Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2020, 18:06
Čas čítania 4:19
Viktor Kniš

VOĽBY 2020: Kampaň bola menej špinavá a konfrontačná, než sme viacerí čakali, tvrdí politológ (Odomknuté)

NEWS
Uložiť Uložené

Takto hodnotí posledné dni pred voľbami politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Pavol Baboš.

Vo štvrtok o 7:00 sa začína volebné moratórium, ktoré zakazuje médiám zverejňovať informácie o kandidátoch a stranám zakazuje viesť kampaň. Ešte predtým politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Pavol Baboš pre Refresher odpovedal na niekoľko otázok a zhodnotil aj politickú kampaň ako celok.  „Prekvapilo ma, ako veľmi málo sa využívalo v kampani všetko to, čo vyplávalo okolo Kočnera – Threema, knižnica, alebo obvinenia Bašternáka,“ hovorí Pavol Baboš. 

Zhodnotil aj preferencie a trendy, ktoré sme mali možnosť vidieť v tzv. zakázaných prieskumoch dostupných pre Slovákov, ktorí sa na ne zložili v online zbierkach. Tie síce nie je dovolené zverejňovať, aj napriek tomu sa internetom šíria. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako politológ vidí to, že Pellegrini ani jeho kolegovia zo Smeru neprišli do televíznej debaty
  • Či mohlo Andrejovi Dankovi uškodiť, že odišiel z predvolebnej debaty
  • Ako vníma to, že stávkové spoločnosti reflektujú preferencie strán v kurzoch počas moratória
  • Čo politológa najviac v kampani prekvapilo
  • Prečo môžeme mať pocit, že opozičné demokratické strany upustili od boja s extrémistami

Pellegriniho hospitalizácia

V noci zo soboty na nedeľu hospitalizovali premiéra Petra Pellegriniho. Úrad vlády následne vyhlásil, že ruší časť predvolebného programu. Mal sa zúčastniť dôležitej predvolebnej debaty, v ktorej ho nemohol zastúpiť ani Robert Fico. Ten mal podľa predstaviteľov Smeru tiež zdravotné problémy. 

V tejto súvislosti nás zaujímal názor politológa na to, či môže absencia v debatách strane uškodiť, keďže sa v prípade útokov nemôže brániť, resp. prezentovať svoj volebný program. „Ja si myslím, že neúčasť v debate je veľmi zlým signálom voličom a strana, ktorá chce vyhrať voľby, si nemôže dovoliť nebyť v celonárodnej televíznej diskusii. Keď sa ale bavíme o tých televíznych diskusiách, Smer vynechal iba v nedeľu o 5 minút 12 a včera už Pellegrini bol na Markíze a pokiaľ viem, mal by byť aj dnes na RTVS opäť. Čiže ide len o jednu debatu,“ povedal Pavol Baboš. 

Domov
Zdieľať
Diskusia