Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2020, 9:35
Čas čítania 11:00
Adam Novosad

Filip: Cudzia krajina mňa a môjho manžela rešpektuje a poskytuje nám väčšiu ochranu než moja rodná krajina (Rozhovor)

REFRESHER SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Filip sa domov na Slovensko nechce vrátiť žiť, pretože ho naše úrady stále považujú za menejcenného.

Filip Németh nedávno pridal na Instagram veľavravnú fotku so smutným konštatovaním, že sa v čase pandémie koronavírusu nemôže vrátiť domov na Slovensko so svojím právoplatným manželom, pretože naša krajina jednoducho zväzky párov opačného pohlavia neuznáva.

Príspevok sa stal virálnym, zdieľali ho viaceré známe mená slovenského šoubiznisu, a tak sme šikovného Slováka oslovili, aby nám pozoprával viac.

Filip sa narodil na Slovensku, vyrástol tu ako každý z nás, ale po prekročení hranice dospelosti sa vybral do Spojených štátov amerických, kde strávil rok na strednej škole, spoznával kultúry a odlišné pohľady na svet, ale za oceánom nezostal. Vrátil sa domov, zmaturoval a potom konečne mohol objavovať svet.

Ukončenie strednej školy ho inšpirovalo, aby sa presťahoval do Londýna, kde vyštudoval prestížnu vysokú školu biznisu a napokon sa so zastávkou v Prahe dostal naspäť do Ameriky.

Do Spojených štátov amerických sa však nesťahoval sám, medzitým si v Česku našiel priateľa Jana, s ktorým svoju lásku spečatili manželským zväzkom krátko po príchode do USA. 

Odporúčané
Námorník Igor: Za 120 eur na noc businessman precestoval svet na nákladnej lodi, kde prepravujeme náklad za milióny Námorník Igor: Za 120 eur na noc businessman precestoval svet na nákladnej lodi, kde prepravujeme náklad za milióny 29. apríla 2020, 16:05

Aj keď pracuje na vysokej pozícii v medzinárodnej konzultačnej firme, každý rok nacestuje stovky hodín lietadlom a väčšinu nocí trávi v hotelových izbách, koronavírus ho upozornil na to, ako si my na tom Slovensku žijeme. S Janom sú síce manželia, ale Slovensko by ich spolu domov nepustilo, pretože neuznávame zväzky párov rovnakého pohlavia.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Filip prepracoval z Bratislavy až do kancelárie na Manhattane
  • Ako ho v Prahe prichýlil budúci manžel Jan
  • Kedy sa mu naskytla príležitosť odísť pracovať do USA
  • Prečo by sa už nikdy nevrátil žiť na Slovensko
  • Čo mu odpísali slovenské úrady na otázku o manželskom zväzku

 

Slováka Filipa by s manželom počas krízy koronavírusu nepustili domov, lebo neuznávame homosexuálne manželstvá. (Rozhovor)
Zdroj: Filip Nemeth

Momentálne žiješ v Spojených štátoch amerických so svojím manželom Janom. Kde ste sa spoznali?

S Janom sme sa spoznali počas štúdia v Londýne. Jan je pôvodne z Plzne, v tej dobe žil v Prahe. Nezávisle od nášho stretnutia som dostal v rovnakom čase pracovnú ponuku v Prahe.

Bola to zhoda náhod, ale vďaka tomu sme sa mohli lepšie spoznať, a tak začal náš vzťah. Išlo o lásku na prvý pohľad. S Janom sme sa osobne stretli len trikrát, keď som sa sťahoval do Prahy, ponúkol mi, že môžem bývať uňho, kým si nájdem vlastné bývanie.

Nikdy som však to nové bývanie nezačal hľadať – dnes už spolu žijeme skoro 8 rokov.

Neváhali sme a do 4 mesiacov sme mali zbalené kufre a boli na ceste do USA. Dnes už máme zelené karty a voľnosť v USA žiť dlhodobo.

V minulosti si študoval manažment aj na prestížnej London Business School a potom sa uplatnil v konzultačnej spoločnosti KPMG v Prahe. Čo ťa z Londýna priviedlo do Česka?

Bola to práve práca a začínajúci vzťah s Janom. Počas školy som sa rozhodol, že chcem pracovať v konzultačnej oblasti a pre veľkú firmu. Chcel som mať možnosť začať svoju kariéru v spoločnosti, ktorá vie, ako rozvíjať mladých ľudí, ktorá má pravidelné školenia, mentoring, jasné pravidlá na povýšenie alebo kariérny postup.

KPMG bola možnosť, ktorá všetko ponúkala, a preto som sa rozhodol odísť do Prahy. Veril som, že tam budem mať ten najlepší štart v konzultingu a veľa sa naučím. Vedel som však, že je to len dočasné. Bol som rozhodnutý z Prahy odísť späť do zahraničia.

V súčasnosti pracuješ pre konzultačnú firmu AlixPartners na pozícii senior viceprezidenta. Ako prebiehal tvoj prechod z Česka do Spojených štátov amerických?

V Amerike som strávil semester počas strednej školy a od prvého momentu som si to  zamiloval. Ameriku buď miluješ alebo nenávidíš. Je to krajina extrémov. Mňa to tu pohltilo a vedel som, že sa raz chcem vrátiť. Keď som odchádzal z Londýna, už som plánoval, ako sa dostanem z Prahy zase niekam do sveta.

V tej dobe som myslel, že práve KPMG mi dá tú možnosť. S Janom sme jednu dobu uvažovali nad presťahovaním sa do Singapuru, ale v roku 2014 dostal pracovnú ponuku z Ameriky, možnosť sme hneď zobrali. Neváhali sme, do 4 mesiacov sme mali zbalené kufre a boli na ceste do USA. Dnes už máme zelené karty a voľnosť žit v USA dlhodobo.

Slováka Filipa by s manželom počas krízy koronavírusu nepustili domov, lebo neuznávame homosexuálne manželstvá. (Rozhovor)
Zdroj: Filip Nemeth

Vo firme pôsobíš v oblasti mesta New York. Pandémia koronavírusu po prechode cez Atlantik zasiahla toto mesto s najväčšou intenzitou – ako situáciu zvládaš?

Moja kancelária je priamo na Manhattane, kam pravidelne chodím, ale žijem vo Philadelphii. V NYC som bol naposledy niekoľko dní predtým, ako sa to celé zvrhlo a mesto sa zastavilo. Vo Philadelphii je situácia trošku lepšia, ale všeobecne sa pandémia v Amerike vymkla spod kontroly.

Od začiatku marca pracujem z domu, čo je pre mňa obrovská zmena. Ako konzultant lietam ku klientom každý týždeň. Som zvyknutý každý pondelok ráno sadnúť do lietadla, letieť na opačný koniec USA a vo štvrtok neskoro večer zase pristáť na letisku vo Philadelphii. V roku 2019 som strávil 225 nocí v hoteloch a viac ako 400 hodín v lietadle. Takže byť niekoľko týždňov doma, bez možnosti vychádzať, je pre mňa obrovský nezvyk.

Môj manžel má veľmi náročnú prácu a doma trávime veľmi málo času. Teraz si musíme zvykať, že sme zatvorení doma, celý deň spolu, každý deň. Ide to však lepšie, ako sme si mohli myslieť. Dokonca som sa naučil variť zopár slovenských vegánskych jedál, snažím sa viac meditovať a neopustil som ani moje každodenné cvičenie.


Ktoré tamojšie opatrenia ťa najviac zaskočili?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 84285 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či Filip pozná niekoho, kto sa nakazil koronavírusom
  • Ako reagovali slovenské úrady na otázku o jeho manželstve
  • Prečo by sa nikdy nechcel vrátiť žiť na Slovensko
  • Ako podporuje LGBTQ komunitu aj vo voľnom čase
  • Čo ho frustruje na konzervatívnych politikoch
Domov
Zdieľať
Diskusia