Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. februára 2020, 20:19
Čas čítania 5:18
Viktor Kniš

Záznam: Posledná predvolebná debata politických lídrov pred moratóriom

NEWS ANDREJ DANKO ANDREJ KISKA MARIAN KOTLEBA PETER PELLEGRINI
Uložiť Uložené

Verejnoprávna televízia RTVS dnes vysiela poslednú veľkú debatu politických lídrov.

 Na RTVS diskutujú lídri kandidátnych listín politických strán s najvyššími preferenciami

• Marian Kotleba odišiel počas konania diskusie

23:05 – Posledná predvolebná diskusia skončila, začína volebné moratórium, strany musia ukončiť kampaň a médiá nemôžu ďalej informovať o ich aktivitách. Sledovanie diskusie sme ukončili, ďakujeme za pozornosť.

23:00 – Minister spravodlivosti Gábor Gál reagoval cez Facebook na slová premiéra Petra Pellegriniho, ktorý v relácii tvrdol, že že za stav súdnictva môžu ministri spravodlivosti z Mosta-Híd, Gál a Žitňanská. „Moje posledné slová ako politika, ktoré poviem, sú, že všetci, ktorí ohrozili dôveryhodnosť justície, sú previazaní na iné strany, nebudem komentovať ktoré, to iste viete,“ napísal.

22:56 – Peter Pellegrini v rámci svojej poslednej minúty skonštatoval, že sme posledné tri hodiny pozerali reláciu „Snívajte s nami.“

22:50 – Moderátori dali politikom „sériu rýchlych otázok,“ pýtali sa ich na eutanáziu, registrované partnestvá, zmenu zákonníka práce a taktiež na to, či politici nemajú len sľuby bez výsledkov. Lídri strán už tradične odpovedali v súlade so svojim programom a predchádzajúcimi vyjadreniami. 

22:40 – Politici opäť čelia ofenzívnym otázkam divákov v štúdiu. Igora Matoviča sa pýtajú na majetky, Pellegriniho sa pýtajú na to, či zaspáva s čistým svedomím. 

22:25 – Andrej Kiska tvrdí, že NAKA sa mu „za starého vedenia“ raz mesačne venovala a prerokovávala, čo na neho majú nové. Pravdepodobne naráža na obdobie, keď bol policajným šéfom Tibor Gašpar. 

22:16 – Zrušiť imunitu na rozsudky, zaviesť bezpečnostné previerky, zrušiť zákaz zverejňovania tváre, všetky verejné pojednávania dajme online, vymenúva Richard Sulík opatrenia, ktoré je podľa neho potrebné zaviesť, aby bola spravodlivosť na Slovensku na lepšej úrovni. Peter Pellegrini tvrdí, že sa sudcovia opatreniam bránia. 

22:10 – Lídri strán odpovedajú na sériu telefonických otázok od divákov. „Žasnem, čo stvárate v RTVS,“ reagoval Andrej Danko na otázku pre neho. 

22:00 – Slovo si zobral Marian Kotleba, ktorý tvrdí, že jeho konkurenti predviedli len populistické reči. Následne povedal, že odchádza, lebo je veľa hodín a skonštatoval, že keďže mu lídri závideli tablet, doniesol ich aj im.

Z tašky začal vyberať krabice a odovzdával ich politikom. Kým väčšina odmietla, jeden si zobral Igor Matovič aj Boris Kollár. Vtipkoval, že kvôli tomu, lebo má veľa detí. 

Sledujeme NAŽIVO: Posledná predvolebná debata politických lídrov pred moratóriom

21:53 – Igor Matovič aj Boris Kollár upozorňujú na nebezpečenstvo, keď má jedna firma nemocnice aj poisťovne. Reagujú tak na finančnú skupinu Penta, ktorá prevádzkuje sieť nemocníc Svet Zdravia, ale aj zdravotnú poisťovňu Dôvera. Poslanci PS/Spolu už predložili novelu zákona Lex Haščák, ktorá by mohla zakázať krížové vlastníctvo, nie všetky opozičné strany sa však zhodujú na jej aktuálnej podobe. 

21:43 – Igor Matovič tvrdí, že keď príde na Slovensko koronavírus, mohol by zavládnuť totálny chaos. 

21:35 – „Určite vám o koronavírus nepoviem nič,“ reaguje Andrej Danko na otázku redaktorky o koronavíruse a hovorí o tom, ako by SNS vylepšina nemocnice, resp. zdravotníctvo. Pred ním hovoril Alojz Hlina, podľa ktorého Slovensko nie je na rozšírenie vírusu pripravené personálne ani vybavením.

21:29 „Pozrite sa, kam ste sa so svojou politikou dostali, ze si tu ukazujete pozývacie listy,“ vysmial Michal Truban Andreja Danka a Mariana Kotlebu. Tí sa hádali o tom, či Kotleba dostal pozvanie do ruskej Dumy. Danko tvrdí, že má informácie o tom, že líder ĽSNS klame.

„Buďte radi, že si tu neukazujú niečo iné," reagoval veľmi pohotovo na Trubana predseda SaS Richard Sulík.

21:23 – Aj Andrej Kiska sa vyjadril k údajným SMS-správam. Povedal, že by nikdy osobnú komunikáciu nezverejnil, ale pre NAKA dokladoval aj svojou komunikáciou, že ho Robert Fico vydieral. 

21:18 – Andrej Danko v RTVS opakovane ignoruje otázky moderátorov na školstvo aj sociálno-ekonomické témy, svoj čas využíva, aby útočil na ďalších diskutujúcich, ale aj moderátorov. 

21:13 – „Čo vám vadí na futbalových štadiónoch?“ pýta sa Andrej Danko redaktorky. Pravdou je, že Národný futbalový štadión, za ktorým stojí oligarcha Kmotrík je výrazne drahší, ako sa očakávalo. Namiesto pôvodných 75 miliónov to môže byť až o 25 miliónov viac. Kmotrík chce predražený štadión predať štátu. 

21:12 – Slovo si zobral Andrej Danko. Povedal, že ľutuje Petra Pellegriniho, lebo dnes podľa neho Andrej Kiska zverejnil ich vzájomné správy. „Ja si neviem predstaviť bezcharakternejšie konanie,“ komentuje Danko dnešný príspevok poslanca SaS Ondreja Dostála. Danko nepriamo potvrdil, že sú autentické. 

21:10 – Lídri politických strán sa vyjadrujú k školstvu. Richard Sulík tvrdí, že je treba viac finančne podporovať tie inštitúcie, ktorých žiaci majú lepšie výsledky, Michal Truban skonštatoval, že netreba zabúdať aj na učiteľov. 

21:03 – Andrej Kiska musel vysvetľovať, prečo tvrdí, že sú Koltebovci fašisti. Povedal, že sú skôr neonacisti. 

Sledujeme NAŽIVO: Posledná predvolebná debata politických lídrov pred moratóriom
Zdroj: RTVS živé vysielanie

20:55 – V diskusii RTVS sa budú pýtať aj ľudia v hľadisku – podporovatelia jednotlivých strán. Niektorí majú stranícke tričká a moderátor upozorňuje, že otázky môžu byť aj ofenzívne. Všetky otázky sú ofenzívne. 

20:50 – Igor Matovič spomína v diskusii prieskum, ktorý dnes dostali Slováci do mailov. Tvrdí, že sa ho Peter Pellegrini bojí a že „Dávid môže poraziť Goliáša.“ Petrovi Pellegrinimu povedal, že klesol pod úroveň Ľuboša Blahu a Erika Tomáša. Matovič tak reagoval po tom, čo Pellegrini nazval Kisku úžerníkom a obvinil ho, že práve on môže za to, ako sú na tom slovenskí dôchodcovia.

20:48 – Igor Matovič kritizuje stranu Smer: „Za dvanásť rokov okradli dôchodcov o 30-tisíc eur a teraz si ich chcú kúpiť 300 eurami,“ hovorí. „Vykradli našu spoločnú špajzu a teraz si chcú ľudí kúpiť jedným lekvárom,“ opisuje situáciu aj metaforicky. 

20:45 – Slovo si zobral Andrej Danko: „Pán prezident bývalý, hovorím vám tak poslednýkrát, lebo ma neustále urážate,“ zameral sa na Andreja Kisku a strany demokratickej opozície, ktoré kritizoval. Reagoval tak na slová Michala Trubana, ktorý povedal, že keď chcú ľudia vyššie dôchodky, treba poslať do dôchodku lídra Smeru a SNS. „Do dôchodku treba poslať pána Pellegriniho aj pána Danka,“ povedal Truban.

20:41 – Sulík hovorí, že schválenie 13. dôchodkov vzišlo zo skratovitého konania a najväčším problémom novely je, že sú neadresné. „Dostanú to aj ŠTBáci,“ tvrdí a dodáva, že rovnako aj ľudia, ktorí majú 1000-eurové dôchodky. Naopak, niektorým matkám sa 13. dôchodok neujde. 

Zuzana Čaputová v utorok oznámila, že o 13. dôchodkoch rozhodne až po voľbách, aby nevstupovala do kampane.

20:38 – „Smer to mohol urobiť kedykoľvek, urobil to dva týždne pred voľbami, lebo im tečie do topánok,“ komentuje 13. dôchodky Boris Kollár a dodal, že on nehlasoval za novelu zákona, lebo musel, ale pre to, lebo chcel. Aj Marian Kotleba do dal, že je rád, že pomohol otvoriť schôdzu. 

20:34 „Samozrejme, na diaľnice nemáme, to si musíme požičať,“ povedal Andrej Danko. Pre dôchodcov chce robiť viac, ako len 13. dôchodky. Šéf SNS povedal, že satirická stránka Zomri podľa neho patrí opozícii. 

20:30 Prvou témou sú sociálno-ekonomické otázky a 13. dôchodok. Rozpočtová rada upozorňuje na takmer 2 % deficit, aj keď vládna koalícia sľubovala polpercentný. Pellegrini neodpovedal, či sa podarí dodržať sľub, povedal, že záleží, ako sa bude vyvíjať ekonomika. 

„My sme to podporili preto, lebo to máme v programe,“ vysvetľuje Boris Kollár, prečo hlasoval za 13. dôchodok so Smerom, ĽSNS a SNS aj napriek tomu, že demokratická opozícia hovorí o volebnej korupcii. 

20:25 – Na úvod všetci deviati lídri definujú svoje priority, premiér Peter Pellegrini najprv upozornil Slovákov koronavírus a poprosil ich, aby necestovali do Talianska. 

Úrad verejného zdravotníctva odporúča slovenským občanom zvážiť cestovanie do Talianska a krajín, kde je zaznamenané šírenie nového koronavírusu.

20:20 Marian Kotleba možno odíde počas konania diskusie, podľa moderátorov je zdravotne indisponovaný. „Keďže nie som celkom fit, do tej desiatej tu môžem byť,“ povedal Kotleba. Dnes prišiel líder ĽSNS bez tabletu, na ktorý mu údajne v posledných debatách mali chodiť rady. 

20:15 – Debata sa začína, prítomní sú všetci pozvaní zástupcovia strán – Peter Pellegrini, Igor Matovič, Marian Kotleba, Michal Truban, Boris Kollár, Alojz Hlina, Richard Sulík a Andrej Danko. Reláciu moderujú Marek Makara a Marta Jančkárová. Pozvaní budú mať po 13 minút, počas ktorých môžu odpovedať na otázky a reagovať na vyjadrenia ostatných.

Odporúčané
VOĽBY 2020: Kampaň bola menej špinavá a konfrontačná, než sme viacerí čakali, tvrdí politológ (Odomknuté) VOĽBY 2020: Kampaň bola menej špinavá a konfrontačná, než sme viacerí čakali, tvrdí politológ (Odomknuté) 26. februára 2020, 18:06

Televízia RTVS dnes od 20:15 vysiela poslednú predvolebnú diskusiu, kde sa objavia lídri kandidátok  strán Smer, OľaNO, Kotlebovci – ĽSNS, PS/Spolu, Za ľudí, Sme rodina, KDH, SaS a SNS.

Vo štvrtok o 7:00 sa začína volebné moratórium, ktoré zakazuje médiám zverejňovať informácie o kandidátoch a stranám zakazuje viesť kampaň.

Prečo sú televízne debaty dôležité? 

„V debatách zástupcovia strán nemajú takú šancu na prípravu, musia reagovať na faktor, ktorým sú ich oponenti. Tam má volič možnosť vidieť, či to, čo doteraz o strane a kandidátoch videl, je pravda,“ myslí si sociológ a riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích.

„V týchto debatách je okrem samotného obsahu, ktorý sa lídri snažia doručiť svojim voličom veľmi dôležité to, ako vystupujú, či sú presvedčiví, či vzbudzujú kompetentnosť v tom, čo hovoria. V konečnom dôsledku je veľmi dôležitá emócia, ktorá z toho pri tom ktorom politikovi nakoniec vzíde,“ vysvetľuje sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik.

Domov
Zdieľať
Diskusia