Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Soaphoria.
17. apríla 2020, 13:39
Čas čítania 3:05
Sponzorovaný obsah

Vybrali si najťažšiu cestu, kompromisy neprichádzajú do úvahy. Slovenská bio kozmetika chce viac ako recyklované obaly

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Svojou transparentnosťou presviedčajú zákazníkov, že udržateľnosť nie je iba módny trend.

Je pravda, že podporovaním ekologickej kozmetiky a myšlienky zero waste pomáhame životnému prostrediu alebo si len zbytočne komplikujeme nákup?

Odpoveď sme hľadali u tých najpovolanejších. Slovenská organická kozmetika Soaphoria stavia práve na transparentnosti, zároveň si vybrala tú najťažšiu možnú cestu – bez kompromisov. Svoju cestu zasvätila vyznávaniu hodnôt zohľadňujúcich kvalitu použitých surovín a šetrnosť výrobných procesov či obalových materiálov.

V obchode Soaphoria, ktorý založili sestry Rita a Bianka Bodnárové, nájdeš ručne vyrábané mydlá, prípravky pre domácnosť, telové jogurty, pleťové krémy či tuhé šampóny. My ti ukážeme, čo všetko by ťa malo zaujímať, keď chceš nakupovať so zreteľom na životné prostredie a bez výčitiek, že niečo robíš zle. 

Sú ekologické hodnoty kozmetiky iba reči?
Zdroj: Soaphoria

Vybrali si ťažšiu cestu, kompromisy neprichádzajú do úvahy

Všetko to začína pri ingredienciách a výrobe kozmetiky. Možno budeš prekvapený, koľko z toho sa dopestuje a produkuje na Slovensku.  Podpora lokálnych producentov je vhodnou alternatívou nielen pre našu ekonomiku, ale aj pre životné prostredie, pretože tak Soaphoria šetrí zdroje potrebné na medzinárodnú prepravu. 

Každá surovina pochádza z ekologického hospodárstva bez použitia chemických hnojív a postrekov. Ako vo svojom manifeste píše samotná Soaphoria, „nevyužívame silikóny, ropné deriváty, syntetické farbivá a vône, ako ani parabény a iné neprípustné konzervačné látky. Od roku 2016 sme vylúčili použitie palmového oleja pri výrobe našich výrobkov,“. Rovnako sa vyhýbajú palmovému oleju, ktorý je populárny, aj keď existujú vhodnejšie a kvalitnejšie alternatívy.  Lokálnu výrobu podporujú napríklad kúpou byliniek od regionálnych bylinkárov z celej republiky, ale aj iných surovín od domácich dodávateľov.

Rolu zohráva aj čerstvosť. Aj keď by bolo pre bežný podnik pohodlnejšie naskladniť „tony“ materiálu, sestry Rita a Blanka pracujú s organickými rastlinnými surovinami šetrne a zároveň naplno využívajú ich potenciál. A prečo sestry nepoužívajú pri spracovaní surovín stroje, ktoré by im prácu uľahčili? „Sú energeticky náročné a okrem zvyšovania uhlíkovej stopy tiež v istej miere "znehodnocujú" kvalitu surovín, oberajú ich o časť vzácnych aktívnych látok a tým znižujú ich účinnosť v samotnom produkte,“ odpovedajú. 

Vybrali si najťažšiu cestu, kompromisy neprichádzajú do úvahy. Slovenská bio kozmetika chce viac ako recyklované obaly

Obyčajným použitím recyklovaného obalu ešte nutne nešetríme planétu, ako na to? 

Malou vedou, ktorou sa denno-denne v Soaphoria zaoberajú, sú aj obalové materiály. Aj tu si vyberajú tú najťažšiu možnú alternatívu. Vyhrávajú certifikované bezpečné obaly schválené EÚ na použitie pre kozmetické výrobky. Nehrozí pri nich kontaminácia „Žiadne lacné ani pochybné zloženia obalových materiálov bez preukázateľného pôvodu u nás skrátka neprejdú. Záleží nám však aj na životnom prostredí, preto pre balenie výrobkov využívame prednostne recyklovateľné materiály, akými sú sklo a papier a v neposledom rade tiež využívame papierové etikety potlačené biologicky odbúrateľným farbivom,“ vysvetľujú sestry Rita a Blanka.

Ak je to pre výrobok najlepšia alternatíva, balia ho do špeciálnych plastových air-less flakónikov. Plast síce nie je populárny materiál, v skutočnosti však jeho recyklácia zaťažuje planétu menej, ako napríklad recyklácia skla. Je zároveň praktickejší a lacnejší. Air-less technológia taktiež neumožňuje vniknutie vzduchu k obsahu výrobku. Ide o ideálnu možnosť v prípade prírodnej kozmetiky, ktorá neobsahuje toľko chemických látok či stabilizátorov a konzervantov.

Nie je to zďaleka len o tom, aby zobrali akýkoľvek recyklovaný materiál a použili ho. „U nás v Soaphorii sa snažíme odpad minimalizovať aj tým, že materiály, ktoré sú ešte použiteľné, využívame toľkokrát, koľko sa dá. Až vtedy, keď nám úplne doslúžia, všetok odpad zodpovedne triedime a posúvame ďalej na recykláciu.“ upresňujú sestry. Zaujíma ich totiž aj to, akú stopu vytvárame práve recykláciou odpadových materiálov. Faktom je, že sklo sa dá recyklovať donekonečna. Aj to z neho robí ideálny materiál, ktorý v našich domácnostiach skôr uvítame.

Udržateľnosť nespočíva len v samotnom obale, no najmä v jeho opätovnom použití. Dôležité je, aby pri tom nedochádzalo ku kontaminácií výrobku a tiež, aby baliace materiály boli, rovnako ako suroviny, certifikované a praktické. Nemalo by tak byť pre teba ťažké po spotrebe vrátiť napríklad sklenenú fľašku od tvojej organickej pleťovej vody alebo ju opäť využiť. V Soaphorii ťa môže motivovať  k recyklácii obalov aj fakt, že dostaneš možnosť využiť zľavu na ďalší nákup, ak vybrané obaly vrátiš. 

Nájdením vhodných materiálov na pracne pripravené výrobky, náročná práca nekončí. V Soaphorii ich totiž následne ručne plnia, balia, lepia na ne etikety aj viažu mašle. 

Sú ekologické hodnoty kozmetiky iba reči?
Zdroj: Soaphoria

Žiadne testovanie na zvieratách, ale poriadny záťažový test nezávislých inštitúcií

Pri výrobnom procese je rovnako dôležité aj testovanie.  Vedel si, že v minulosti testovali dráždenie pokožky kozmetického výrobku hlavne na králikoch? Takýto výrobok našťastie v Soaphorii nenájdeš. 

Ako však takéto testovanie prebieha, ak sa netestuje na zvieratách? Ak testovaný prototyp úspešne prejde fyzikálno-chemickým testovaním, nasleduje testovanie na dospelých a zdravých dobrovoľníkoch. Testovanie prebieha pod prísnym dohľadom nezávislých akreditovaných inštitúcií priamo na pokožke. Po dermálnych testoch výrobok absolvuje ešte mnohé ďalšie, ako napríklad mikrobiálne či testy stability. Záťažový test je teda skutočne náročný.  

Na etiketách všetkých produktov od šikovných sestier uvidíš malé logo označujúce, že výrobky a suroviny neboli testované na zvieratách. Aj vďaka tomuto princípu je preto nákup a výroba prírodnej kozmetiky v Soaphorii etická. Celý sortiment s ešte podrobnejšími informáciami nájdeš na e-shope Soaphoria. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Soaphoria.eu (@soaphoria.eu),

Domov
Zdieľať
Diskusia