame ) me rappelle mon enfance et de mes 26 ans au Liban. Les matins, le soir, au bbq, les Manakishs sont toujours présentes. Pas uniquement au zaatar. C’est un peu comme la baguette en france, On en trouve des manakish fromage, des manakish halloumi, des manakish extra ( avec des légumes ), des manakish au jambon et fromage etc… La Pâte est ultra simple et assez goutteuse même toute seule: 2 Verre d’Eau tiède 1 Sachet de Levure du boulanger (8g) 1/2 Verre d’Huile de tournesol 1 c.à.c de sucre 1.5 c.à.c de sel 4 à 5 Verre de Farine Commencent à mixer l’eau, levure, sucre, huile de tournesol et 1 verre de farine et laisser reposer 15 minutes pour que la levure s’active. Dans un mixeur, Verser le mélange et ajouter le sel et les verres restant de farine petit à petit à ce que vous obtenez une boule qui se détache du bord de la cuve du mixeur. Laisser reposer pour 1 heure La pâte est maintenant prête à utiliser ! Cuisson: 180 degrees - 7minutes jusqu’à dorure Pour le fromage c’est un mélange de Fêta - Comté - Emmental - Echalottes et de la Graine de Nigelle Pour le zaatar c’est un mélange de thym seché, sésame et sumac BON APPÉTIT! —————————————————————— #confinementfood #confinementcreatif #quarantinechallenge #quarantineandchill #EEEEEATS #eater #eatthis #eatinggood #fwx #vscofood #instafood #seriouseats #forkfeed #thetravelbuds #hypefeast #travel #travelgram #zaatar #manakish #insiderfood #lefooding #paris #parisfood #homemade #onthetable #foodie #foodporn #foodlover #vsco #homemadefood

Príspevok, ktorý zdieľa Patrik I Photographe Culinaire (@thetravelbuds),

2. Naozajstný blízky východ 

Ak na inom mieste tohto článku frfleme na neautentický ázijský fusion, je to stále nič oproti tunajšiemu stavu blízkovýchodnej kuchyne. Zopár miest s hummusom a falafelom tu už konečne ašpiruje na čosi viac, no zvyšný Blízky východ dusí svoj vlastný potenciál v kotúčoch prefabrikovaného mrazeného mäsa a obschnutých, hrdlo škriabajúcich falafeloch. Môžeme si za to sami: prijali sme, že kebab do ruky má stáť smiešne málo a ide o jedlo výhradne na neskorovečerné zaplnenie poloopitého žalúdka.

Odporúčané
Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) 3. marca 2024, 9:30

Až budete najbližšie v nemecky hovoriacej krajine, dajte si niekde na ulici lepší „gemuse kebap“ a porovnajte ten rozdiel, keď z kebabu zrazu cítite poctivejšie mäso, voňavý slaný syr a čerstvú chrumkavú zeleninu. Nehovoriac o tých ďalších pokladoch: bohatých shishkebaboch spestrených napichovanou grilovanou zeleninou, tureckej „quesadille“ gözleme, arabskej pizzi manakiš, blízkovýchodnom šaláte tabouleh, zaatarovej pite namočenej v olivovom oleji či kofta fašírkach. Mať tu takéto jedlo, Mazurek je na smiech oveľa viac ľuďom než teraz.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

@matyekk

Príspevok, ktorý zdieľa szimplakert (@szimplakert),

3. Ruin Bar

Inšpirácia: Szimpla Kert (Budapešť, Maďarsko)

Dobre, dobre, tuto by to asi nebolo o adaptácii fungujúceho konceptu, ale o čistej vykrádačke. Ale sťažoval by sa niekto, ak by v Bratislave vznikla obdoba budapeštianskej Szimply? Pre tých, ktorým pojem „ruin bar“ nič nehovorí: ide o budapeštiansky vynález, krčma v ruine domu, ktorá je zabezpečená, uprataná a vyčistená, no inak zostala v pôvodnom „zničenom“ stave. Je to čosi ako squat medzi krčmami, nehanbí sa za svoju patinovú atmosféru, ktorá je mimochodom k večernému pivu, vínu či koktejlom najmä v lete úplne magická. Ruin bar je skvelé miesto nielen na sedenie a pitie, ale aj rôzne akcie, koncerty, letné kiná, výstavy, trhy či kávové eventy.

Môže to byť platforma pre prezentáciu malých alebo začínajúcich výrobcov, vinárov, remeselných pivovarov či streetfoodových pop-upov, ultimátny gastro start-up. Kedykoľvek tam prídeš, narazíš na niečo nové. Je to punk, je to ruina, no je to útulné a záruka uchvátenia každého zahraničného návštevníka, ktorého sem privedieš. Navrhujeme: až zase zistíme, že si nejaký bezcitný investor robí zálusk na starodávnu budovu a historické dedičstvo, čo keby sa spojil silný tlak verejnosti, patronát Čiernych dier, financie napríklad veľkého pivovaru a energia mladého gastronomického start-upu a vznikol v Bratislave prvý ruin bar?

4. Židovské bistro

Inšpirácie: Rosenstein (Budapešť, Maďarsko), dnes už neexistujúci Chez David (Bratislava, Slovensko)

Nikto nevraví, že by mali byť v Bratislave zakázané bryndzové halušky, no je smutné, že popri toľkých „tradičných slovenských“ reštauráciách tu tak málo podnikov varí tradičné bratislavské jedlá a špeciálne úplne vyhynutú aškenázsku židovskú kuchyňu. Tá spája vidiecke aj mestské vplyvy z celej východnej Európy a vytvára z nich jedlá, na ktorých vás často prekvapí, aké sú vám povedomé z vášho detstva. Predstavte si na úvod všetky možné nátierky od haringovej po nasekané pečienky s karamelizovanou cibuľou na chlebe. Potom tanier kuracej polievky s obrovskou guľatou knedličkou kneidlach. Ako hlavný chod holishkes, ktoré poznáme ako východoslovenské holúbky, rybacie knedličky gefilte fisch či rôzne pirohy. A na záver medové guličky teiglach, nakrájanú babku alebo obyčajnú neobyčajnú challah, po slovensky vianočku.

Domov
Zdieľať
Diskusia