Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2020, 10:30
Čas čítania 8:41
Dominik Vetrák

Porovnali sme PS4, Xbox One a Nintendo Switch. Ktorá konzola je najlepšia, ktorá má najlepšie hry a akú by si si mal kúpiť?

Porovnali sme PS4, Xbox One a Nintendo Switch. Ktorá konzola je najlepšia, ktorá má najlepšie hry a akú by si si mal kúpiť?
TECH NINTENDO SWITCH
Uložiť Uložené

Ideálne je vlastniť všetky tri.

Je rok 2020 a nás na jeseň čaká príchod novej generácie konzol. Celý svet je vzrušený a dlhé mesiace netrpezlivo očakáva odhalenie next-gen hier a systémov. Ešte si však na ne budeš musieť počkať a za ten čas isto vyjdú viaceré zaujímavé hry pre súčasné konzoly. Rozhodli sme sa preto porovnať tri existujúce konzoly. Ktorú z nich by si si mal kúpiť? Ktorá sa pre teba najviac hodí? 

Odporúčané
20 najočakávanejších nezávislých hier roka 2020, ktoré ťa ohúria kreativitou a originalitou. 20 najočakávanejších nezávislých hier roka 2020, ktoré ťa ohúria kreativitou a originalitou. 11. februára 2020, 20:45

Výkon konzol

Záleží na talente a schopnostiach herného štúdia, čo z tej ktorej mašiny dokáže vytrieskať. Preto napríklad vyzerá PS4 exkluzivita Horizon: Zero Dawn z roku 2017 lepšie ako niektoré súčasné hry, nehovoriac o mágii Naughty Dog (Uncharted, The Last of Us) či kvalite Gears 5 od The Coalition. 

Na tejto stránke nájdeš detailné technické údaje pre konzoly PS4, na tejto zase pre konzoly zo série Xbox One. Najdôležitejšie je vedieť, že základná verzia PS4 je o čosi silnejšia ako základná verzia Xbox One. Avšak, revízia Xbox One X je v súčasnosti najsilnejšou konzolou na trhu, hardwarovo silnejšou než také PS4 Pro. Revízie sú menšie upgrady pôvodných verzií a spustíš na nich rovnaké hry, ako na základných. Ak ale chceš mať výkon čo najlepší tak , aby sa odrazil aj na vzhľade fungovaní hier, počkaj si na nové konzoly. V porovnaní s PS5 a Xbox Series X budú hry na starých konzolách, aj tých upgradnutých, bežať a vyzerať vo všeobecnosti horšie a je jedno, či sa bavíme o produktoch Sony, alebo od Microsoftu.

PS4 vs Xbox One vs Nintendo Switch. Ktorá súčasná konzola je najlepšia, má najzaujímavejšie hry a mal by si si ju kúpiť?

Sila hardwaru ale nie je vždy všetkým. Aj keď má Xbox One nádherne vyzerajúce exkluzivity Gears 5 či posledná Forza, štúdiá od Sony dokážu z ich stroja vyťažiť viac a ich exkluzivity sú graficky dokonalejšie a nájdeš ich tam vo väčšom počte. 

Podobne je na tom aj Nintendo Switch. Naozaj detailné technické porovnanie konzol nájdeš na stránke Digital Foundry. Tu zase nájdeš porovnanie ovládačov, tlačidiel, batérie a všetkého ostatného, čo ti napadne. Switch nepodporuje 4K ani HDR, takže, ak si potrpíš na detailné textúry a vysokokvalitné rozlíšenie, môže ťa to odradiť. V handheld móde (viď obrázok nižšie) podporuje HD. V docked móde, po zasunutí do zariadenia, ktoré ho prepojí s obrazovkou FULL HD.

Na Switchi jednoducho nenájdeš hry vyzerajúce ako tie našľapané krásky z Xboxu, či PS4. Jeho exkluzivity si to ale vynahrádzajú výtvarným štýlom. Stále pritom platí, že vizuálom dokážu ohúriť a za necelé 3 roky, čo konzolu vlastním, som sa nikdy nad nedostatkami grafiky nepozastavil. 

PS4 vs Xbox One vs Nintendo Switch. Ktorá súčasná konzola je najlepšia, má najzaujímavejšie hry a mal by si si ju kúpiť?

3rd party štúdiá a vydavatelia, teda tie, ktoré nepatri priamo pod niektorého výrobcu konzol, sa postupne snažia Switch podporovať svojimi hrami. Reč je napríklad o Bethesde (Doom, Wolfenstein), či CD Projekt Red ( Zaklínač 3). Mnohé ďalšie veľké AAA, teda blockbusterové hry pre PS4, PC a Xbox One sa dostávajú v jemne okresaných verziách aj na Switch. Vo všeobecnosti však platí, že Switch by si mal brať predovšetkým ako dodatkovú konzolu k PC/PS4/Xbox One. 

Služby (PS+, Game Pass, PS Now...)

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 80583 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo ponúkajú predplatené služby pre jednotlivé konzoly a koľko stoja
  • Ako sa konzoly vyrovnávajú s virtuálnou realitou a aké pohodlie majú hráči
  • Ktorá konzola ponúka najviac najkvalitnejších exkluzívnych hier
  • Ako do súboja konzol zasahujú štúdiá vyvíjajúce hry
  • Ktorú konzolu alebo kombináciu odporúčame kúpiť každému typu hráča
Domov
Zdieľať
Diskusia