Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2020, 10:33
Čas čítania 6:05
Viktor Kniš

Žijeme z úspor, slabší neprežijú, hovoria slovenskí tatéri. Niektorí našli spôsob, ako zarábať aj počas pandémie

Žijeme z úspor, slabší neprežijú, hovoria slovenskí tatéri. Niektorí našli spôsob, ako zarábať aj počas pandémie
Zdroj: FCKTHEM/YT
KULTÚRA TETOVANIE
Uložiť Uložené

Najlepších z najlepších sme sa opýtali, ako vnímajú súčasnú situáciu, či pre nich môže byť likvidačná a ako im môže pomôcť vláda.

Aj niektorí slovenskí tatéri v súčasnosti riešia existenčné problémy. Všetci do jedného museli zatvoriť štúdiá a sedia doma, kde nemôžu vykonávať zárobkovú činnosť. Minimálne nie legálnym spôsobom. „Každý si musí uvedomiť, aké riziko podstupuje. Ale popravde, účty sa sami nezaplatia, deti sa samé nenakŕmia, takže sa nečudujem,“ komentuje situáciu tatér Mišo Sokol. 

Nájdu sa aj takí, ktorí považujú tetovanie načierno za nezodpovedné a sebecké. „Pre mňa je zdravie mňa a mojich klientov prvoradé, takže u mňa to nepripadá do úvahy,“ hovorí Patrik Stellar. 

Odporúčané
Niektorí slovenskí barberi tajne strihajú zákazníkov aj napriek zákazu. Ako sa holičstvá vyrovnávajú s korona krízou? Niektorí slovenskí barberi tajne strihajú zákazníkov aj napriek zákazu. Ako sa holičstvá vyrovnávajú s korona krízou? 7. apríla 2020, 11:04

Takmer všetci elitní tatéri, ktorých sme do ankety oslovili, sa zhodujú, že situácia bude pre mnohé štúdia likvidačná. Zároveň hovoria aj o spôsoboch, ako krízu prežiť a zároveň zarábať legálne. Na pomoc vlády sa väčšina nespolieha, niektorí dokonca vidia pandémiu ako skvelú príležitosť oddýchnuť si, prípadne začať úplne odznova s premysleným plánom. 

Oslovili sme tatérov z rôznych štúdií, vrátane tých najväčších, aby nám odpovedali, ako krízu zvládajú. Na naše otázky odpovedali Samuel Potuček ako jeden z najvyťaženejších na Slovensku. Odpovede poskytli aj Erich Rabel, Patrik Stellar a Pavel Salva patriaci pod Inkfamous Gallery.

Ďalším osloveným tatérom je Mišo Sokol zo Serede. Z veľkých štúdii sme síce oslovili takmer všetky najväčšie, odpovedalo len Wolftown Tattoo Studio

Akým spôsobom sa vás dotkla aktuálna pandémia?

Samuel Potuček: Mňa sa tá situácia dotkla svojim spôsobom pozitívne, pretože x rokov som nemal čas na veci, na ktoré mám čas teraz. Rozvoj samého seba, viac byť kľudný, viac tvoriť, maľovať, venovať sa viac sebe a blízkym ľuďom. Po tejto stránke sa ma to dotklo dosť pozitívne, čo som dosť prekvapený. Na druhej strane, finančne to nebude ľahké. Ale teraz podľa mňa ľudia zisťujú, že to, ako sa hnali za peniazmi predtým a ako si nevedeli spraviť týždeň voľno, lebo to ich podnik neprežije, bolo zbytočné, lebo to aj tak bude musieť prežiť. Svojim spôsobom je to okej, všetci máme viac času na seba.

Samuel Potuček
Samuel Potuček Zdroj: inkfamousgallery/IG

 

Erich Rabel: Dotkla sa ma tak, ako každého, kto prišiel o svoj príjem. Na druhej strane, som vďačný za to, že môžem tento čas tráviť so svojou rodinou.

 

Wolftown Tattoo:  Keďže patríme medzi prevádzky, ktoré musia byť zatvorené, takže sme vlastne zo dňa na deň prišli o hlavný príjem.

 

Patrik Stellar: Dotkla sa ma po pracovnej stránke keďže nemôžem tetovať,
ale beriem to aj z pozitívnej stránky a využívam to na svoj osobný rozvoj, maľovanie, kreslenie, robenie návrhov.

 

Mišo Sokol: V prvom rade, dotkla sa ma tak, ako každého jedného, ktorý pracuje v tejto sfére. Či sú to maséri, tatéri, kaderníctva, kozmetičky. Zo dňa na deň bez príjmu, bez práce, bez vidiny budúcnosti, kedy sa znovu začne normálne pracovať, tvoriť.

 

Pavel Salva: Dotklo sa ma to, samozrejme, asi ako väčšinu ľudí, ktorí pracujú sami na seba, a to znamená že z finančnej stránky určite. Ale všetko zlé je na niečo dobré a môžem sa venovať veciam, na ktoré som nemal doteraz čas, ako napríklad kreslenie.

Niektorí tatéri pokračujú v práci a klientov tetujú doma. Čo si o tom myslíte?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83251 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo slovenskí tatéri kritizujú tých, ktorí počas pandémie neprestali tetovať
  • Ako si dokážu tatéri zarobiť bez toho, aby museli robiť kérky
  • Pre ktoré štúdiá bude situácia likvidačná
  • Prečo niektorým nedokáže pomôcť vláda a iných môže zachrániť
Domov
Zdieľať
Diskusia